Λαθρεμπόριο τσιγάρων: Στα 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως η απώλεια φορολογικών εσόδων

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση τους αναφέρονται στις διαχρονικές κυβερνητικές ανεπάρκειες οι οποίες δεν επιλύουν το πρόβλημα του λαθρεμπορίου τσιγάρων,…

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση τους αναφέρονται στις διαχρονικές κυβερνητικές ανεπάρκειες οι οποίες δεν επιλύουν το πρόβλημα του λαθρεμπορίου τσιγάρων, αλλά αντίθετα το οξύνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο σε ετήσια βάση να έχει απώλειες φορολογικών εσόδων 800 εκατομμυρίων ευρώ από διαφυγόντες δασμούς και η χώρα να  μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους διακινητές λαθραίων τσιγάρων στην ΕΕ .

Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό αλλά τον τελευταίο καιρό με την ανοχή των μνημονιακών κυβερνήσεων και την αύξηση των φόρων έχει διογκωθεί, καθώς  δε γίνεται καμία προσπάθεια αντιμετώπισης του συνολικού προβλήματος του λαθρεμπορίου.

Η αμέλεια και η ανεπάρκεια των κυβερνήσεων χαρακτηρίζεται τραγική, αφού το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει στο νόμο 3943/2011, το οποίο όμως δεν έχει εφαρμοστεί.

 Οι κυβερνητικές προθέσεις για  την εγκατάσταση συστήματος ιχνηλασιμότητας θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα γιατί αφορά τα νόμιμα παραγόμενα και διακινούμενα τσιγάρα ενώ στη χώρα διακινούνται και διέρχονται κύρια παράνομα φορτία.

Τα παράνομα τσιγάρα και ο καπνός, εκτός από τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία, διότι δε γίνεται κανένας ποιοτικός έλεγχος.

Η συζήτηση για την προμήθεια συστήματος ιχνηλασιμότητας που έχει ξεκινήσει θα είναι ατέρμονη, αναποτελεσματική και εφόσον δεν υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα έχει σοβαρά αποτελέσματα, αλλά θα οδηγήσει σε άλλον ένα διαγκωνισμό και πάρτι προμηθευτών.

Ή θα έχει την κατάληξη των συστημάτων X-RAY για τα τελωνεία, που για χρόνια οι συνεχείς διαγωνισμοί κηρύττονται άγονοι, προς μεγάλη ευχαρίστηση των λαθρεμπόρων και όσων τους καλύπτουν.

Απαίτηση των πολιτών είναι η άμεση πάταξη κάθε μορφής λαθρεμπορίου. Οι προσπάθειες να γίνουν προς την πλευρά των μεγαλοεισαγωγέων – μεγαλοδιακινητών  και όχι στους συνήθεις εύκολους στόχους των τελικών πωλητών, οι οποίοι σε τελική ανάλυση αλληλοεξαρτώνται και δεσμεύονται από τους  προμηθευτές τους.

Επειδή μεγάλη διακίνηση παράνομων φορτίων εμπορευμάτων, γίνεται μέσω εμπορευματοκιβωτίων,οι βουλευτές ερωτούν γιατί  η  προμήθεια συστημάτων X-RAY που θα εγκατασταθούν στα τελωνεία, καθυστερεί από το 2004 και πότε επιτέλους θα εγκατασταθούν.

Επίσης  επειδή με το λαθρεμπόριο τσιγάρων κινδυνεύει σοβαρά η δημόσια υγεία τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση  για να σταματήσει τη διάθεση λαθραίου,  αμφιβόλου ποιότητας χύμα καπνού και ποιες ενέργειες θα  γίνουν ώστε να ανακαλυφθούν οι μεγάλες παράνομες αποθήκες τσιγάρων.

 

Διαβάστε την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα κι Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη:

Δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο επαναφέρουν το θέμα της πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων στη χώρα.

Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό και τον τελευταίο καιρό με την ανοχή των μνημονιακών κυβερνήσεων έχει διογκωθεί. Όμως οι προθέσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης όπως έχουν διαρρεύσει στον τύπο προδικάζουν άλλη μια αποτυχία και άλλη μια ιστορία διαπλοκής.

 Πρώτον γιατί δε γίνεται καμία προσπάθεια αντιμετώπισης του συνολικού πρόβληματος του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων ( τσιγάρων και καπνού ).

Δεύτερον γιατί υπάρχει τραγική αμέλεια και ανεπάρκεια των εκάστοτε κυβερνήσεων αφού το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει στο νόμο 3943/2011 άρθρο 25 παράγραφος  3 που αναφέρει ˝ είναι δυνατόν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να χρησιμοποιούνται για την επισήμανση των προϊόντων αυτών σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας ή ψηφιακής επαλήθευσης˝

Άρα σε κυβερνητικό επίπεδο δεν υπάρχει η θέληση για την πάταξη του φαινομένου, ενώ αντίθετα  η κυβέρνηση με μεγάλη ευκολία εκδίδει δεκάδες υπουργικές αποφάσεις για απολύσεις μέσω της κατάργησης φορέων και αποφάσεις άλλων μέτρων εξαθλίωσης των πολιτών.

Η κυβέρνηση αντί να πατάξει το κάθε μορφής λαθρεμπόριο (καύσιμα, καπνικά, ποτά κλπ ) προτιμά να φορολογεί και να περικόπτει μισθούς και συντάξεις. Τις δε αποφάσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου τις παραπέμπει στις καλένδες.

Κατά τη ΓΓ διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΜΟΝΟ στα καπνικά προϊόντα το ύψος των διαφυγόντων δασμών εκτιμάται σε  800 εκατ €.

Τα παράνομα τσιγάρα και ο καπνός, εκτός από τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία, διότι δε γίνεται κανένας ποιοτικός έλεγχος.

Η συζήτηση για την προμήθεια συστήματος ιχνηλασιμότητας που έχει ξεκινήσει θα είναι ατέρμονη, αναποτελεσματική και θα οδηγήσει σε άλλον ένα διαγκωνισμό και πάρτι προμηθευτών. Εφόσον δεν υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα έχει μερικά μόνο αποτελέσματα, αφού η παράνομη διακίνηση γίνεται με μέσα και τρόπους εκτός βιομηχανικής παραγωγής.

Ή θα έχει την κατάληξη των συστημάτων X-RAY για τα τελωνεία, που για χρόνια οι συνεχείς διαγωνισμοί κηρύττονται άγονοι, προς μεγάλη ευχαρίστηση των λαθρεμπόρων και όσων τους καλύπτουν.

Απαίτηση των πολιτών είναι άμεση πάταξη κάθε μορφής λαθρεμπορίου. Οι προσπάθειες να γίνουν προς την πλευρά των παράνομων μεγαλοεισαγωγέων -μεγαλοδιακινητών  και όχι στους συνήθεις εύκολους στόχους των τελικών πωλητών, οι οποίοι σε τελική ανάλυση αλληλοεξαρτώνται και δεσμεύονται από τους  προμηθευτές τους.

Επειδή με το λαθρεμπόριο τσιγάρων το ελληνικό δημόσιο έχει μεγάλη απώλεια εσόδων.

Επειδή το σύστημα ιχνηλασιμότητας δεν μπορεί από μόνο του να λύσει το πρόβλημα, διότι στην Ελλάδα εισάγονται παράνομα παραγόμενα τσιγάρα ενώ η ιχνηθέτηση αφορά τα νόμιμα παραγόμενα.

Επειδή η προμήθεια συστημάτων X-RAY καθυστερεί από το 2004

Επειδή μεγάλη διακίνηση παράνομων φορτίων γίνεται μέσω εμπορευματοκιβωτίων.

Επειδή με την ανοχή των κυβερνήσεων η χώρα έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους διακινητές λαθραίων τσιγάρων στην ΕΕ.

Επειδή με το λαθρεμπόριο τσιγάρων κινδυνεύει σοβαρά η δημόσια υγεία.

Ερωτούνται  οι υπουργοί

•       Ποιες ενέργειες θα γίνουν προκειμένου να σταματήσει η παράνομη διακίνηση τσιγάρων στη χώρα ;

•       Τι μέτρα θα λάβουν για να σταματήσει τη διάθεση λαθραίου και αμφιβόλου ποιότητας  χύμα καπνού ;

•       Πότε προβλέπεται να προμηθευτούν τα συστήματα X-RAY και να τοποθετηθούν στα τελωνεία ;

•       Ποιες ενέργειες έχουν γίνει ώστε να ανακαλυφθούν οι μεγάλες παράνομες αποθήκες τσιγάρων ;

•       Έχουν την πρόθεση να εγκαταστήσουν το σύστημα ιχνηλασιμότητας στην Ελλάδα και πότε;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Δημήτρης Γελαλής

Θανάσης Πετράκος

Ευγενία Ουζουνίδου

Κώστας Ζαχαριάς

Μαρία Κανελλοπούλου

Νίκος Μιχαλάκης

Δημήτρης Στρατούλης

Μαρία Διακάκη

Χουσειν Ζειμπέκ

Δημήτρης Παπαδημούλης