Newsroom

Newsroom

"Λευκή ημέρα": Ανοιχτά αλλά άδεια τα μαγαζιά – Διαμαρτυρία εργαζομένων στην Ερμού

Μπορεί η «λευκή νύχτα» να κράτησε καταστηματάρχες και προσωπικό έως τις 11 το βράδυ του Σαββάτου στη δουλειά, αλλά το…

nyxta

Μπορεί η «λευκή νύχτα» να κράτησε καταστηματάρχες και προσωπικό έως τις 11 το βράδυ του Σαββάτου στη δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει σημασία.

Εάν το ταμείο είναι άδειο και οι πολίτες περιορίστηκαν σε βόλτα στη φωτισμένη Αθήνα, τότε η «λευκή νύχτα» είναι ανευ ουσίας.

Πάντως οι εκδηλώσεις του δήμου, βοήθησαν στο να κατέβουν στο κέντρο οι Αθηναίοι.

Ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 23.00, εργαζόμενοι πορεύθηκαν στην Ερμού

Αντιδράσεις κομμάτων

Δημήτρης Στρατούλης: «Μαύρη νύχτα» για τους εμποροϋπαλλήλους και τις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις

Η δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη,βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθηνών και υπεύθυνου της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας, για τη λεγόμενη «λευκή νύχτα» του εμπορίου στην Αθήνα:
Η «λευκή νύχτα» των πολυεθνικών του εμπορίου είναι «μαύρη νύχτα» για τους εμποροϋπαλλήλους και τις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις

Η σημερινή «λευκή νύχτα» στην Αθήνα, δηλαδή τα ανοιχτά μαγαζιά μέχρι τις 11 το βράδυ, είναι ένα παράνομο, μεγάλο και προκλητικό δώρο του δημάρχου Αθήνας και του Περιφερειάρχη προς τις εγχώριες και κυρίως τις υπερεθνικές εμπορικές αλυσίδες. 

Ταυτόχρονα είναι μία ακόμα, έκτακτη στην αρχή που μπορεί να μονιμοποιηθεί αργότερα, κατεδάφιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων στο εμπόριο και ένας νέος βραχνάς στις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το μέτρο. 

Η κυβέρνηση, που όχι μόνο ανέχεται αλλά και ενθαρρύνει και προωθεί η ίδια τέτοια μέτρα, επιδιώκει να μετατρέψει τους εργαζομένους στο εμπόριο, με τους απλήρωτους για τους πολλούς μήνες μισθούς και υπερωρίες, με την άκρατη ελαστικοποίηση της εργασίας τους, με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με τις απολύσεις, με τους μισθούς πείνας και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, σε ανθρώπινους διακόπτες που οι μεγάλες επιχειρήσεις θα ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουν και θα τους πληρώνουν όσο και όποτε θέλουν. 

Στα λαϊκά νοικοκυριά δε λείπουν οι ώρες να ψωνίσουν αλλά τα χρήματα και οι ώρες για να ζήσουν. Η «λευκή νύχτα» των πολυεθνικών του εμπορίου είναι «μαύρη νύχτα» για τους εμποροϋπαλλήλους και τις μικρές και  πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

ΚΚΕ: Παράνομη η απόφαση για τη «λευκή νύχτα»
Ανακοίνωση για τη λεγόμενη «λευκή νύχτα» των καταστημάτων, εξέδωσε το ΓΤ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με πρόταση του Δήμου Αθήνας, για λειτουργία των εμποροκαταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές των εμποροϋπαλλήλων και των μικρεμπόρων, προκειμένου να στηρίξει τα συμφέροντα των μεγάλων εμποροκαταστημάτων και των πολυεθνικών του εμπορίου.

Η απόφαση αυτή, εκτός από παράνομη, δείχνει και τις προθέσεις κυβέρνησης και τοπικών αρχών να προχωρήσουν σε παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμποροκαταστημάτων, όπως άλλωστε δείχνει και η πρόσφατη παραδοχή του υπουργείου Ανάπτυξης για πιθανότητα τροποποίησης του νόμου 4177 σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση.
Η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματα ακόμη και τις ημέρες των εορτών δεν είναι το ωράριο, αλλά η ανέχεια και η φτώχεια των λαϊκών οικογενειών.
Οι εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι είναι ανάγκη να ορθώσουν, από κοινού, και με τη στήριξη του λαού, τείχος σε μέτρα, όπως αυτό, που δήθεν είναι στο πλαίσιο ενός εορτασμού, στην πραγματικότητα όμως ανοίγουν το δρόμο για δουλειά μέρα νύχτα, όλη την εβδομάδα, χωρίς κανένα δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση».

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

kallianos adonis 654 new 102 1

Άδωνις: Νέα απάντηση σε Καλλιάνο – «Παρότι μου τηλεφώνησε δεν πήρε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν» (video)

«Ήταν ένας άνθρωπος που είχε πολλά νοσήματα, η ανακοπή δεν είναι κάτι που προβλέπεται», τόνισε…

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

ματι

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι στη δίκη για το Μάτι – Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

Την ενοχή συνολικά έξι από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για την τραγωδία στο Μάτι αποφάσισε…