Λιβύη: Η Τρίπολη έγινε ένα φονικό ναρκοπέδιο

Μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του Χαφτάρ, μόνο με ευρεία αποναρκοθέτηση μπορεί να επαναλειτουργήσουν κάποιες πόλεις

ap 11040719728

Νάρκες κατά προσωπικού και αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές που έχουν τοποθετηθεί από τον στρατάρχη Χαφτάρ έχουν σκοτώσει και τραυματίσει πάνω από 138 άτομα συμπεριλαμβανομένου πολιτών και προσωπικού ειδικευμένου στην αποναρκοθέτηση, νότια της πρωτεύουσας της Τρίπολης τις τελευταίες πέντε βδομάδες, σύμφωνα με την επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης στη Λιβύη του ΟΗΕ (UNSMIL), Στέφανι Ουίλιαμς. «Πιθανότατα, αυτό χαρακτηρίζεται ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

57 εκρήξεις έχουν λάβει χώρα εξαιτίας των ναρκών και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που έχουν στηθεί από δυνάμεις του Χαφτάρ, οι οποίες είχαν περικυκλώσει την Τρίπολη και την είχαν σε πολιορκητικό κλοιό από τον Απρίλιο του 2019.

Η Λιβύη υποφέρει από έναν εμφύλιο πόλεμο ήδη από την αποπομπή και το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Η νέα κυβέρνηση της χώρας ιδρύθηκε το 2015 υπό τη συμφωνία και την καθοδήγηση του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά οι προσπάθειες για μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην πολιτική ζωή της χώρας έχουν αποτύχει λόγω των στρατιωτικών επιθετικών επιχειρήσεων από τις δυνάμεις του Χαφτάρ. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τον πρόεδρο της λιβυκής κυβέρνησης Φαγέζ αλ Σαράτζ ως τη νόμιμη εξουσία της χώρας. 

Η κυβέρνηση Σαράτζ ξεκίνησε την Επιχείρηση Καταιγίδα της Ειρήνης το Μάρτιο για να αντεπιτεθεί στις επιθέσεις του Χάφταρ στην Τρίπολη και πρόσφατα επανακατέλαβε στρατηγικές τοποθεσίες συμπεριλαμβανομένου της αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια και την πόλη Χαρτούνα, το τελευταίο οχυρό του Χαφτάρ στη δυτική Λιβύη.

Σε επίσημη ανακοίνωση του ο ΟΗΕ και ειδικότερα η Αποστολή Υποστήριξης στη Λιβύη (UNSMIL) εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο δύο εργαζομένων του εν ώρα αποναρκοθέτησης τη Δευτέρα, 6/7. Σε δήλωση του ο ίδιος φορέας τόνισε για την επικινδυνότητα των ατυχημάτων, ότι παρέχει τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση σε ευαισθητοποιημένες αρχές για να βοηθήσουν στην ασφαλή πρόσβαση και στην εκκαθάριση ναρκών από επιβαρυμένες περιοχές. Τέλος, προειδοποίησε για τις μη ασφαλείς,  παρορμητικές επιστροφές των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι η χρήση, τοποθέτηση και μεταφορά ναρκών κατά προσωπικού έχει απαγορευτεί από 164 χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει και προσχώρησει στη Συνθήκη της Οττάβα 1997. 

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…