Newsroom

Newsroom

Λαβρόφ: Η Ουκρανία παραβιάζει τη συμφωνία της Γενεύης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη…

lavrof 4

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη για την αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το Κίεβο αναμένεται να επισκεφθεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει πακέτο βοήθειας.

«Γίνονται βήματα -πάνω απ’ όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο- που όχι μόνο δεν τηρούν, αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης», τόνισε. 

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως η επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής κοντά στο Σλαβιάνσκ, που ελέγχεται απο φιλορώσους αυτονομιστές, ήταν ένα έγκλημα και δείχνει πως το Κίεβο δεν θέλει να ελέγξει «τους εξτρεμιστές». 

Όπως είπε, «οι αρχές δεν κάνουν τίποτα, ούτε καν κουνούν το δαχτυλάκι τους για να αντιμετωπίσουν τα αίτια που κρύβονται πίσω από την βαθιά εσωτερική κρίση στην Ουκρανία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα και στις ΗΠΑ: «Προτού μας δώσουν τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο η τρεις ημέρες με την απειλή κυρώσεων, θα καλούσαμε επειγόντως τους αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία».

Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία θα αποτύχουν, γιατί είναι «μια μεγάλη, ανεξάρτητη δύναμη που ξέρει τι θέλει».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σήμερα την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να καταστεί ευκολότερο για τους ρωσόφωνους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα.

Η τροποποίηση αυτή έρχεται μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία και γίνεται σε μια περίοδο που κορυφώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου ζουν κατά πλειοψηφία ρωσόφωνοι. 

Εξάλλου, πακέτο τεχνικής βοήθειας σε ζητήματα ενέργειας και οικονομική βοήθεια αναμένεται να ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Κίεβο ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Επίσκεψη Τζ. Μπάιντεν

Η παροχή τεχνογνωσίας στοχεύει στη διεύρυνση της ενεργειακής απόδοσης και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με ενημέρωση αμερικανού αξιωματούχου.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Μπάιντεν, αξιωματούχος είπε πως η βοήθεια συνίσταται κατά κύριο λόγο σε τεχνογνωσία για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η οικονομική βοήθεια περιλαμβάνει ομάδες των ΗΠΑ που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ότι η διεθνής βοήθεια κατανέμεται αποτελεσματικά σε όλη τη χώρα, είπε ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν θα συζητήσει επίσης το πρόσφατο μέρος της μη φονικής βοήθειας ασφαλείας που θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και επιλογές για τη συνέχισή της.

«Θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με την κυβέρνηση για το τι χρειάζεται περισσότερο και τι περισσότερο θα μπορούσαμε να προσφέρουμε την επόμενη περίοδο», είπε ο αξιωματούχος.

Η επίσκεψή του γίνεται καθώς μια συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αποτραπεί μια ευρύτερη σύγκρουση αρχίσει να εξασθενεί. Φιλορώσοι ένοπλοι αυτονομιστές διατηρούν τον έλεγχο στα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει σε διάφορα σημεία στην ανατολική Ουκρανία καθώς η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Το ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο, που είναι η πλέον υψηλόβαθμη επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης, προέκυψε έπειτα από συζητήσεις με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Ο Μπάιντεν ήθελε να έρθει στο Κίεβο για να στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη δημοκρατία, την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Θα καλέσει για την επείγουσα εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα ενώ ταυτόχρονα θα κάνει σαφές ότι θα υπάρξει κόστος για τη Ρωσία αν επιλέξει την αποσταθεροποίηση από την εποικοδομητική πορεία τις επόμενες ημέρες».

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Χαριτσης 5

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Στις διεθνείς και τις εσωτερικές εξελίξεις αναφέρεται ο Αλέξης Χαρίτσης, στο κυριακάτικο σημείωμά του στο…

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

joebiden

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες. Κάλεσε τους…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

τραμπα αποπειρα

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

Ο Κομπερατόρε είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως αρχηγός των εθελοντών πυροσβεστών της κοινότητας Μπάφαλο, σύμφωνα με…

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

6255833

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

Από το ανακαινισμένο κελί της VIP, σε θάλαμο μαζί με δεκαπέντε άτομα και «τούρκικη» τουαλέτα,…