Le Monde: Ελλάδα – Ουγγαρία εμποδίζουν την ευρωπαϊκή βοήθεια προς Ουκρανία

Η Ελλάδα φέρεται να βάζει βέτο στις κυρώσεις προς τη Μόσχα επειδή μπορεί να αποδυναμώσουν τους έλληνες πλοιοκτήτες

europeee

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει την Τρίτη ότι Ελλάδα και Ουγγαρία, η καθεμιά για διαφορετικό λόγο, μπλοκάρουν τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία, από την πλευρά της, έχει στυλώσει τα πόδια για τη δημιουργία του μηχανισμού ειρήνης, όπως αποκαλούν οι Βρυξέλλες το μηχανισμό για προμήθεια ευρωπαϊκών όπλων στην Ουκρανία. Από την άλλη, η Ελλάδα βάζει βέτο στις κυρώσεις στη Ρωσία, σχετικά με την παράκαμψη των απαγορεύσεων του εμπορίου με τη Μόσχα, πράγμα που σύμφωνα με την εφημερίδα, «μπορεί να αποδυναμώσει τους πλοιοκτήτες της».

Στη μαύρη λίστα

Οι λόγοι που επισήμως αναφέρουν οι δύο χώρες δεν έχουν να κάνουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με την Ουκρανία και την τοποθέτηση της OTP, της μεγαλύτερης ουγγρικής τράπεζας, καθώς και πέντε ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών (Minerva, TMS Tankers κ.λπ.) στις αρχές Μαΐου στον «κατάλογο των διεθνών υποστηρικτών του πολέμου» από τις ουκρανικές αρχές.

Ο κατάλογος αυτός, ο οποίος τηρείται από την ουκρανική εθνική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς, περιλαμβάνει, από τις 22 Μαΐου, είκοσι έξι πολυεθνικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι «συνέχισαν να συνεργάζονται» με τη Ρωσία «παρά τη διεθνή αναγνώριση του καθεστώτος της ως επιτιθέμενου κράτους». Χωρίς καμία νομική συνέπεια, αυτός ο κατάλογος είναι πάνω από όλα συμβολικός και στοχεύει να ασκήσει πίεση στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Δε φεύγουν από τη Ρωσία

Ο κατάλογος περιλαμβάνει την αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank, η οποία έχει διατηρήσει τη ρωσική θυγατρική της, τη γαλλική Leroy-Merlin, Bonduelle, Auchan και Yves Rocher. Όλα αυτά χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει επίσημες διαμαρτυρίες από τη Βιέννη ή το Παρίσι και ακόμη λιγότερο τον κίνδυνο βέτο στις Βρυξέλλες. Αυτό υπενθύμισε η Κατρίν Κολονά, η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, στον ούγγρο συνάδελφό της κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ η Αναλένα Μπέρμποκ, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, υπενθύμισε τον ρόλο της OTP στην υποστήριξη των ρώσων στρατιωτών, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η OTP κατέβαλε «190 εκατομμύρια ρούβλια [2,2 εκατομμύρια ευρώ] με τη μορφή εταιρικών φόρων το 2020 στο επιτιθέμενο κράτος» και «παρέχει πιστώσεις με προνομιακό επιτόκιο στο ρωσικό στρατό». Η τράπεζα υπερασπίστηκε τον εαυτό της υποστηρίζοντας ότι έχει μόνο «μερίδιο αγοράς 0,17% στη Ρωσία» και ότι αναγκαζόταν να σεβαστεί τις εντολές των αρχών σχετικά με τα προνομιακά δάνεια σε στρατιώτες.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…