«Λίστα Πέτσα-Μητσοτάκη» και στον πολιτισμό;

«Η λίστα Πέτσα-Μητσοτάκη διαπερνά οριζόντια το κυβερνητικό έργο», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εισάγει αδιαφανή κριτήρια χρηματοδότησης για τις καλλιτεχνικές ομάδες και τους καλλιτέχνες.

ακροπολ4 0

«Εισάγετε αδιαφανή κριτήρια χρηματοδότησης για τις καλλιτεχνικές ομάδες και τους καλλιτέχνες. Η δόξα της λίστας Πέτσα-Μητσοτάκη φαίνεται ότι διαπερνά οριζόντια το κυβερνητικό έργο. Ξεκίνησε από τα ΜΜΕ, την ναυαρχίδα της επικοινωνίας και έρχεται τώρα και στον πολιτισμό».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, «Κέντρο πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και άλλες διατάξεις», που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής.

«Το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει με ενάργεια την τεράστια διαφορά μεταξύ προοδευτικής και συντηρητικής παράταξης όσον αφορά και στο μείζον θέμα πολιτισμού. Για την κυβερνητική πλειοψηφία η διάσταση του πολιτισμού είναι πρωτίστως οικονομική. Μια διάσταση  κόστους-επένδυσης και απόδοσης. Για μας είναι κυρίως δημιουργική, αποτελεί στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης», επεσήμανε ο βουλευτής και πρόσθεσε:

«Μιλάμε για το κτήριο του ΑΚΡΟΠΟΛ που είναι ένα διατηρητέο έργο τέχνης και έχει εξορισμού συμβολισμούς και περιεχόμενο. Υπάρχει πάντα η διαλεκτική σχέση μορφής και περιεχομένου. Στο κτήριο αυτό επομένως  δεν μπορεί να κάνετε ΙΕΚ κατάρτισης καλλιτεχνών. Αποτελεί ύβρι, αποτελεί προσβολή», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος..

Όπως είπε, η λειτουργία του έργου τέχνης είναι να ανοίγει δρόμους, να είναι πιο μπροστά από την εποχή του αλλά και σε σχέση με αυτήν.  Οι καλλιτέχνες δεν είναι μάνατζερ, είναι δημιουργοί. Και το νομοσχέδιο σας επιδιώκει να επιβάλει μια πεζή, διαχειριστική άποψη της τέχνης. Μια άποψη που την αφυδατώνει από το επαναστατικό, προοδευτικό, βαθιά ουμανιστικό της περιεχόμενο σαν να πρόκειται για απλή διαχείριση οποιουδήποτε προϊόντος.

Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε επίσης τα εξής:

-Ο μισός νόμος έρχεται χωρίς διαβούλευση

-Δεν είναι τυχαίο ότι οι φορείς του πολιτισμού είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Οι αρχαιολόγοι δεν κλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή με το πρόσχημα ότι δεν τους αφορά, αλλά το άρθρο 20 μιλά για την αρχαία κληρονομιά.» Ποιόν κοροϊδεύετε;. Αποκλείετε όποιον θεωρείτε εμπόδια στα σχέδια σας; Αν δεν αφορά τους αρχαιολόγους ένα μείζον θέμα πολιτιστικής πολιτικής και διαχείρισης της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς, ποιούς αφορά επιτέλους;».

-Η παραχώρηση σε ιδιώτες της παραγωγής και πώλησης αντιγράφων των αρχαιοτήτων είναι στους στόχους σας; Θα απαντήσετε εάν μέσω του αυτού του τρόπου στοχεύετε να το εκχωρήσετε και αυτό το κομμάτι σε ιδιώτες;

– Σας επεσήμανε ο κ. Σκουρολιάκος ότι επίκειται απώλεια εσόδων. Δεν ξέρουμε πόσων ακριβώς. Αλλά η επιλογή σας είναι καταδικαστέα γιατί αφαιρεί αναγκαίους πόρους από το τομέα του πολιτισμού.

-Και τα συζητάμε όλα αυτά κάτω από την πίεση της αχαρακτήριστης παρέμβασης Ερντογάν στο μνημείο της Αγίας Σοφίας. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία και τον συμβολισμό όλων των μνημείων στην ελληνική επικράτεια.

– Ο πολιτισμός  είναι δημιουργία, άλλες είναι οι δραστηριότητες που φέρνουν χρήματα. Αλλά μέσα στην νεοφιλελεύθερη οίηση που σας διακατέχει είναι δύσκολο να το αντιληφθείτε.

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος, ως βουλευτής Δράμας, χαρακτήρισε θετική την χρηματοδότηση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας με 1,5 εκ. ευρώ. «Το ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κι εσείς ορθώς το ολοκληρώσατε», είπε χαρακτηριστικά.

Και έθεσε στην υπουργό Πολιτισμού τα παρακάτω ερωτήματα που απασχολούν όλη τη Δράμα: «Τον Σεπτέμβριο με το καλό και ανάλογα με την πανδημία, θα βρίσκεστε στη Δράμα για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και η Δραμινή κοινωνία θα περιμένει απαντήσεις για το τι θα γίνει με την καπναποθήκη της οδού Περδίκα και με την σχολή κινηματογράφου που εδώ κι ένα χρόνο δεν έχουμε κάποια απάντηση».