Λέκκας : Υπάρχουν πάνω από 90% πιθανότητες να είναι ο κύριος σεισμός στο Λασίθι

Ένας πάρα πολύ ισχυρός σεισμός μέσα σε 2 εβδομάδες τάραξε εκ νέου την Κρήτη, αυτή τη φορά το Λασίθι. Τα 6,3 Ρίχτερ προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους της Κρήτης.

NewsRoom 12/10/2021 | 20:42

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μετέβη στην Κρήτη πριν λίγες ώρες και μίλησε  στο Mega  για τον σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που τάραξε το Λασίθι.

Σε ερώτηση στον κ. Λέκκα εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, απάντησε πως, « Υπάρχουν πάνω από 90% πιθανότητες να είναι ο κύριος σεισμός, ωστόσο υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να μην είναι. Μεγαλύτερος σεισμός σημαίνει ελάχιστες πιθανότητες, διευκρινίζω».

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους θα πρέπει να αποφεύγουν τα σπίτια που είναι ευάλωτα. Συγκεκριμένα, για κατασκευές που δεν έχουν πραγματοποιηθεί με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό, και για τα κτίρια που έχουν εξωτερικές φθορές.

Εάν το ρήγμα αυτό συνδέεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, ο κ. Λέκκας είπε πως είναι αμυδρή. Το κοινό χαρακτηριστικό των σεισμών είναι ότι οι εν λόγω σεισμοι είναι από εγκάρσια ρήγματα, με κινηματικά χαρακτηριστικά, ενώ ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο δεν αποτελεί κάτι ανησυχητικό.

«Ένας σεισμός της τάξεως των 6,3 βαθμών δεν έκανε καθόλου σχεδόν ζημιές, διότι το ρήγμα ήταν εγκάρσιο στην κατευθυντικότητά του, δηλαδή η ενέργεια του σεισμού πήγε προς τη θάλασσα»

Το καλοκαίρι υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα με δύο σεισμούς στην Κρήτη και έναν στην Κάρπαθο, ενώ η Νίσυρος έχει μέρα παρά μέρα σεισμούς μεταξύ 4,5 με 4,8 Ρίχτερ, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία.