Λέων Τολστόι και Απόγονοι – Μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Αλκυονίδα

Με αφορμή την επέτειο γέννησης, 9 Σεπτεμβρίου, του σπουδαίου συγγραφέα, φιλοσόφου, θεατρικού συγγραφέα, μυθιστοριογράφου, ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών, του Λέων Τολστόι το ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema κάνει ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΕΣ σε ταινίες βασισμένες στα σπουδαιότερα μυθιστορήματά του που σκηνοθετήθηκαν.

57e28f081dc52404678b4784

ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ” του ALEKSANDR ZARKHI

ΔΕΥΤΕΡΑ 26/9/16 στις 19.30

ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema

Η Άννα Καρένινα (ρωσικά : Анна Каренина ) είναι ένα ρομαντικό δράμα του 1967 στη σοβιετική ένωση σε σκηνοθεσία Aleksandr Zarkhi, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λέων Τολστόι .Είχε προταθεί για το Φεστιβάλ των Καννών το 1968, αλλά το φεστιβάλ ακυρώθηκε λόγω των γεγονότων του Μάη του 1968 στη Γαλλία .

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ο κόσμος των αριστοκρατών, ανάμεσά τους και η ηρωίδα του μυθιστορήματος Άννα Καρένινα, μια νέα όμορφη γυναίκα της υψηλής κοινωνίας, η οποία ζει σε μια καταπιεστική γι’ αυτήν οικογένεια μαζί με τον σύζυγό της και τον μικρό γιο της.

Σύντομα η ισορροπία της ζωής της ανατρέπεται, όταν γνωρίζει τον κόμη Βρόνσκι, που είναι νέος, όμορφος, πλούσιος και κοσμικός. Η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στο σύζυγο και η αγάπη για το παιδί της δεν δείχνουν να είναι αρκετά ώστε να την αποτρέψουν από τον έρωτα που αρχίζει να νιώθει για τον Βρόνσκι. Ο τελευταίος νιώθει τα ίδια συναισθήματα για την Άννα, παρ’ ότι φλερτάρει και την Κίτι, μακρινή συγγενή εξ αγχιστείας της Άννας.

Ο κοινωνικός τους περίγυρος σχολιάζει αρνητικά τον έρωτα αυτό και ο σύζυγος της Άννας θέλοντας να αποφύγει ένα κοινωνικό σκάνδαλο, αντιμετωπίζει την κατάσταση με ηρεμία και ψυχραιμία, όμως αρνείται να της δώσει διαζύγιο, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να κρατήσει κοντά τη σύζυγό του και μαζί της την αξιοπρέπειά του.

Η Άννα δεν μπορεί να χαρεί τον έρωτά της με τον Βρόνσκι, γιατί τη βασανίζουν οι τύψεις απέναντι στην οικογένειά της. Τα πράγματα δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο από τη στιγμή που μένει έγκυος και αποκτάει ένα κοριτσάκι από τον Βρόνσκι. Ο σύζυγός της δέχεται να κρατήσει το παιδί και να του δώσει μια θέση στην οικογένειά του, όμως η Άννα είναι αδύνατον πια να μείνει μαζί του.

«Οι ευτυχισμένες οικογένειες όλες μοιάζουνε μεταξύ τους·

κάθε δυστυχισμένη οικογένεια,ωστόσο είναι δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο».

“ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ” (Α ΜΕΡΟΣ) του ΣΕΡΓΚΕΪ ΜΠΟΝΤΑΡΤΣΟΥΚ

ΤΡΙΤΗ 27/9/16 στις 19.00

ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema

Μέσα από την ιστορία πέντε οικογενειών της αριστοκρατίας αναδύεται το μωσαϊκό της τσαρικής Ρωσίας και με την παραστατική περιγραφή των μαχών και των συρράξεων, ο Τολστόι αφήνει να διαφανούν οι βαθύτερες σκέψεις του για έννοιες όπως ο πατριωτισμός, ο ανθρωπισμός και η ηθική. Οι αποφάσεις των ηγετικών μορφών των στρατιωτικών εξελίξεων, όπως του Ναπολέοντα και του Κουτούζοφ, περνούν σε δεύτερη μοίρα για να αναδειχτεί η αξία της λαϊκής δύναμης και των ικανοτήτων των απλών στρατιωτών της προεπαναστατικής περιόδου.

Η ταινία γυρίζεται σε 4 μέρη. Το 1ο διαρκεί 147’, το δεύτερο 100’, το τρίτο 84’ και το τέταρτο 100’. Ο κεντρικός πρωταγωνιστικός ρόλος, η πριγκίπισσα Νατάσα Ροστόβα, ερμηνεύτηκε από την Λουντμίλα Σαβέλεβα, η οποία είχε πρόσφατα αποφοιτήσει από την φημισμένη Ακαδημία Ρωσικού Μπαλέτου Βαγκάνοβα. Η Λουντμίλα Γκουρτσένκο, η Αναστάζια Βερτινόσκαγια καθώς και άλλες ηθοποιοί επιθυμούσαν σφόδρα να ερμηνεύσουν τον ρόλο της Νατάσα Ροστόβα, όμως ο Σ. Μπονταρτσουκ επέλεξε τη νεαρή μπαλαρίνα, η οποία ερμηνεύει τον ρόλο της καριέρας της.

Στις προβολές θα παρευρίσκονται και ΑΠΟΓΟΝΟΙ του μεγάλου συγγραφέα Λ. Τολστόι που έχουν προσκληθεί και για την ημερίδα “Λ.ΤΟΛΣΤΟΙ στον 21 ΑΙΩΝΑ” υπό την ΑΙΓΙΔΑ του ΕΟΤ και RCNK Πρεσβείας Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Ελληνο-Ευρασιατικός Συνδέσμος και η ΠΕΛ (Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών). Οι προσκεκλημένοι στην ΑΘΗΝΑ από την ΜΟΣΧΑ είναι απόγόνοι και μελετητές του μεγάλου ρώσου συγγραφέα Λ. ΤΟΛΣΤΟΙ.

Ανάμεσα στους προσκαλεσμένους απογόνους του είναι :

1.Βλαντίμιρ Τολστόι (Σύμβουλος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Πούτιν πάνω σε ζητήματα του πολιτισμού και της παιδείας.)

2.Αικατερίνα Τολστόι (Διευθύντρια του Μουσείου-αγροκτήματος του Λ.Ν.Τολστόι “Γιάσναγια Πολιάνα”)

3.Αναστασία Τολστόι (κόρη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης)

4.Γιεκατερίνα Τολστόι (κόρη, Μόσχα, κριτικός της τέχνης)

5.Αντρέι Τολστόι (γιος, φοιτητής του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων Μόσχα)

6.Ιβάν Τολστόι (γιος, φοιτητής του Πανρωσικού Κρατικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου)

7.Γκαλίνα Αλεξέγιεβα (επικεφαλής του Τμήματος Επιστημονικών Ερευνών του Μουσείου-αγροκτήματος “Γιάσναγια Πολιάνα”, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής φιλολογικών μουσείων και μουσείων των συνθετών (ICOM, UNESCO))

8.Αντρέι Κοτσουμπέι (Υποδιευθυντής του Ιδρύματος Τολστόι, μέλος του Συμβουλίου Διευθυντών του Συλλόγου “Αμερικανοί Φίλοι” του Γαλλικού Μουσείου Μπλεραρκούν.)

9.Βαλεντίνα Μιλιάγιεβα (επιμελήτρια διεθνών εκθέσεων.)

10.Αλεξάντερ Καρτασόβ (ζωγράφος Μουσείου Τοστόι)

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…