Le Monde: Ανησυχητική πτώση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική».

Η Ελλάδα  έχασε 38 θέσεις και είναι πλέον τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη διεθνή κατάταξη που καθιέρωσε η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», (RSF) αναφέρει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Στο άρθρο τονίζονται τα εξής:

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική. Επί του παρόντος, υπάρχει πολιτική βούληση για μείωση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα», δήλωσε ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βαλκανίων για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Η χώρα έχασε 38 θέσεις στην πρόσφατη διεθνή κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου που δημοσιεύτηκε από την RSF, πέφτοντας από την 70η θέση, το 2020, στην 108η. Tην ξεπερνούν πλέον η Βουλγαρία (91η θέση) και η Ουγγαρία (85η). «Η Ελλάδα έχει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα και οι αρχές δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας ή άλλων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν σε αυτά», σχολιάζει ο Pavol Szalai.

Τον Απρίλιο του 2021, ο ερευνητής δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε το μεσημέρι έξω από το σπίτι του. Έκτοτε, η έρευνα παρέμεινε σε αδιέξοδο. Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε επίσης νόμο τον Νοέμβριο για το «αδίκημα της διάδοσης ψευδών πληροφοριών», που τιμωρείται πλέον με φυλάκιση πέντε ετών. Μόνο η Ουγγαρία είχε υιοθετήσει τέτοια νομοθεσία.

Μετά την οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα για μια δεκαετία, οι διαφημιστικοί προϋπολογισμοί έχουν συρρικνωθεί και τα μέσα ενημέρωσης «εξαρτώνται από την κρατική βοήθεια», αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, «τα κριτήρια κατανομής είναι αδιαφανή», σημειώνει η RSF.

Πέρυσι, η «λίστα Πέτσα», που φέρει το όνομα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, αναφέρει τα ονόματα των ΜΜΕ που έλαβαν συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ για να μεταδώσουν διαφημιστικά σποτ σχετικά με τα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19. ΜΜΕ κοντά στην αντιπολίτευση έλαβαν ελάχιστη βοήθεια.

Η ερευνητική εφημερίδα Documento δεν πήρε δεκάρα. Ο διευθυντής του, Κώστας Βαξεβάνης, εκμυστηρεύεται ότι «εργάζεται υπό συνεχείς πιέσεις γιατί οι έρευνες που δημοσιεύει στην εβδομαδιαία εφημερίδα του ενοχλούν την τρέχουσα κυβέρνηση».

Στοχευμένος σε σχέδιο δολοφονίας τον Απρίλιο του 2021, ο δημοσιογράφος χρειάστηκε επίσης να αντιμετωπίσει, τον Ιανουάριο, την έναρξη δίκης, σύμφωνα με τον ίδιο, «μια πολιτική κακούλα», στην οποία κατηγορείται ότι «συμμετείχε σε συνωμοσία» αφού αποκάλυψε το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο 12 Έλληνες πολιτικοί ηγέτες είχαν λάβει δωροδοκίες για να βοηθήσουν το ελβετικό εργαστήριο να εμπορευθεί φάρμακα με αμφισβητούμενες θεραπευτικές ιδιότητες και να διογκώσει τις τιμές του.

Πηγή: documentonews.gr

Μικρούτσικος για Τρέμη: «Νόμιζα ότι είχε τελειώσει η συνέντευξη όταν είπα για τη σχέση μας» (video)

Μικρούτσικος για Τρέμη: «Νόμιζα ότι είχε τελειώσει η συνέντευξη όταν είπα για τη σχέση μας» (video)

«Δεν δικαιούμαι αυτά τα πράγματα να τα πω», παραδέχτηκε ο Ανδρέας Μικρούτσικος μετά τη δημοσίευση…

«Καμία Μόνη»: Σπύρος Γραμμένος και Νεφέλη Φασούλη τραγουδούν για τις γυναικοκτονίες (video)

«Καμία Μόνη»: Σπύρος Γραμμένος και Νεφέλη Φασούλη τραγουδούν για τις γυναικοκτονίες (video)

«Στα οδοφράγματα το αίμα σου ρέει το σύνθημά σου το φωνάζουν όλοι. Κορίτσια το έγραψαν…