LIVE: Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για Καμμένο και Σαουδική Αραβία

Στη Βουλή συζητείται η Επίκαιρη Επερώτηση της ΝΔ για το ζήτημα της πώλησης πολεμικού υλικού στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, όμως αναβλήθηκε μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να είναι και αυτός παρών στην Ολομέλεια.

5a1c02511dc524632c8b46af

Δείτε live:

Η συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης

Η συζήτηση ξεκίνησε με το λόγο να παίρνει ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος αφού παρέθεσε αρχαία γνωμικά του Γλαύκου από την Ιλιάδα, πέρασε στο προκείμενο. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αποφάσισαν σε δύο συνεδριάσεις να εκποιήσουν εύχρηστο μεν αλλά περισσευούμενο οπλικό υλικό» είπε για την επίμαχη προσπάθεια πώλησης πολεμικού υλικού στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Ο κ. Τασούλας εξήγησε πως σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ΥΕΘΑ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επρόκειτο για διακρατική συμφωνία που δεν επιτρέπει την ύπαρξη οποιουδήποτε μεσάζοντα βάσει του ν. 3978/11. 

Κατά τον βουλευτή της ΝΔ, η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εξαπατήθηκε από τον Πάνο Καμμένο εξαιτίας του ότι «έκανε συμφωνία με ιδιώτη μεσάζοντα», γιατί -σύμφωνα με πάντα με τον κ. Τασούλα- ο ιδιώτης δεν εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία. «Το περίεργο είναι ότι επιμένει πως είναι διακρατική η συμφωνία» είπε για τον κ. Καμμένο και κατέληξε λέγοντας πως πρόκειται για «συμφωνία αίσχους», καλώντας τον ΥΠΕΘΑ να πείσει το Κοινοβούλιο όχι με λόγια αλλά με πράξεις. 

Ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης, επανέλαβε τα γεγονότα της υπόθεσης Το ενδιαφέρον από την τοποθέτησή του κ. Δαβάκη ήταν όταν αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα διευκρινίσει το θέμα της συνεδρίασης γιατί είναι απόρρητο, στην αμέσως επόμενη αποστροφή του την αποκάλυψε, λέγοντας πως η συνεδρίαση θα αφορά την προμήθεια ελαστικών αεροθαλάμων!

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως αν στο μεσοδιάστημα είχε ενημερωθεί για το ρόλο του φερόμενου ως μεσάζοντα, Βασίλη Παπαδόπουλου, τότε η ψήφος του δεν θα ήταν θετική. «Μας παραπλανήσετε εκ λάθους ή εκ δόλου για να τα αρπάξετε;» ρώτησε στρέφοντας το βλέμμα του στον Πάνο Καμμένο. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στηλίτευσε τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων με εμπλοκή της ΜΙΤ, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο που πήρε την σκυτάλη να στηλιτεύει το γεγονός πως μετά την αποκάλυψη αυτή που έκανε ο ίδιος ο ΥΠΕΘΑ, ακόμα παραμένει στη θέση του.

Μητσοτάκης και Μπακογιάννη γνωρίζουν τον «μεσάζοντα» – Έχει δικηγόρο βουλευτή της ΝΔ

Κατά τα λεγόμενα του ΥΠΕΘΑ, ο αποθανών, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη γνώριζαν καλά τον -σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΝΔ- μεσάζοντα της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, Βασίλη Παπαδόπουλο. Δικηγόρος του κ. Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αποκάλυψε ο κ. Καμμένος.

Ο Πάνος Καμμένος ξεκίνησε την ομιλία του υποστηρίζοντας ουσιαστικά πως η καταγγελία του Ανδρέα Λοβέρδου είναι ανύπαρκτη! «Στηρίχτηκε όλη η καταγγελία σε ανακοίνωση του κ. Λοβέρδου περί δήθεν αναφοράς ενός ταξιάρχου» είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τέτοια». Όπως εξήγησε ο υπουργός, ο εν λόγω ταξίαρχος κλήθηκε σε απολογία και απάντησε πως αγνοεί παντελώς οποιαδήποτε αναφορά ως προς τα όσα επικαλείται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Καμμένος: «Ο Πατεράκης απειλεί την οικογένειά μου»

Την αποκάλυψη πως δέχεται απειλές τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του από τον έμπορο όπλων, Γιώργο Πατεράκη, που είχε φωτογραφηθεί σε εκδήλωση του CDU με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη. «Πριν μια εβδομάδα, για να καταλάβετε ποιοι είναι πίσω από επίθεση,έλαβα ανώνυμο τηλεφώνημα» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος δέχτηκε απειλές για τη ζωή του αλλά και για την οικογένειά του.

Όπως αφηγήθηκε, μετά το τηλεφώνημα προσέφυγε στη Δίωξη Εκβιαστών από την οποία άνοιξε ο τηλεφωνικός του λογαριασμός. Από την έρευνα της Δίωξης Εκβιαστών αποκαλύφθηκε ότι το απειλητικό τηλεφώνημα έγινε από την εταιρία του Γιώργου Πατεράκη, τον οποίο αποκάλεσε «μέλος της συμμορίας» που εξυπηρετεί και η ΝΔ ως πολιτικός βραχίονας. «Νομίζετε ότι θα φοβηθούμε τους μπράβους των αφεντικών σας ή τα παραδεισένια λεφτά σας;» κατέληξε ρωτώντας. 

Τι προηγήθηκε

Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού, ο οποίος την Πέμπτη απουσίαζε σε προγραμματισμένο ταξίδι στο Παρίσι, είχε ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση ανάγει τη συζήτηση σε ζήτημα υψηλού πολιτικού ενδιαφέροντος, όπως άλλωστε και η αντιπολίτευση, και έτσι αναμένεται σήμερα να έχουμε σύγκρουση κορυφής μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση την περασμένη εβδομάδα, με την οποία ζητούσε την αναβολή της συζήτησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και μερίδα του τύπου ενορχηστρώνει για άλλη μια φορά μια κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης στοχεύοντας να παρουσιάσει την προγραμματισμένη απουσία μου ως δήθεν απόδραση από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Πάνο Καμμένο που κατέθεσαν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία, ενώ ήταν αρχικά προσδιορισμένη να συζητηθεί την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης στην Δυτική Αττική, συμπίπτοντας έτσι με το από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι μου.

Εξ αυτού του λόγου και επειδή δεν πρόκειται να ανεχτώ ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις σας ζητώ να μεταθέσετε εκ νέου την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης για την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθώ και να τοποθετηθώ κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Παρά το γεγονός ότι ουδέποτε πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδικασία επίκαιρης επερώτησης η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη.

Και τούτο με την ελπίδα ότι ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως ηθικός αυτουργός της συκοφαντίας θα έχει το πολιτικό σθένος να παρουσιαστεί στη διαδικασία ώστε να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η ΝΔ όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Μέσω ΓΔΑΕΕ η διαρροή;

«Τα δύο διαρρεύσαντα έγγραφα που παραδόθηκαν από τον βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο στο προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, προέρχονται από αντίγραφα που είχαν διανεμηθεί, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Αυτό ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) σχετικά με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της εν εξελίξει ΕΔΕ που διενεργείται από το ΓΕΕΘΑ, για τη διακρίβωση των αιτίων και συνθηκών διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ)

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

«Γνωρίζεται ότι από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διενεργήθηκε από το ΓΕΕΘΑ, για τη διακρίβωση των αιτίων και συνθηκών διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), διαπιστώθηκε ότι τα δύο (2) διαρρεύσαντα έγγραφα που παραδόθηκαν από τον Βουλευτή κ. Ανδρέα Λοβέρδο στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, προέρχονται από αντίγραφα που είχαν διανεμηθεί, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η σχετική διαδικασία διερεύνησης της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα».

Η Επίκαιρη Επερώτηση της ΝΔ:

Πρωτοφανείς σκηνές έξω από το ΟΑΚΑ: Πλήθος κόσμου ώρες πριν αρχίσει το παιχνίδι ΠΑΟ-Μακάμπι

oaka

Πρωτοφανείς σκηνές έξω από το ΟΑΚΑ: Πλήθος κόσμου ώρες πριν αρχίσει το παιχνίδι ΠΑΟ-Μακάμπι

Δεν μπορούν να περιμένουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού το παιχνίδι με την Μακάμπι, γεμάτο το…

Zantac: 89χρονη διεκδικεί αποζημίωση 640 εκατ. από φαρμακευτικές – Πρώτη δίκη στις ΗΠΑ, συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο

AP19273687873353

Zantac: 89χρονη διεκδικεί αποζημίωση 640 εκατ. από φαρμακευτικές – Πρώτη δίκη στις ΗΠΑ, συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο

Oι εταιρείες γνώριζαν ότι το δραστικό συστατικό του Zantac, η ρανιτιδίνη, θα μπορούσε να μετατραπεί…

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

6189189

Σέρμπος: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Σας επιτρέψαμε να κυβερνήσετε 4 χρόνια…» (video)

Μαθήματα ιστορίας και πολιτικής φαίνεται πως χρειάζεται ο Σωτήρης Σέρμπος της ΝΔ