Le Monde: Έκθετη ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα σκάνδαλα διαφθοράς με αναφορές σε Documento και Βαξεβάνη

Το διεθνούς φήμης μέσο στέκεται στην αθώωση 20 εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο Siemens έπειτα από 16 χρόνια δικαστικών αναβολών.

5678359

Την έκταση και την διάρκεια των συνεχών σκανδάλων στην Ελλάδα περιγράφει άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.  Το διεθνούς φήμης μέσο στέκεται στην αθώωση 20 εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο Siemens έπειτα από 16 χρόνια δικαστικών αναβολών.

Η υπογράφουσα Marina Rafenberg στέκεται στο αξιοσημείωτο ποσοστό των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες το 98% των Ελλήνων βρίσκουν το φαινόμενο της διαφθοράς ευρέως διαδεδομένο στη χώρα αλλά. Επιπλέον υπογραμμίζει την οικτρή κατάσταση του κράτους δικαίου και το έλλειμμα που χαρακτηρίζει την ελληνική δημοκρατία.

Αναλυτικά το άρθρο της Le Monde:

Στην Ελλάδα, η αθώωση κατόπιν έφεσης πρώην στελεχών της γερμανικής εταιρείας Siemens, που διώκεται σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς, έχει προκαλέσει σάλο. Η υπόθεση χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν εκσυγχρονίστηκε το τηλεφωνικό δίκτυο. Στη συνέχεια υπογράφηκαν διογκωμένες συμβάσεις μεταξύ της Siemens και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού και οι δωροδοκίες διανεμήθηκαν σε στελέχη της γερμανικής εταιρείας αλλά και σε Έλληνες πολιτικούς. Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής θυγατρικής της Siemens, καταβλήθηκαν 130 εκατομμύρια μάρκα.

Το 2011, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή εκτίμησε ότι αυτό το σκάνδαλο είχε κοστίσει στη χώρα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, μετά από δεκαέξι χρόνια συζητήσεων και πολυάριθμων αναβολών, η Αθήνα Το Εφετείο αθώωσε 20 άτομα που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό το 2019 σε δεκαετή ηλικία στη φυλακή για διαφθορά. Ακόμη και το πρώην αφεντικό της ελληνικής θυγατρικής της Siemens, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος είχε μεταβεί στη Γερμανία κατά την έναρξη της έρευνας, δεν καταδικάστηκε. Ο λόγος; Τα γεγονότα είναι προκαθορισμένα.

Στο site News247, ο αρθρογράφος Γιάννης Αλμπάνης εκτιμά ότι “στην Ελλάδα, η ελίτ πιστεύει ότι η οι πολίτες είναι τόσο παραιτημένοι ή τόσο κυνικοί (ή και τα δύο) που δεν θα αντιδράσουν” . Ωστόσο, στα κοινωνικά δίκτυα, η οργή πολλών Ελλήνων έχει επίσης εκραγεί. Είναι λοιπόν αυτή η δικαιοσύνη;» Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 98% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι «ευρέως διαδεδομένη» στη χώρα. Η αντιπολίτευση δεν παρέλειψε να αγανακτήσει. «Τελικά, η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω των κουλουράδων και των πλανόδιων πωλητών που δεν δίνουν αποδείξεις! », έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (ριζοσπαστική αριστερά) Δημήτρης Παπαδημούλης. «Το αίσθημα της αδικίας αιωρείται παντού (…). Εάν η ένδειξη πολίτης έχει την αίσθηση ότι όλοι δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο απέναντι στη δικαιοσύνη, αυτό μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις στην κοινωνία », δήλωσε από την πλευρά της η αριστερή βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 98% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι «ευρέως διαδεδομένη» στη χώρα, σε σύγκριση με μέσο όρο 68% στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκάνδαλο της Siemens δεν είναι μοναδικό. Άλλη μια υπόθεση μεγάλης κλίμακας που αφορά το ελβετικό εργαστήριο Novartis και μια ντουζίνα πολιτικοί ηγέτες και Έλληνες γιατροί που φέρονται να έλαβαν δωροδοκίες για να επιβάλουν τις τιμές των φαρμάκων δεν αποτέλεσε αντικείμενο οποιασδήποτε καταδίκης στην Ελλάδα. «Η ελληνική δικαιοσύνη υποφέρει από ενδημικά δεινά». Το 2020, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Δικαιοσύνη, παραδεχόμενη ότι κάνει παράνομες πληρωμές. Στην Ελλάδα, όμως, δύο ερευνητές δημοσιογράφοι, ο Κώστας Βαξεβάνης, και Γιάννα Παπαδάκου, καθώς και η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, διώχθηκαν, κατηγορούμενοι ότι «εξέθεσαν» συντηρητικούς και σοσιαλιστές πολιτικούς συμμετέχοντας σε αυτή την περίπτωση. Τον Ιούνιο, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας αρκέστηκε να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ από τη Novartis.

Για τη ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, μια άλλη ανησυχία είναι ο τρόπος «διορισμού δικαστών και εισαγγελέων στις υψηλότερες θέσεις [που] γίνεται από προεδρικό διάταγμα, μετά από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου» . Το Govwatch, το πρώτο Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, σημαίνει ότι η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε το 2021 δεν βελτιώνει καθόλου την κατάσταση. Η αρχή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες διορίζεται πλέον απευθείας από την κυβέρνηση και όχι από ανεξάρτητο σώμα… Για τον Στέφανο Λουκόπουλο, με πρωτοβουλία του Govwatch, «η σταδιακή και τεκμηριωμένη η παρακμή των δημοκρατικών αξιών [συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης] που παρατηρείται στην Ελλάδα συνιστά πραγματική απειλή για τους πολίτες». Το 2021, η πλατφόρμα εντόπισε 170 παραβιάσεις ή ύποπτες παραβιάσεις του αρχές του κράτους δικαίου.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…