Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τον διορισμό του Αντρές Ρίτερ ως νέου Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ο οποίος θα διαδεχθεί τη Λάουρα Κοβέσι.
Η θητεία του Ρίτερ θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2026, καθώς η θητεία της Κοβέσι ολοκληρώνεται στις 30 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Ο Αντρές Ρίτερ ξεκίνησε την καριέρα του στην εισαγγελία της Γερμανίας το 1995 και υπηρέτησε ως προϊστάμενος σε διάφορες εισαγγελίες. Από το 2020 κατείχε τη θέση του αναπληρωτή Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα και βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων για τον σημερινό διορισμό.
Με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας, έχει ειδικευτεί σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και απάτης σχετικής με τις επιδοτήσεις της ΕΕ, βασίζοντας στο ιστορικό του την υποψηφιότητά του πριν από έξι χρόνια.
Το μελλοντικό του χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει υποθέσεις υψηλού προφίλ, όπως η προμήθεια εμβολίων COVID που εγκρίθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, νέες έρευνες για τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ και το Κολλέγιο της Ευρώπης, καθώς και υποθέσεις φερόμενης κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ από ευρωβουλευτές ή πολιτικά κόμματα, μεταξύ αυτών η γαλλική ακροδεξιά.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποτελεί ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ, αρμόδιο για την έρευνα, δίωξη και παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλημάτων που πλήττουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, όπως η απάτη, η διαφθορά και η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Κανέλλη: «Μαζί με την Τουρκία θα αμυνθούμε στην Κύπρο;» – Τι είπε για την δίκη της Χρυσής Αυγής
ΕΟΔΥ: Τι είπε ο Γεωργιάδης για την παραίτηση Χατζηχριστοδούλου
Ιράν: Βίντεο δείχνει πως ο πύραυλος που χτύπησε το σχολείο ήταν αμερικάνικος
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια