Λιάνης: Αν είχαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών το ’90 θα μιλούσαμε για θρίαμβο

Θετικότατη η συμφωνία κατά τον πρώην υπουργό

lianis

Τη «θετικότατη» εντύπωσή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών διατυπώνει ο Γιώργος Λιάνης ο οποίος, όπως λέει, πιστεύει, «ότι η Συμφωνία λύνει τον γόρδιο δεσμό του Μακεδονικού που συμπληρώνει πάνω από 100 χρόνια άλυτο. Αν είχαμε αυτή τη συμφωνία τη δεκαετία του ’90, θα το θεωρούσαμε θρίαμβο για τα ελληνικά συμφέροντα».

Στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην υπουργός, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, αναρωτιέται «πού υπάρχει πλέον ο αλυτρωτισμός; Στο μυαλό τους; Ας τον έχουν. Και εμείς είχαμε στο μυαλό μας ότι δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας, αλλά υπάρχουν κι άλλες. Και κάποιες από αυτές δεν ήταν ελληνικές». Και προσθέτει: «Γνωρίζω ότι μετά τα συλλαλητήρια του ’90 πήγαμε επιτέλους σε μια εθνική θέση το 2008 στο Βουκουρέστι. Τότε ζητούσαμε ένα σύνθετο όνομα. Ποιο όνομα; Το “Βόρεια Μακεδονία”».

Ο κ. Λιάνης υποστηρίζει ακόμη πως «όταν ανέλαβε η επιτροπή Μπατεντέρ για να διαπραγματευτεί τα ζητήματα που είχαν προκύψει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ο Μητσοτάκης δεν έστειλε, όπως έπρεπε, τον πρόεδρο του ΣτΕ κι έτσι η Ελλάδα ήταν απούσα την κρισιμότερη στιγμή. Πρόκειται δηλαδή για μια διελκυστίνδα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία φαίνεται να υπερτερεί ο κ. Σαμαράς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λιάνης υπογραμμίζει πως «η συμφωνία ξεκαθαρίζει απολύτως ότι η αρχαία Μακεδονία, ως πολιτισμός, κουλτούρα και παράδοση, ανήκει στην Ελλάδα. Έτσι η συμφωνία μάς αποδίδει όλα όσα μας πλήγωναν». Ανατρέχοντας δε στο πρόσφατο παρελθόν υπενθυμίζει ότι η Φλώρινα, περιοχή όπου ο ίδιος εκλεγόταν βουλευτής, είναι γεμάτη πληγές από το Μακεδονικό. «Χωρίστηκαν οικογένειες, στάλθηκαν άνθρωποι σε εξορίες, καταδικάστηκαν άνθρωποι να δέρνονται ανηλεώς στα παζάρια για να φωνάζουν ότι είναι Έλληνες», τονίζει.

Τέλος ο κ. Λιάνης αναφέρει: «Τρεις άνθρωποι με τελείως διαφορετική προσωπικότητα, με τελείως διαφορετική πορεία στη ζωή τους, τελείως διαφορετικές σπουδές, τελείως διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, οι Μέρτζος, Μπουτάρης, Λιάνης, ξεκινήσαμε σε αυτή την ιστορία σχεδόν σκοτωμένοι μεταξύ μας, πριν από 25 χρόνια. Και οι τρεις είμαστε τώρα υπέρ της συμφωνίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Ektakti Epikairotita 0 1

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, πριν από λίγο ανακοίνωσε τα μέλη της νέας κυβέρνησης