Λασίθι: Κινδυνεύει με κατάρρευση η ιστορική γέφυρα στον Μύρτο

Η λαβωμένη ιστορική πέτρινη γέφυρα βόρεια του παραδοσιακού Μύρτου, η οποία ανήκει στην τοπική κοινότητα των Μουρνιών και αποτελεί σπουδαίο ιστορικό μνημείο για τη δυτική Ιεράπετρα, κινδυνεύει να καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε πέρυσι από τις έντονες βροχοπτώσεις στα Χανιά, η παρόμοια παλιά γέφυρα του Κερίτη.

NewsRoom 26/09/2019 | 21:53

Η ανάγκη να θωρακιστεί η βάση της παλιάς γέφυρας, προέκυψε ξανά τον περασμένο χειμώνα, όταν από τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις φούσκωσε ο ποταμός που εκβάλει στην παραλία του Μύρτου, υποσκάπτοντας μεγάλο τμήμα των θεμελίων του ιστορικού μνημείου, καθώς και τα παρόχθια τμήματα του, κατατρώγοντας το πρανές και εξαφανίζοντας ελαιώνες, όπως είχε γίνει πάλι πριν από τέσσερα χρόνια.

«Το σπουδαιότερο από τα ιστορικά μας μνημεία, η παλιά γέφυρα των Μουρνιών, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Μύρτο, κινδυνεύει να πέσει, όπως η γέφυρα του Κερίτη, αν έχουμε το επόμενο διάστημα έντονες βροχοπτώσεις. Τα θεμέλια της έχουν υποσκαφεί, και έχουν σπάσει, ενώ ολόκληρη η γέφυρα βρίσκεται στον αέρα. Έτσι και η δυτική όχθη του ποταμού του Μύρτου έχει καταστραφεί από πέρυσι.

Εκεί πρέπει να ξανά φτιαχτούν τα γκρεμισμένα στοιχεία, να κοιτοποιηθεί το ποτάμι και να θωρακιστεί με σοβαρά τεχνικά έργα η θεμελίωση και η βάση στήριξης της ιστορικής γέφυρας, την οποία επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.

Τα έργα αυτά θα πρέπει να γίνουν κατεπειγόντως τώρα το Φθινόπωρο, πριν ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις, γιατί αν από τις τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού που κατεβαίνουν από τα βουνά, σπάσει η γέφυρα και γκρεμίσει περισσότερα τμήματα της δυτικής όχθης, τότε το νερό του ποταμού θα πνίξει το ίδιο το χωριό μας, που αναπτύσσεται τουριστικά εδώ και πολλά χρόνια», μας είπε ο κ Αλέκος Παντελάκης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Μύρτου.

Πριν από τέσσερα χρόνια, μετά από μια μεγάλη νεροποντή είχαν προκληθεί και πάλι αρκετά προβλήματα στη βάση της Γέφυρας της Τοπικής Κοινότητας των Μουρνιών καθώς και στη δυτική όχθη του ποταμού. Τότε εξασφαλίστηκε ένα μικρό κονδύλι 70.000 ευρώ και έγιναν κάποιες μικροπαρεμβάσεις, οι οποίες στο μεταξύ δεν άντεξαν τον περυσινό τεράστιο όγκο των βροχών.

Πηγή: Νέα Κρήτη