Λέκκας για Εύβοια: Σχεδόν βέβαιο ότι θα εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές που κάηκαν

Για τα όσα άφησε πίσω της η καταστροφική πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πυρκαγιών που έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, «αμέσως μετά τις πυρκαγιές ο πλημμυρικός κίνδυνος αυξάνεται κατά 7 φορές και ο κατολισθητικός κίνδυνος αυξάνεται κατά 4 φορές».

«Αυτό συμβαίνει γιατί απουσιάζει το κάλυμμα του δάσους από το έδαφος και έτσι δρομολογούνται στην επιφάνεια οι διαδικασίες που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, εξηγώντας πως σε αυτή την περίπτωση παρασύρονται και αντικείμενα μαζί με το νερό της βροχής που κυκλοφορεί προς τη θάλασσα, καθιστώντας μη αποτελεσματικά όποια έργα έχουν γίνει για τη συγκράτηση μόνο του νερού.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές που σημειώθηκαν πυρκαγιές» ξεκαθάρισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, τονίζοντας πως θα πρέπει ο επανασχεδιασμός της περιοχής θα πρέπει να λάβει υπόψιν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τις φωτιές.

Στο ερώτημα αν η καταστροφή που σημειώθηκε μπορεί να είναι αναστρέψιμη, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι δεν θα είναι εφικτό για ένα μεγάλο ποσοστό της περιοχής που κάηκε.  «Και αυτό γιατί το δάσος αναπτυσσόταν σε ειδικές μορφολογικά περιοχές και οι περιοχές αυτές δεν επιτρέπουν δράσεις του ανθρώπου. Έτσι περιμένουμε να γίνει κάτι με την αναγέννηση της φύσης» συμπλήρωσε.

«Είναι μια δύσκολη επίπονη διαδικασία, η οποία δεν θέλει βιασύνη. Δεν περιμένουμε η περιοχή στην Εύβοια να ανακάμψει σε 2 ή 3 χρόνια. Θα πρέπει να πάρει μια δεκαετία ή και περισσότερο για να δούμε αν θα ανακάμψει» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση της Ηλείας μετά τις πυρκαγιές του 2007, όπου η φύση βοήθησε τις φυσικές αναδασώσεις.

«Εξαρτάται από την ίδια τη φύση τι δυνατότητα και τι δυναμικότητα έχει να ανακάμψει» κατέληξε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

 

Απίστευτη απόφαση δικαστηρίου στις ΗΠΑ: Ορφανή 16χρονη δεν κρίθηκε «αρκετά ώριμη» για άμβλωση

AP - αμβλωσεις

Απίστευτη απόφαση δικαστηρίου στις ΗΠΑ: Ορφανή 16χρονη δεν κρίθηκε «αρκετά ώριμη» για άμβλωση

«Σε ποιον κόσμο μια 16χρονη είναι πολύ ανώριμη για να υποβληθεί σε άμβλωση, αλλά αρκετά…

Χτύπημα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και από Ανδρέα Ανδριανόπουλο για τις παρακολουθήσεις

Χτύπημα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και από Ανδρέα Ανδριανόπουλο για τις παρακολουθήσεις

Ενα ακόμα στέλεχος της παράταξης και πρώην υπουργός, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος εξαπολύει επίθεση για τις…

Ενδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων ίσως μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα σκυλιά

Ενδείξεις ότι η ευλογιά των πιθήκων ίσως μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα σκυλιά

Πιθανή περίπτωση μετάδοσης ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε σκύλο εντοπίστηκε στη Γαλλία, 12 ημέρες…