Newsroom

Newsroom

Λίστα Λαγκάρντ: κλειδί η ιρλανδική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

«Δεν έχω σχέση με το λογαριασμό των 550 εκατομμυρίων ευρώ, ήμουν πληρεξούσιος στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ και κάτοχος ενός μηδενικού…

lista

«Δεν έχω σχέση με το λογαριασμό των 550 εκατομμυρίων ευρώ, ήμουν πληρεξούσιος στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ και κάτοχος ενός μηδενικού σήμερα λογαριασμού, από χρήματα που προήλθαν από την επαγγελματική μου δραστηριότητα στο εξωτερικό και τα οποία επαναπάτρισα το 2005», υποστήριξε στην κατάθεση του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Λίστα Λαγκάρντ ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος και σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος επισήμανε πως είναι πια σαφές ότι δεν υπάρχει μία κατάθεση 550 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ένα άθροισμα αποθεματικών πέντε αλλοδαπών αμοιβαίων κεφαλαίων στα οποία η HSBC ήταν η τράπεζα θεματοφύλακας. Όπως προκύπτει, εξάλλου, από την κατάθεση Παπασταύρου, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα μπορούσε να πληροφορηθεί τα ονόματα των μεριδιούχων των 550 εκατομμυρίων από την αντίστοιχη ιρλανδική, από τη στιγμή που η τελευταία εποπτεύει την ασκούσα το διαχειριστικό έλεγχο Custom House.

Κατά τον κ. Παπασταύρου, η διαχειρίστρια εταιρεία των αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν η CMA, η οποία ήταν πελάτης του, και η εταιρεία που ασκούσε το διαχειριστικό έλεγχο στα αμοιβαία κεφάλαια η Custom House στην Ιρλανδία. «Ήμουν ανεξάρτητος εξωτερικός δικηγόρος, δεν είχα καμία εξουσία διαχείρισης. Το 2006, η CMA εξαγοράστηκε από την τράπεζα EFG, που ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, του Ομίλου Λάτση. Με την εξαγορά της εταιρίας έκανα ένα συμβόλαιο με την EFG και την CMA -ένα συμβόλαιο παροχής συμβουλών, που ρητά ορίζει ότι δεν έχω δικαίωμα εκπροσώπησης, δεν έχω δικαίωμα δέσμευσης, δεν έχω δικαίωμα υπογραφής, ότι μου απαγορεύεται να δεσμεύω την εταιρία. Συνεπώς, είναι σαφές ότι δεν έχω καμία μα καμία εξουσία διαχειριστικής πράξης. Άρα, δεν θα μπορούσα να ασκώ διαχείριση ή συνδιαχείριση», αναφέρει χαρακτηριστικώς ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος κατάθεσε πως όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα, στα τέλη Οκτωβρίου 2012, έσπευσε να ενημερώσει τον κ. Σαμαρά πως δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη με το λογαριασμό των 550 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σημείωσε, επίσης, πως οι γονείς του είχαν κι εκείνοι πληρεξούσιο στον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό του τότε διευθύνοντος συμβούλου της CMA, Σάμπυ Μιωνή για λόγους πρόνοιας, επειδή ο ίδιος ταξίδευε αρκετές φορές μαζί του κι επειδή υπήρχε μία στενή οικογενειακή σχέση. Ο κ. Παπασταύρου, εξάλλου, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη Siemens και με την υπογραφή του εξώδικου συμβιβασμού με τη γερμανική πολυεθνική.