Newsroom

Newsroom

Λίγο πιο κάτω από τις φωτεινές "γωνίες" του διαδικτύου: Από το Silk Road στο Sad Satan

H σχεδόν «θριαμβευτική» διακοπή λειτουργίας από το FBI του διαβόητου Silk Road, του διεθνούς ιστοτόπου εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, όπλων, λαθρεμπορίας και λοιπών παρανόμων δραστηριοτήτων, έστρεψε το 2013 την προσοχή των δημοσιογράφων και του ευρέως κοινού στο Deep Web.

583444351dc524b44d8b474f

της Ορσαλίας-Ελένης Κασσαβέτη

Η σύγχυση ανάμεσα σε ορισμούς και σε νέες έννοιες, όπως “Dark Web” και “Deep Web”, αναζωπύρωσε τις σχετικές περί διαδικτύου θεωρίες ψηφιακής συνομωσιολογίας κι επρόκειτο να αποτελέσει αντικείμενο εντατικής επιστημονικής έρευνας στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής κοινότητας κι ένα κρίσιμο θέμα για εταιρίες πληροφορικής. Προφανώς, οι δύο παραπάνω όροι σχετίζονται και αλληλοπλέκονται μεταξύ τους, ενώ διαφοροποιούνται σημαντικά από το κομμάτι του διαδικτύου, το οποίο προσπελαύνουμε καθημερινώς, είτε για να ενημερωθούμε για τις τελευταίες ειδήσεις, είτε για να παραγγείλουμε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.

Αντιθέτως, ο κόσμος του Deep Web δεν είναι δυνατόν να ανιχνευτεί από τις γνωστές μηχανές αναζήτησης και η πρόσβασή του γίνεται εφικτή μόνο με την ακριβή διεύθυνση του συγκεκριμένου ιστότοπού του.

Όπως είναι λογικό, το Deep Web συνιστά ένα μεγάλο κομμάτι του διαδικτύου, το οποίο μέσα στη μεγάλη έκτασή του, αναγκαστικά παραμένει εκτός των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης. Από την άλλη πλευρά, το Dark Web εντοπίζεται μέσα στο Deep Web: παρόλο, δηλαδή, που γνωρίζουμε ότι βρίσκεται εκεί, δεν είναι καταλογογραφημένο κι απαιτείται ειδική πρόσβαση σ’ αυτό μέσω επιπρόσθετων υπο-δικτύων, όπως το λογισμικό ελεύθερης πρόσβασης The Onion Router (Tor) με τον αντίστοιχο πλοηγό του, των οποίων η αρχική μορφή σχεδιάστηκε και χρησιμοποιήθηκε από το US Naval Research Laboratory, ή το Freenet.

Ενώ η εξασφάλιση απόλυτης ανωνυμίας σε έναν ωκεανό πληροφοριών θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδανική για τις διαδικτυακές περιηγήσεις ή την προστασία των προσωπικών δεδομένων μας, οι αρνητικές διαστάσεις της προσανατολίζονται σε ένα παράνομο εμπορικό δίκτυο, το οποίο τροφοδοτείται μέσα από τις αγοραπωλησίες με το εικονικό νόμισμα bitcoin.

Ενδεικτικές περιπτώσεις δεν αποτελούν μόνο τα δίκτυα με ευρύτατο παράνομο πορνογραφικό υλικό, τα πλαστά διαβατήρια, η πρόσβαση σε κλεμμένες πιστωτικές κάρτες, αλλά και οι κατά παραγγελίαν εκφοβισμοί και δολοφονίες από τη μυστηριώδη ομάδα C’thulu, μπροστά στον κατάλογο της οποίας, η αγορά ναρκωτικών ουσιών από ιστότοπους της δυναμικής του Silk Road φαντάζει ως μία αγορά βιβλίου από το amazon. Συγχρόνως, η έρευνα των Phillips, Nurse, Goldsmith και Creese αναφορικά με τις εικονικές κοινότητες στο Dark Web και στην κοινωνική δομή τους αποκαλύπτει τη χρήση του από ένα ευρύτατο δίκτυο ισλαμικού φονταμενταλισμού με σκοπό την επικοινωνία μεταξύ τους, τη διεύρυνση του πυρήνα τους ή τον προσηλυτισμό νέων μελών.

Πραγματοποιώντας μία πρώιμη ψηφιακή εθνογραφία του κοινωνικού δικτύου του Dark Web, ο Gehl διαπίστωσε ότι μέσα από την ανωνυμία των χρηστών του προβάλλεται το αίτημα για ελευθερία της έκφρασης και της κατάργησης των πνευματικών δικαιωμάτων στο πνευματικό, κι εν γένει, στο καλλιτεχνικό έργο.

Συγχρόνως, το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο χρησιμοποιείται, όπως, εξάλλου, κι όλο το Dark Web από πρόσφυγες, κοινωνικούς ακτιβιστές κ.ά. για την προώθηση των θεμάτων που τους αφορούν ή τη διάδοση των διεκδικήσεών τους. Εξάλλου, μία ακόμα πολιτισμική διάσταση αναδύεται μέσα σε αυτή τη νέα εικονική κοινότητα: στο κλίμα της AdLit (Alternative Literature) το διαδικτυακό ψηφιακό περιοδικό του Tor που φέρει τον τίτλο The Torist έχει ήδη κυκλοφορήσει δύο τεύχη του.

Τέλος, μία μάλλον ειρωνική κι, ενίοτε, χιουμοριστική πτυχή του Dark Web μπορεί να ανιχνευθεί στη διάδοση μυστηριωδών βιντεοπαιγνιδιών και στη συστηματική και ανεξέλεγκτη διάδοση των επονομαζόμενων creepypasta (εκ του creepy=τρομακτικός και copy/paste=αντιγραφή/επικόλληση, κείμενα των οποίων τα θέματα αγγίζουν τα όρια των αστικών θρύλων, αντιγράφονται και επικολλώνται χωρίς καμία αναφορά στον δημιουργό), δηλαδή των τρομακτικών πλαστών ιστοριών αγνώστου δημιουργού που μεταφέρονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέσα στο διαδίκτυο.

Παρόλο που εξάπτουν τη φαντασία των χρηστών, προσφέρουν στους τελευταίους εξεζητημένες και τρομακτικές αφηγήσεις, τις οποίες μόνο μία τόσο μύχια γωνιά του διαδικτύου θα μπορούσε να προσφέρει.

Η «σκοτεινή πλευρά» του διαδικτύου φαντάζει σε έναν «αμύητο» χρήστη του ως μία απροσπέλαστη και, συγχρόνως, εύκολα προσβάσιμη γωνιά της πόλης του, όπου το έγκλημα και η εν γένει παράνομη δραστηριότητα παρέχει κίνητρα για τη διαιώνισή της τόσο στον εικονικό, όσο και στον πραγματικό κόσμο.

Παρόλο που τα συγκεκριμένα ανθρώπινα δίκτυα λειτουργούν καθαρά με μία εμπορική φιλοσοφία και χρησιμοποιούν οποιοδήποτε δόλιο μέσο για την επίτευξη του σκοπού τους, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο ρόλος που διαδραματίζει το Deep Web εν γένει ως ένας εν δυνάμει χώρος ψηφιακής ελευθερίας και δημιουργίας, ο οποίος αποκαλύπτει κάποιες περισσότερο «φωτεινές» διαστάσεις του κυβερνοχώρου.

Πηγή: medianalysis.net

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

InCollage 20240424 163106834

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη», τονίζει…

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

MAMALAKIS VEFA

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

Η γνωστή μαγείρισσα απάντησε στα σχόλια του συναδέλφου της για την απόφασή της να κατέβει…

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

6198422

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

Δείτε την κουβέντα που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με μοναχούς στην Αμοργό