Λέκκας: Έπεσαν 30 εκατομμύρια τόνοι νερού στη λεκάνη του Κηφισού

"Πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε, θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε"

5399481

Συνολικά 30 εκατομμύρια τόνοι νερού έπεσαν χθες στη λεκάνη του Κηφισού, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου Αττικής, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως μάλιστα ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόκειται για πρωτόγνωρα φαινόμενα, καθως βρισκόμαστε σε μια νέα φάση κλιματικής κρίσης και θα πρέπει “να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα” και να δημιουργηθούν νέες δομές.

Υπάρχει κλιματική κρίση, όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο. Είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας, πολύ ευαίσθητος χώρος. Θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα” εξήγησε.

Συμπλήρωσε μάλιστα: “Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε“.