Λέκκας: Πάμε προς έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο

"Έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο", προειδοποιεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

NewsRoom 05/08/2021 | 10:30

Για έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ.

«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο, εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά προειδοποιώντας πως μετά τις πυρκαγιές θα έρθουν οι πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές.

«Αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα, ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες (…) Πρέπει να είμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας» επισήμανε.

Διευκρίνισε ότι ακόμα και χωρίς άνεμο η φωτιά προχωρά πάρα πολύ γρήγορα, καθώς υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη την ώρα που τα επίπεδα υγρασίας είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο: «Το υλικό είναι ώριμο να καεί χωρίς το παραμικρό εμπόδιο που θα αναστείλει την εξάπλωση της πυρκαγιάς».

Σημείωσε, δε, πως στη Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια είδε ζάντες αλουμινίου να λιώνουν και να ρέουν, άρα η θερμοκρασία έφτασε τους 650 βαθμούς Κελσίου: «Αδύνατον να προσεγγίσει κάποιος σε τέτοιο θερμικό φορτίο, από την πολυθρόνα είναι εύκολα».

Ο κ. Λέκκας καυτηρίασε μάλιστα τη συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών. «Σε μια εκπομπή περίμενα τρία τέταρτα άκουγα κάποιους πολιτικούς, δεν τους ήξερα δεν τους έβλεπα, οι θεωρίες που ακούγονταν ήταν φοβερές, με αυτή τη νοοτροπία πώς θα πάμε μπροστά; Δεν υπάρχει περίπτωση».