Τσίπρας: Το κράτος της ΝΔ εγκληματεί απέναντι στο περιβάλλον

 Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πολιτική της όσον αφορά το Περιβάλλον και την Κλιματική Κρίση, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του σε ειδική εκδήλωση του κόμματός του.

 

NewsRoom 03/06/2021 | 20:40

Το πλήρες σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «Ελλάδα + Περιβάλλον» για μία πράσινη επανάσταση για όλους και όχι για τους λίγους και εκλεκτούς παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. 

 Συγκεκριμένα καταλόγισε ότι «σήμερα το κράτος που έχει φτιάξει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα κράτος που εγκληματεί απέναντι στο παρόν και το μέλλον των ίδιων του των πολιτών» και εξήγησε: Είναι ένα κράτος όμως που:

   - θυσιάζει τον φυσικό του πλούτο για χάρη επιχειρηματικών συμφερόντων.

   - ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία.

   - αντιμετωπίζει την προστασία της φύσης, ως τροχοπέδη της ανάπτυξης,

   - σχεδιάζει την εκτροπή του Αχελώου,

   - χαρίζει μια νέα αποικιοκρατική σύμβαση στην Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική,

   - μας οδηγεί σε νέες καταδίκες για το φυσικό περιβάλλον στην ΕΕ.

   - οδηγεί στην ανεργία και τη φτώχεια τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη για να κάνουν χρυσές δουλειές λίγες ξένες εταιρείες,

   Διαβεβαίωσε ότι «αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε και θα το αλλάξουμε μαζί. Συμμέτοχοι και συνοδοιπόροι σε μια υπόθεση που υπερβαίνει τα στενά όρια του πολιτικού ανταγωνισμού. Σε μια υπόθεση που αφορά τις βασικές αρχές με τις οποίες η πατρίδα μας πρέπει να πορευτεί, με ασφάλεια και δικαιοσύνη τα επόμενα χρόνια».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης ότι η «πράσινη επανάσταση» αποτελεί «επείγουσα ανάγκη», αρκεί να επιστρέψουν δύο αξίες που έχουν ξεχαστεί, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός. Τόνισε ότι το κράτος «εγκληματεί απέναντι στο παρόν και το μέλλον των πολιτών», καθώς «θυσιάζει τον φυσικό του πλούτο για χάρη επιχειρηματικών συμφερόντων, ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία, αντιμετωπίζει την προστασία της φύσης ως τροχοπέδη της ανάπτυξης, σχεδιάζει την εκτροπή του Αχελώου, χαρίζει μία νέα αποικιοκρατική σύμβαση στην Ελληνικός Χρυσός, οδηγεί σε νέες καταδίκες στην ΕΕ και στην ανεργία και τη φτώχεια περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη».

 

Τα επτά σημεία του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πλήρες σχέδιο, που είναι καρπός μιας συλλογικής επιστημονικής δουλειάς που δομείται γύρω από την επιστημονική γνώση, τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και τους στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη.

  • Πρώτο σημείο του σχεδίου μας ο ρόλος της Πολιτείας.
  • Δεύτερο σημείο, είναι η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045
  • Τρίτο σημείο είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
  • Το τέταρτο σημείο αφορά το Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
  • Το πέμπτο σημείο είναι η εξασφάλιση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.
  • Έκτο σημείο είναι ο ρόλος της Βιοποικιλότητας στο σχέδιο μετάβασης.
  • Έβδομο σημείο είναι η Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας.