Newsroom

Newsroom

Λινού: Ένα σχολικό τμήμα μπορεί να μεταφέρει τον κορονοϊό σε 100 – 150 άτομα

Από τα 100 παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει πάρα πολύ σοβαρά, προειδοποιεί η καθηγήτρια επιδημιολογίας

sxoleia1 0

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το άνοιγμα των σχολείων σχολίασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, χαρακτηρίζοντας το ξεκίνημα «δύσκολο».

«Έχουμε όλοι χαλαρώσει, ελπίζουμε κι ευχόμαστε όλοι να μην κλείσουν τα σχολεία», σημείωσε η καθηγήτρια, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και τόνισε πως δεν συμφωνεί καθόλου με το σχέδιο για το 50+1, δηλαδή να κλείνουν τα σχολικά τμήματα μόνο όταν πάνω από το 50% των μαθητών τους εντοπίζεται θετικό.

«Όταν ξέρουμε ότι έχουν νοσήσει 11 παιδιά, πιθανότατα άλλα 5 τουλάχιστον νοσούν επίσης. Τελικά, αυτά τα 20 παιδιά θα πάνε σπίτι, θα μεταφέρουν τη νόσο σε αδέρφια και γονείς, παπούδες, γιαγιάδες, φίλους, μία γυναίκα που ίσως βοηθάει στο σπίτι, σε μια γειτόνισσα. Δηλαδή, ένα τμήμα θα μεταφέρει τη νόσο, με τη μεταδοτικότητα που έχει το νέο στέλεχος, σε 100-150 άτομα. Συν τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες», εξήγησε.

Συμβούλευσε δε τους γονείς «να αγοράσουν από σήμερα τις μάσκες και να κάνουν από σήμερα πρόβες, ώστε να συνηθίσουν να τις φορούν».

Όπως είπε, δεν είναι μόνο το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στα παιδιά ηλικιών 12-17 ετών που πρέπει να προβληματίζει ενόψει ανοίγματος των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, αλλά και το ότι «όλα τα παιδιά από 3 ετών, που συνήθως πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και μετά στο νηπιαγωγείο, μέχρι τα 12, δηλαδή όλο το Δημοτικό, που δεν έχουν καμία δυνατότητα εμβολιασμού. Για αυτά τα παιδιά είναι πάρα πολύ δύσκολη» η κατάσταση, «γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να τηρήσουν μέτρα, δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στη σύνθεση των τμημάτων, λιγάκι έχουμε όλοι χαλαρώσει. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην κλείσουν τα σχολεία, είναι απαραίτητο να πάνε όλα τα παιδιά, για ποικίλους λόγους».

Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι υπάρχουν παιδίατροι, όπως και γυναικολόγοι, που αντί να προωθούν τον εμβολιασμό προβάλλουν τις επιφυλάξεις τους. «Δεν έχουν σκεφτεί τις συνέπειες της νόσου. Από τα 100 παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει πάρα πολύ σοβαρά. Και ένα ποσοστό είτε νοσήσει σοβαρά είτε όχι θα έχει μακροχρόνια υπολείμματα, για ένα χρόνο, για δύο χρόνια. Θα δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση στην καθημερινότητα των οικογενειών», προειδοποίησε.

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…