Λέκκας: Θα ήθελα έναν σεισμό 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Δε θα δούμε μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη (video)

Θετικό νέο η μετατόπιση του επικέντρου των σεισμών προς την Αμοργό - "Οι κάτοικοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς"

Ευθύμης Λέκκας

Την ελπίδα του για έναν σεισμό έντασης 5,2 ή 5,3 Ρίχτερ που θα βοηθήσει στην εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας γύρω από τη Σαντορίνη εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Mega. Ο ίδιος εκτίμησε πως είναι πλέον πολύ λίγες οι πιθανότητες για έναν ισχυρό σεισμό έντασης 6 Ρίχτερ.

Αναφορικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη διάρκεια της νύχτας, με τέσσερις σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, ο κ. Λέκκας σχολίασε: “Αυτά είναι μέσα στο πνεύμα της όλης διαδικασίας, που εκτιμούμε ότι θα προχωρήσει έτσι και τις επόμενες μέρες. Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Εγώ προσωπικά θα ήθελα έναν σεισμό της τάξεως των 5,2-5,3 βαθμών, για να εκτονωθούν νωρίτερα οι δυνάμεις. Θα πρέπει να πω το εξής: μέχρι ένα μέγεθος της τάξης των 5,5 εκτιμούμε ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση στο νησί. Από εκεί και πέρα οι επιπτώσεις θα είναι λίγες, ενώ το σενάριο των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκεντρώνει πολύ, πολύ μικρές πιθανότητες, μικρότερες από χθες. Οι κάτοικοι εδώ στη Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός που υπάρχει για φυγή. Έχουμε διαπιστώσει ότι φεύγουν κυρίως αλλοδαποί, αυτοί που εργάζονται εδώ”.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μετατόπιση του επικέντρου των σεισμών προς την Αμοργό: “Το επίκεντρο των σεισμών έχει μετατοπιστεί, πηγαίνει προς τα βορειοανατολικά, προς την Αμοργό. Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνονται από τη Σαντορίνη και είναι καλό, αλλά είναι πιο κοντά στην Αμοργό και θα έλεγε κανείς ότι αυτό είναι κακό για την Αμοργό. Δεν είναι κακό για την Αμοργό, γιατί η Αμοργός δεν έχει τόσο μεγάλη τρωτότητα όσο η Σαντορίνη, είναι πολύ μικρή και τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πολύ πιο μικρά στην Αμοργό από τη Σαντορίνη”.

Σχετικά με τις ανησυχίες για έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, απάντησε: “Υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, πάντα υπήρχε από χιλιάδες χρόνια, με κορύφωση πριν από 3.500 χρόνια που έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Η έκρηξη αυτή για να επαναληφθεί έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζεται περίπου 17.000 χρόνια, γιατί εκρήγνυται το ηφαίστειο κάθε 20.000 χρόνια περίπου, τα τελευταία 200.000 χρόνια, συνεπώς μεγάλη έκρηξη αποκλείεται να δούμε. Από εκεί και πέρα, μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπάρχουν, και υπήρχαν και το 2011 και τις προηγούμενες δεκαετίες, όμως η διαδικασία τους είναι πολύ αργή, δεν είναι άμεση. Αυτή η ηφαιστειακή δραστηριότητα εξελίσσεται πολύ διαφορετικά από τη σεισμική δραστηριότητα”.

Aυστηρό μήνυμα Ιράν σε Τραμπ: «Η άνευ όρων παράδοση είναι όνειρο που θα πάρετε στον τάφο σας»

AP24185764416871

Aυστηρό μήνυμα Ιράν σε Τραμπ: «Η άνευ όρων παράδοση είναι όνειρο που θα πάρετε στον τάφο σας»

Ο Πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, ζήτησε συγγνώμη από τα κράτη του Κόλπου για τις…

Οι Προτάσεις μας

Ρεβίθια στο φεγγάρι: Νέα έρευνα δείχνει πώς θα μπορούσε να παραχθεί τροφή στη Σελήνη

pdpics chickpea 390706 1920

Ρεβίθια στο φεγγάρι: Νέα έρευνα δείχνει πώς θα μπορούσε να παραχθεί τροφή στη Σελήνη

Επιστημονική ομάδα κατάφερε να καλλιεργήσει και να συγκομίσει ρεβίθια χρησιμοποιώντας προσομοιωμένο σεληνιακό χώμα

Σχετικά με ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται η επιχείρηση επαναπατρισμού από τη Μέση Ανατολή: Ακόμη 87 Έλληνες επέστρεψαν στην Αθήνα

6881165

Συνεχίζεται η επιχείρηση επαναπατρισμού από τη Μέση Ανατολή: Ακόμη 87 Έλληνες επέστρεψαν στην Αθήνα

Πλέον την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να είναι έκρυθμη μετά τον πόλεμο ΗΠΑ και Ισραήλ…

Πάτρα: Σύλληψη σε 83χρονο συνταξιούχο γιατρό – Εντοπίστηκε στο σπίτι του υλικό παιδικής πορνογραφίας

Παιδική πορνογραφία

Πάτρα: Σύλληψη σε 83χρονο συνταξιούχο γιατρό – Εντοπίστηκε στο σπίτι του υλικό παιδικής πορνογραφίας

Ο 83χρονος συνελήφθη και παραμένει υπό κράτηση, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα για τα περαιτέρω