Λίβανος: Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι «ένοπλες» εισβολές σε τράπεζες από καταθέτες που ζητούν τα χρήματά τους

Τα περιστατικά αυτά είναι ενδεικτικά της απελπισίας πολλών πολιτών απέναντι στην αδυναμία να αποσύρουν τις καταθέσεις τους που έχουν μπλοκαριστεί στις τράπεζες εδώ και τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες μια 28χρονη Λιβανέζα έγινε «ηρωίδα» όταν λήστεψε τράπεζα προκειμένου να βοηθήσει την καρκινοπαθή αδερφή της.

AP Lebanon

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τα περιστατικά εισβολής οργισμένων λιβανέζων καταθετών σε τράπεζες της χώρας, που ζητούν τα χρήματά τους που παρακρατούνται στους λογαριασμούς τους λόγω της ιστορικής οικονομικής κρίσης και κρίσης ρευστότητας που βιώνει η χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες μια 28χρονη Λιβανέζα λήστεψε τράπεζα, προκειμένου όπως είπε να βοηθήσει την αδερφή της που πάσχει από καρκίνο. Βίντεο-ντοκουμέντα από τη στιγμή της ληστείας την Τετάρτη (14/9) με την κοπέλα επάνω στο τραπέζι να εξηγεί τους λόγους που προέβη σε μια τέτοια πράξη έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας κυρίως θετικές αντιδράσεις, αφού η κοπέλα χαρακτηρίστηκε «ηρωίδα». «Δεν είμαι εδώ για να σκοτώσω ή να βάλω φωτιά… Είμαι εδώ για να διεκδικήσω ό,τι δικαιούμαι», είπε μεταξύ άλλων η Σάλι Χάφεζ.

Πρόκειται για μια 28χρονη αρχιτεκτόνισσα, ακτιβίστρια του κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2019 εναντίον της πολιτικής τάξης, όπως δήλωσε η αδελφή της Ζέινα στο AFP.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Λιβανέζα μπήκε οπλισμένη σε τράπεζα για να σώσει την καρκινοπαθή αδελφή της και έγινε «ηρωίδα» (Video)

Τα περιστατικά αυτά είναι ενδεικτικά της απελπισίας πολλών πολιτών απέναντι στην αδυναμία να αποσύρουν τις καταθέσεις τους που έχουν μπλοκαριστεί στις τράπεζες εδώ και τρία χρόνια. Η λιβανέζικη λίρα έχασε τουλάχιστον το 90% της αξίας της και το 80% του πληθυσμού έχει βυθιστεί στη φτώχεια από το 2019.

Εισβολές σε τράπεζες από καταθέτες που ζητούν τα χρήματά τους

AP22257333732972
Lebanese policemen pass next to a bank that was attacked by depositors, in Beirut, Lebanon, Wednesday, Sept. 14, 2022. An armed woman and a dozen activists broke into a Beirut bank branch on Wednesday, taking over $13,000 from what she says were from her trapped savings. Lebanon’s cash-strapped banks since 2019 have imposed strict limits on withdrawals of foreign currency, tying up the savings of millions of people. (AP Photo/Hussein Malla)

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Al Jazeera, εννιά είναι μέχρι στιγμής οι εισβολές καταθετών μόνο σήμερα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, ενώ έντεκα έχουν σημειωθεί από την Τετάρτη. Παράλληλα, αρκετές επιθέσεις έχουν σημειωθεί από πολίτες με σκοπό την καταστροφή μηχανημάτων ΑΤΜ.

AP22257359900125
A man sprays Arabic that reads: “Bank theft and prostitution,” on the window of a bank that was attacked in Beirut, Lebanon, Wednesday, Sept. 14, 2022. An armed woman and a dozen activists broke into a Beirut bank branch on Wednesday, taking over $13,000 from what she says were from her trapped savings. Lebanon’s cash-strapped banks since 2019 have imposed strict limits on withdrawals of foreign currency, tying up the savings of millions of people. (AP Photo/Hussein Malla)

Εικόνες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν Λιβανέζους να συγκεντρώνονται έξω από τα τραπεζικά καταστήματα και να εμψυχώνουν τους εισβολείς, ένα σκηνικό που έχει επαναληφθεί αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό, σε μια χώρα που έχει μπει στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, από την οποία δεν αναμένεται να βγει στο άμεσο μέλλον.

Οι λιβανέζικες τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν τριήμερη παύση στις εργασίες τους από την επόμενη Δευτέρα, εφόσον οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων των τραπεζών έχουν αυξηθεί λόγω των εισβολών. Οι λογαριασμοί των πολιτών έχουν παγώσει εξαιτίας της κρίσης ρευστότητας της χώρας, παρά το γεγονός ότι το πάγωμα αυτό δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα από νόμο του κράτους. Παράλληλα, τα δικαστήρια κωλυσιεργούν στις αποφάσεις τους για τους καταθέτες που έχουν προσφύγει μέσω της δικαστικής οδού κι έτσι ορισμένοι από αυτούς προσφεύγουν σε άλλους τρόπους για να λάβουν τα χρήματά τους.

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

Μελέτη

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

«Εγώ νιώθω ότι μερικές φορές η υπόθεση των Τεμπών εργαλειοποιείται πολύ και για λόγους προσωπικού…

Μαρίνα Σάττι: Ο απίστευτος λόγος που δέχθηκε επίθεση απ’ το Εκκλησία Online – «Ντροπή σου θα διαμαρτυρηθούμε στην ΕΡΤ» (video)

435694378 1068663774198291 7539433391504642710 n

Μαρίνα Σάττι: Ο απίστευτος λόγος που δέχθηκε επίθεση απ’ το Εκκλησία Online – «Ντροπή σου θα διαμαρτυρηθούμε στην ΕΡΤ» (video)

Δεν γλίτωσε απ' τα χέρια του Εκκλησία Online η Μαρίνα Σάττι

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Meteo καιρός

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Ιδιαίτερα ισχυρά θα είναι φαινόμενα σε 3 περιοχές της χώρας σύμφωνα με νέα ανάλυση του…

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

Τσιμτσιλή Παπανώτα

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

H Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε για όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπανώτα