Λεφτά υπάρχουν και στην… τηλεόραση

Το απέδειξε η κυβέρνηση Τσίπρα με τη δημοπρασία που ξεκίνησε την 30ή Αυγούστου 2016, η οποία θα μείνει στην ιστορία ως η πλέον αποδοτική, αφού συγκέντρωσε 246 εκατ. ευρώ για την εκχώρηση τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας για δέκα χρόνια.

NewsRoom 07/09/2016 | 14:53

Οι τέσσερις προσωρινοί υπερθεματιστές καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά.

Ο ΑΝΤ1 75,9 εκατ. ευρώ, ο Β. Μαρινάκης 73,9 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Καλογρίτσας 52,6 εκατ. ευρώ και ο Γιάννης Αλαφούζος 43,6 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές και οι καταβολές θα πρέπει να γίνουν σε τρεις δόσεις μέσα σε διάστημα δύο ετών (15 μέρες, 12 μήνες, 24 μήνες). Το θέμα είναι αν όλοι οι επιχειρηματίες μπορούν να ανταποκριθούν στα τιμήματα που έθεσαν, καθώς τα ποσά αυτά δεν μπορούν να αναμένονται ως έσοδα από τη διαφημιστική αγορά.

Τα 246 εκατ. ευρώ δεν είχαν προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και θα δοθούν σε τμήματα του πληθυσμού που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από το Μνημόνιο, με την πρώτη δόση των 80 ημερών να πρέπει να καταβληθεί εντός 15νθημέρου.

Και λιτότητα με 18 εκατ. ευρώ στις ψηφιακές συχνότητες

Η προηγούμενη δημοπρασία είχε γίνει μόνο με μία εταιρεία το 2014, την Digea, στην οποία κατοχυρώθηκαν για 15 χρόνια οι ψηφιακές συχνότητες της τηλεόρασης έναντι τιμήματος 18,3 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί τμηματικά.

Το 50% του ποσού σε 90 μέρες από τη δημοπρασία και το υπόλοιπο 50% ως την 1η Μαρτίου 2029. Για τις περιφερειακές συχνότητες προβλέπονται επτά ετήσιες δόσεις ως το τέλος της σύμβασης.

Η Digea ως σήμερα εξακολουθεί να κρατάει τα κλειδιά της τηλεόρασης, φιλοξενώντας ως και το σήμα της ΕΡΤ, εκτός από τους ιδιωτικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.

Μπροστά μας υπάρχουν 90 κρίσιμες μέρες για την αλλαγή ή όχι του χάρτη της τηλεόρασης. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να κατέβουν οι σταθμοί που σήμερα εκπέμπουν και να διακοπεί το ελεύθερό σήμα τους σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζοντας από τις πλατφόρμες, και να ανέβουν οι νέοι.

Το παιχνίδι θα παιχθεί στην Digea, η οποία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, καθώς οι τέσσερις από τους έξι μετόχους της είναι εκτός αδειών (Alpha, Star, Μακεδονία TV, Mega). Η Digea είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να συμμορφωθεί με την κυβερνητική απόφαση, εφόσον οριστικοποιηθούν οι άδειες, διαφορετικά θα ανακληθεί η άδειά της.

Πηγή: typologies.gr