Λήγει αύριο το τελεσίγραφο της Μενδώνη για την εκκένωση του κτιρίου στην Ερμού

Αύριο εκπνέει η προθεσμία του υπουργείου Πολιτισμού και ο ΣΕΑ καλείται να αδειάσει τα γραφεία - Μεγάλη συναυλία στήριξης αύριο στο κτίριο επί της Ερμού

ejosi

Λήγει αύριο 10/10 το τελεσίγραφο της Μενδώνη για την εκκένωση του κτιρίου στην Ερμού 134-136 που στεγάζει εδώ και 40 χρόνια τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Έχοντας χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να παραμείνει το ιστορικό κτίριο στα χέρια των αρχαιολόγων, ο ΣΕΑ, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος ούτε υπό την νέα σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου, με πρόεδρο τον γνωστό αρχαιολόγο Κώστα Πασχαλίδη που υπηρετεί στον Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, να πειθαρχήσει στην υπουργική εντολή.

Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται στον «αέρα» μετά από δεκαετίες η λειτουργία, η στέγαση των γραφείων, η βιβλιοθήκη, ο ξενώνας για τα μέλη, το ιστορικό αρχείο, οι συνεδριάσεις των οργάνων, οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια, η συνεργασία του ΣΕΑ με άλλα σωματεία και φορείς.

 

Σε σχετική του ανακοίνωση σημειώνει,«Το Υπουργείο Πολιτισμού μας καλεί να αδειάσουμε την ιστορική έδρα του Συλλόγου στις 10 Οκτωβρίου, χωρίς καν να παρέχει άλλη στέγη, όπως επιτάσσει ο νόμος 1264. Η ίδια η Υπουργική Απόφαση καλούσε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων να δηλώσει προδιαγραφές για να του παράσχει το ΥΠΠΟ νέα κτίριο ως έδρα. Παρότι ο Σύλλογος ανταποκρίθηκε εμπρόθεσμα (με επιστολή του στις 15/9/2023), το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει διαθέσει άλλο κτίριο για την στέγαση του ΣΕΑ, όπως διαθέτει από το 1980 ως σήμερα αφειδώς σε συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς. Ο ΣΕΑ παραμένει στο κτίριο της Ερμού 134-136, μέχρι να κριθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αναμείνει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Την ίδια στιγμή  καλεί αύριο σε μεγάλη συναυλία που συνδιοργανώνεται από μια σειρά σωματείων και φορέων του Πολιτισμού στην οποία θα εμφανιστούν οι: Νένα Βενετσάνου, Σπύρος Γραμμένος, Σαββίνα Γιαννάτου, Αργυρώ Καπαρού, Μαρία Κηλαηδόνη, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μαρίνα Σάττι, Σκιαδαρέσες, Νεφέλη Φασούλη, Μάρθα Φριτζήλα, ο Κώστας Γιαννάκης και η χορωδία Άσμα Αιγάλεω, Άρης Φαλιάγκας, Ρίτσα Πέτσα, με λαϊκό συγκρότημα από την Καρδίτσα και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης.

 

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υπό έξωση;

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 εκπνέει η προθεσμία που έχει τεθεί από την Υπουργική Απόφαση άρσης της παραχώρησης του κτιρίου της Ερμού 134-136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να κρατήσει την ιστορική έδρα του και να συνεχίζει να λειτουργεί για την εκπλήρωση των καταστατικών του σκοπών, τη στέγαση των γραφείων, της βιβλιοθήκης, του ξενώνα για τα μέλη, του ιστορικού του αρχείου, των συνεδριάσεων των οργάνων του, των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων του, τη συνεργασία με άλλα σωματεία και φορείς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού μας καλεί να αδειάσουμε την ιστορική έδρα του Συλλόγου στις 10 Οκτωβρίου, χωρίς καν να παρέχει άλλη στέγη, όπως επιτάσσει ο νόμος 1264. Η ίδια η Υπουργική Απόφαση καλούσε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων να δηλώσει προδιαγραφές για να του παράσχει το ΥΠΠΟ νέα κτίριο ως έδρα. Παρότι ο Σύλλογος ανταποκρίθηκε εμπρόθεσμα (με επιστολή του στις 15/9/2023), το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει διαθέσει άλλο κτίριο για την στέγαση του ΣΕΑ, όπως διαθέτει από το 1980 ως σήμερα αφειδώς σε συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς.

Επιπλέον, η συνάντηση που ζητήσαμε με την Υπουργό Πολιτισμού για διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και για το θέμα του κτιρίου του ΣΕΑ, ορίστηκε από την πολιτική ηγεσία στις 30 Οκτωβρίου, είκοσι μέρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να μείνει άστεγος. Για λόγους προστασίας της κινητής του περιουσίας και των λειτουργικών του αναγκών, ο ΣΕΑ παραμένει στο κτίριο της Ερμού 134-136, μέχρι να κριθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αναμείνει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ευχαριστούμε τους εκατοντάδες φορείς και τους χιλιάδες πολίτες για την συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα μας.

Τους καλούμε όλους και όλες να είναι αύριο, 10 Οκτωβρίου, στην μεγάλη συναυλία που συνδιοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, στον πεζόδρομο της Ερμού, για να δείξουν την θέλησή τους να παραμείνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ιστορική του έδρα, για την ελευθερία της έκφρασης και τον πολιτισμό.

Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να μας ενισχύσουν με επώνυμες δωρεές (Ν. 1264, Καταστατικό) για να στηριχτεί οικονομικά ο Σύλλογος ώστε να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα ενάντια στην κατάφωρη παραβίαση της συνδικαλιστικής του ελευθερίας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Οι δωρεές πρέπει να είναι επώνυμες και κατατίθενται στο IBAN του Συλλόγου: GR3301 4022 6022 6002 1011 30 369 (Alpha Bank).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 12 μ στην Ερμού 134-136.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…