Newsroom

Newsroom

Λιβύη: Συνάντηση Ερντογάν-Σάρατζ

Επί τάπητος οι εξελίξεις στη Λιβύη

AP 110911071063 1

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Φαγέζ αλ Σάρατζ είχαν αιφνίδια κατ’ ιδίαν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Επί τάπητος οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, υποδέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη του Λίβυου ηγέτη στην τουρκική πόλη ήταν αιφνίδια και δεν είχε προαναγγελθεί από τις επίσημες αρχές. Μετά το πέρας της συνάντησης, μάλιστα, οι δύο ηγέτες αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφρικανική χώρα ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Την ίδια ώρα, υπό τον φόβο της επέλασης των δυνάμεων του GNA προς τα αιγυπτιακά σύνορα, το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου έχει ανάψει το πράσινο φως σε πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων στη γειτονική χώρα, κάτι στο οποίο συμφωνεί και η Βουλή της Λιβύης.

Πηγή: sputniknews.gr