Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: «Εγώ δε θα γίνω Μητσοτάκης»

Σφοδρά πυρά προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, εκτόξευσε από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

5379147

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις χθεσινές του εξαγγελίες, άσκησε, όμως, και σφοδρή κριτική προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για όλα τα καίρια ζητήματα της επικαιρότητας

«Εάν έχει το θάρρος και τολμά ας κάνει εκλογές»

Σχεδόν με την έναρξη της συνέντευξης, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να προκηρύξει εκλογές «εάν έχει το θάρρος και τολμά».

 «Εγώ δε θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κύριος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, από αυτό εδώ το βήμα, απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει, με βάση το Σύνταγμα, την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές όποτε αυτός επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και τολμά, ας τις προκηρύξει».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο στάδιο, σύμφωνα με τον κώδικα βιοηθικής. Είναι ύστατο όπλο . Σήμερα ο στόχος για τείχος ανοσίας είναι ανέφικτος. Αρα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας που είναι επιφυλακτικοί. Το μήνυμά μας είναι ναι στη ζωή και εμβολιασμό, όχι σε μια λογική αυταρχισμού που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σε ερώτηση σχετικά με ποιες δυνάμεις σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί για να κυβερνήσει, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως το κρίσιμο ζήτημα είναι ο τόπος να αποκτήσει μια διαφορετική κυβέρνηση και να απαντήσει στις μεγάλες αγωνίες και την ανασφάλεια που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του λαού μας. Το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα συνεχίσει στην νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση που την οδηγεί η πολιτική Μητσοτάκη ή αν θα αποκτήσει μια προοδευτική κυβέρνηση.

«Ναι» στο εμβόλιο, «όχι» σε πολιτικές αυταρχισμού και διχασμού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τη διαχείριση της πανδημίας. Σε αυτό το πεδίο σημείωσε ότι για το γεγονός ότι τα νούμερα εμβολιασμού στη χώρα μας είναι αρκετά χαμηλά υπάρχουν «ευθύνες». Όπως είπε η κυβέρνηση έχει χάσει το μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών. «Δεν μπορεί να πείσει, αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες φρόντισε να χρηματοδοτήσει όχι το μήνυμα αλλά το μέσον», είπε χαρακτηριστικά.

«Η προοπτική του τείχους απομακρύνεται οριστικά» παρατήρησε και υπογράμμισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε  να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας για τον εμβολιασμό. «Δεν είναι ζήτημα πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά ζήτημα που αφορά την υγεία του καθενός και της καθεμιάς.  Ζήτημα που αφορά την ανθρώπινη ζωή», είπε και απηύθυνε έκκληση  ιδίως στους άνω των 60 αλλά και στους  νέους ανθρώπους.

Το μήνυμά μας είναι ναι στη ζωή και στον εμβολιασμό όχι σε μια πολιτική αυταρχισμού και διχασμού, συμπλήρωσε.

Ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου

Στο μέτωπο της οικονομίας ο Αλ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για την εξαγγελία σχετικά με τις γονικές παροχές, λέγοντας πως «πανηγύρισε για το 0,4% των Ελλήνων» και ότι δεν ξέρω πόσους ανθρώπους γύρω μου που να έχουν τόσο μεγάλη περιουσία. «Ενδεχομένως ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη» είπε δηκτικά και συμπλήρωσε ότι δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να υιοθετεί φοροελαφρύνσεις για μια μειοψηφία πολύ πλουσίων.

Κληθείς να απαντήσει για το αν είναι κοστολογημένα τα μέτρα που παρουσίασε χθες στο Βελλίδειο είπε: «οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες μία προς μία».  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγησε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, 1,8 δισ. είπε για την ακρίβεια. Ειδική αναφορά έκανε στο μέτρο της διαγραφής του ιδιωτικού χρέους λέγοντας πως είναι άπαξ, άρα δεν θα συνεχιστεί τις επόμενες χρονιές, και ότι εκτιμάται σε 1,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τόνισε ότι «αν δεν κάνεις αυτή την διαγραφή, στην προοπτική,θα χάσεις πολύ περισσότερα». 

Χρειάζεται μια ριζική μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας αλλά και μια γενναία ανακατανομή των πόρων εντός του συστήματος, είπε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξαγγελία για 2.000 ευρώ στους νεοεισερχόμενους γιατρούς. Λόγω των χαμηλών μισθών, υπάρχουν ειδικότητες που δεν έχουν ζήτηση από νέους γιατρούς, διότι προτιμούν να πάνε είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό, τροφοδοτώντας το brain drain της χώρας μας. Πρόκειται για κοστολογημένο πρόγραμμα που αφορά τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει στο χώρο της ακροδεξιάς, κι αυτό φαίνεται από την υπουργοποίηση Πλεύρη που παλιότερα ήταν κατά των εμβολίων ή που δήλωνε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείθει τον λαό να εμβολιαστεί. Φαίνεται και από τη στάση της στο θέμα Μπογδάνου και της λίστας με τα ονόματα παιδιών μεταναστών και προσφύγων  που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει συνεχώς για το πολιτικό Κέντρο έχοντας υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει πολλά να περιμένει από τον κ. Μητσοτάκη πέραν της υπουργοποίησης πιθανώς και του κ. Μπογδάνου.

 

 

Αθλιότητα Μογδάνου, αθλιότητα και Μητσοτάκη

Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε δηκτικά ότι το μόνο που μένει είναι η υπουργοποίηση Μπογδάνου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει» στον χώρο της Ακροδεξιάς.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν βρήκε μια λέξη για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου», και τόνισε ότι ακόμα μεγαλύτερη αθλιότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν βρήκε μια κουβέντα να πει αλλά την ίδια στιγμή έσπευσε να κάνει την τιμητική πολιτογράφηση των Αντετοκούνμπο.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «κυβέρνηση με το πρόσωπο του Ιανού», που, όπως είπε, χαϊδεύει τα αυτιά της ακροδεξιάς και απ’  την  άλλη προβάλλει το πρόσωπο του μοντέρνου, Ευρωπαίου πολιτικού.

Επίσης, τόνισε πως «κατάφερε να διεμβολίσει τον χώρο της Ακροδεξιάς», αλλά ότι «αυτό που τότε ήταν πλεονέκτημα, τώρα είναι το μειονέκτημα για τον κ. Μητσοτάκη γιατί πρέπει να πατάει σε δύο βάρκες».

Χρειάζεται όραμα και προοπτική για τους νέους

Χρειάζεται συνολικό όραμα και προοπτική για να ανακοπεί το brain drain τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας «κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια».

Χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. «Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα» τόνισε.

Είπε ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους.

Έλλειμμα εθνικής στρατηγικής

«Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Τις επιδιώξεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε…» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε: «Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι βλέποντας και κάνοντας. Έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, έπραξε λάθος που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για διάλογο».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πραγματικά επίλυση μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου και σημείωσε:

«Ζήτησα η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις γκρίζες ζώνες και νησιά του Αιγαίου. Όμως η κυβέρνηση ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο έχει…. Θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, ισχυρή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο πεδίο και επίλυση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις

«Είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ούτε ζήτημα κλειδαρότρυπας, είναι συνταγματική υποχρέωση των δημόσιων προσώπων να καταθέτουν πόθεν έσχες», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.

«Ιδιαίτερα αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις, κι όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για αναληθές πόθεν έσχες οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιήσεις τα ΜΜΕ που αναδεικνύουν το πρόβλημα, όχι να δημιουργείς κλίμα ποινικοποίησης της κριτικής. Είναι λάθος ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα, πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις».

«Για μας είναι ζήτημα ισονομίας. Θα ήθελα να αναρωτηθείτε τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό ή τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε εμένα», προσέθεσε.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε τον ρόλο του ερευνητή δημοσιογράφου ούτε του ντετέκτιβ ή του εισαγγελέα, αλλά ως πολιτικό κόμμα αναδεικνύει πολιτικά αυτή την «αντίφαση», και μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει.

Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά

Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ; : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

ΑΠΘ1

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ; : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

Απόπειρα με αλυσοπρίονο σε χώρο σχολής του ΑΠΘ που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας σύμφωνα με δημοσίευμα.…

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

δικαστηριο 3

Στο εδώλιο πρώην εισαγγελέας για χιλιάδες δικογραφίες που έκαναν… φτερά στην Κέρκυρα

1.000 περίπου δικογραφίες έτοιμες για κάψιμο είχαν βρεθεί στην αποθήκη φίλης της, ενώ άλλες στο…