Λία Τόμας: Η τρανς κολυμβήτρια που διχάζει την Αμερική

Η διεμφυλική αθλήτρια που σπάει όλα τα ρεκόρ στο Πανεπιστήμιο τις Πενσυλβάνια, οι αντιδράσεις και η υποστήριξη.

pexels tima miroshnichenko 6012292 1

O Γουίλ Τόμας γεννήθηκε στο Όστιν του Τέξας και γρήγορα ανακάλυψε την αγάπη του για την κολύμβηση. Μπήκε στις πισίνες για πρώτη φορά σε ηλικία πέντε ετών και δεν σταμάτησε ποτέ, με εξαίρεση τη χρονιά 2020-21. Κι αυτό γιατί την περίοδο εκείνη, έκανε θεραπεία για καταστολή της τεστοστερόνης.

H ώρα της αλλαγής

Είχε αποφασίσει πως μετά την απελευθέρωση και τη νέα ζωή ως Λία Τόμας, η κολύμβηση ήταν κάτι που έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει στην καθημερινότητά της. Στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, στην ομάδα του οποίου ήταν ήδη για μια τριετία. Όμως, αυτή τη φορά στη γυναικεία ομάδα του Πεν. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του NCAA, ένας χρόνος καταστολής της βασικής ανδρογόνου ορμόνης, είναι αρκετός προκειμένου να μια διεμφυλική γυναίκα να λάβει μέρος σε γυναικείες διοργανώσεις. Η Λία επέστρεψε στις πισίνες τον Νοέμβριο και ξεκίνησε να σπάει ρεκόρ. Σε κούρσα για τα 1650 μέτρα ελεύθερο, άφησε τη δεύτερη πίσω για 38 δευτερόλεπτα, ενώ στα 500 μέτρα χτύπησε το ταμπλό 14 δευτερόλεπτα πριν την επόμενη! Τα επιτεύγματά της ξεπέρασαν την πολιτεία, όταν έγραψε τον καλύτερο χρόνο της σεζόν στα 200 μέτρα ελεύθερο στις ΗΠΑ.

Όπως δηλώνει η ίδια, η απόφασή της για τη νέα σελίδα της ζωής της οριστικοποιήθηκε το 2018. «Υπήρχε πολλή αβεβαιότητα. Δεν ήξερα τι να κάνω. Αποφάσισα να κολυμπήσω τη σεζόν εκείνη ως άντρας, χωρίς να βγω από την ντουλάπα και αυτό μου προκάλεσε μεγάλη αγωνία. Πάλεψα, η ψυχική μου υγεία δεν ήταν καλή. Αισθανόμουν παγιδευμένη στο σώμα μου. Τότε κατάλαβα ότι είχε φτάσει η στιγμή να ξεκινήσω τη μετάβαση». Τον Μάιο του 2019 ξεκίνησε τις ορμονοθεραπείες, «έκαψε» μια χρονιά, όμως επέστρεψε στις πισίνες έτοιμη για νέα καριέρα.

Οι πρώτες «φωνές»

Στις πέντε Δεκεμβρίου, μια ομάδα γονέων κολυμβητριών από το ίδιο πανεπιστήμιο, έστειλε επιστολή στην NCAA, τη διοργανώτρια αρχή των περισσότερων σπορ σε κολλεγιακό επίπεδο στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για απειλή όχι μόνο για την ακεραιότητα της ομάδας, αλλά για όλα τα γυναικεία σπορ. «Το προηγούμενο που δημιουργείται, στο οποίο οι γυναίκες δεν έχουν έναν προστατευμένο και δίκαιο χώρο για να ανταγωνιστούν, είναι μια ευθεία απειλή στις γυναίκες αθλήτριες όλων των σπορ», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, έπαιξε στα μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα της Αμερικής, δημιούργησε υποστηρικτές και πολέμιους για την 22χρονη κολυμβήτρια.

Λίγο μετά, η Σίνθια Μλίλεν, επί τρεις δεκαετίες στέλεχος της κολυμβητικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ, παραιτήθηκε δηλώνοντας πως «είπα στους πρώην συνεργάτες μου ότι δεν μπορώ πια να λαμβάνω μέρος σε ένα άθλημα που επιτρέπει σε βιολογικούς άνδρες να ανταγωνίζονται απέναντι σε γυναίκες. Οτιδήποτε δίκαιο σχετικά με την κολύμβηση καταστράφηκε. Η Τόμας θα καταστρέψει τη γυναικεία κολύμβηση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στόχος της δεν είναι να μειώσει τη Λία, αλλά δεν παύει να είναι «ένα αντρικό σώμα που κολυμπά απέναντι σε γυναικεία».

«Αυτό δεν είναι δίκαιο»

Η Νάνσι Χόγκσχεντ-Μακάρ, Ολυμπιονίκης, δικηγόρος ανθρώπινων δικαιωμάτων και διευθύντρια του Champion Women, ενός οργανισμού που δουλεύει για την ισότητα στον αθλητισμό, με άρθρο της στη Daily Mail, τόνισε: «Η συμπερίληψη και η δικαιοσύνη είναι δύο αξίες ζωτικής σημασίας στον κόσμο του αθλητισμού. Οι τρανς γυναίκες πρέπει να επιτρέπεται να ανταγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα, από τη στιγμή που μπορούν να δείξουν ότι έχουν περιορίσει τα αθλητικά πλεονεκτήματα. Η Λία δεν μπορεί να το αποδείξει», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ο μέσος όρος της διαφοράς των χρόνων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στο NCAA είναι 11.41%, δηλαδή οι γυναίκες είναι περίπου 11 φορές πιο αργές. Ωστόσο, η Τόμας είναι μόλις 2.6% πιο αργή από τον καιρό που κολυμπούσε ως άνδρας στα 200 μέτρα και 5.76% στα 500. «Αυτό δεν είναι δίκαιο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν είναι λάθος της Λία, αλλά των κανονισμών του NCAA.

Κάποια ΜΜΕ που ασχολούνται με την κολύμβηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συγκρίνουν την περίπτωσή της ακόμα και με υποθέσεις ντόπινγκ, ενώ υπάρχουν κι αρκετοί, μεταξύ των οποίων συναθλητές και προπονητές της, που τη στηρίζουν. Η σελίδα LGBT της Πενσιλβάνια στο Instagram, η οποία έχει 2.3 εκατομμύρια followers έβγαλε μια σειρά από επεξηγηματικές κάρτες, τονίζοντας ότι ο λόγος που η Λία είναι εξαιρετική αθλήτρια δεν είναι το παρελθόν της ως άνδρας, αλλά η αυταπάρνηση που έχει δείξει από μικρό παιδί. Παράλληλα δίνει στοιχεία για τις τρανς γυναίκες στον αθλητισμό (μόλις μία συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2004 που επετράπη η συμμετοχή τους), αλλά και βιολογικά πλεονεκτήματα άλλων αθλητών, όπως π.χ του Φελπς, που αντίστοιχα θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως «αδικία».

Η Τόμας υποστηρίζει ότι κάνει απλά αυτό που αγαπά, ωστόσο είναι δεδομένο πως το debate θα συνεχιστεί.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…