Το «λαμπερό» καστ μιας αιματοβαμμένης εξέγερσης

Από την Emily Ratajkowski και την Ariana Grande μέχρι τον John Cusack, πολλοί διάσημοι και καλλιτέχνες παρατούν την ασφάλεια των αναρτήσεων στα social media και δίνουν ραντεβού στα οδοφράγματα για τη δολοφονία του George Floyd.

AP 20152230021199

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της κοινωνικής αναταραχής που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνει αυτό που έχει μάθει πολύ καλά να κάνει από την αρχή της διακυβέρνησής του.

Χρησιμοποιεί μια δύσκολη στιγμή, μια κρίση, για να συσπειρώσει περισσότερο τους ψηφοφόρους του, να οχυρώσει περαιτέρω την εξουσία του και να αποκτήσει ιδεολογική και πολιτική υπεροχή σπέρνοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και το ρατσισμό.

Η ποιοτική διαφορά είναι πως στη συγκεκριμένη συγκυρία, η δοκιμασμένη τραμπική συνταγή έχει αναβαθμιστεί...Όλα δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διαλέγει τη στρατηγική της έντασης έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του έναν μίνι εσωτερικό εμφύλιο που θα αναδείξει απόλυτο νικητή τη λευκή φυλή και φυσικά τον ίδιο.

Το βράδυ της Δευτέρας διέταξε να αναπτυχθούν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας «εγχώρια τρομοκρατία» τα επεισόδια των τελευταίων ημερών και «ντροπή» τις ταραχές της Κυριακής στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Απείλησε να στείλει τον στρατό στις πόλεις και στις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους». «Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του.

Επτά ημέρες μετά τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού και με τον τρόμο να πλανιέται πάνω από την αμερικάνικη επικράτεια, κάθε φωνή που στηρίζει την κοινωνική έκρηξη και υψώνει τοίχο στα σχέδια εκφασισμού είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Λεμπρόν Τζέιμς, Μπιγιόνσε, Jay – Z, Αντετοκούνμπο και πολλοί άλλοι «αστέρες» μίλησαν μέσα από αναρτήσεις τους, για το κρατικό έγκλημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπράβο τους!

Πέρα όμως από τον σάλο και την κατακραυγή που ξέσπασε στα social media, πολλοί επώνυμοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί  και τραγουδιστές εγκατέλειψαν την ασφάλεια και την ευκολία των αναρτήσεων και των ποσταρισμάτων και επέλεξαν να ριχτούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα με κόστος και κίνδυνο. 

Αλληλεγγύη και πλαστικές σφαίρες

– O γνωστός ηθοποιός John Cusack είναι φανατικός υποστηρικτής του Mπέρνι Σάντερς και ένας υπερδραστήριος ακτιβιστής. Έχει κατέβει σε πολλές πορείες και μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter, δίνει καθημερινό «ρεπορτάζ» για την εξέλιξη των διαμαρτυριών και τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, ενώ πρόσφατα δέχτηκε επίθεση από αστυνομικούς την οποία τράβηξε βίντεο και ανάρτησε.

– Δεν το λες και λίγο το παγκόσμιο είδωλο της pop, η Ariana Grande, να αψηφά απαγορεύσεις και τρομοκρατία και να κατεβαίνει στους δρόμους της Καλιφόρνια απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.  Μάλιστα με μήνυμα της στο instagram άσκησε ευθεία κριτική στα ΜΜΕ της χώρας της.

«Ολόκληρες ώρες και μίλια ειρηνικής διαδήλωσης που δεν έδειξαν οι ειδήσεις», έγραψε η σταρ ενώ ξένα δημοσιεύματα θέλουν την Ariana να κάνει unfollow όσους δεν πήραν θέση για θάνατο του Φλόιντ.

– Σε συνέντευξη τύπου – συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη που συνέβη η δολοφονία, ο βραβευμένος με όσκαρ Jamie Foxx, κάλεσε τους πολίτες της Αμερικής να διαδηλώσουν στη μνήμη του Φλόιντ και εξέφρασε την οργή και το θυμό του για την πολύχρονη καταπίεση που δέχεται η «φυλή» του.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Can not describe how much pain.. power and love is here in Minneapolis… change Gon come… #changecourse

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jamie Foxx (@iamjamiefoxx) στις

 

– Δυναμικό «παρών» στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Λος Άντζελες έδωσε και το μοντέλο Έμιλι Ρατακόφσκι. «Αυτές δεν είναι βίαιες διαμαρτυρίες, αλλά γίνονται όταν υπάρχει πραγματικό στρατός εκεί έξω» αναφέρει σε ανάρτησή της.

– Το 2017 έπαιξε στην ταινία Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ και αυτές τις μέρες ο ηθοποιός Τιμοτέ Σαλαμέ συμμετέχει στις διαδηλώσεις στην Σάντα Μόνικα. Μάλιστα ο νεαρός ηθοποιός διαδήλωσε κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν τα ονόματα των Φλόιντ, Μάρτιν, Τέιλορ αλλά και άλλων θυμάτων που δολοφονήθηκαν από αστυνομικούς.

– Ξεχωρίζει και σοκάρει η περίπτωση της διάσημης τραγουδίστριας Halsey, η οποία κατά τη διάρκεια μιας πορείας στην οποία συμμετείχε δέχτηκε πλαστικές σφαίρες από τις δυνάμεις καταστολής. Σε βίντεο που ανέβασε η ίδια στο instagram μπορείτε να δείτε το απάνθρωπο περιστατικό της επίθεσης με πλαστικές σφαίρες, ενώ για το ίδιο θέμα ενημέρωσε τους φίλους και στο twitter.

 

– Ο ηθοποιός Κέντρικ Σάμπσον που έγινε γνωστός μέσα από τη σειρά “How to Get Away with Murder” πήρε μέρος στις διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες και όπως καταγγέλει ο ίδιος απειλήθηκε από αστυνομικό με όπλο και δέχτηκε πάνω από 7 πλαστικές σφαίρες.

– Πιο «άγριες» διαθέσεις και ενεργή «στήριξη» στις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις από τον ηθοποιό Michael B. Jordan 

– Στο πλευρό των διαδηλωτών και οι ταλαντούχες ηθοποιοί του Holywood, Ellen Page, Anna Kendrick και Tessa Thompson . Και οι τρεις κατεβαίνουν ανελλιπώς στις διαμαρτυρίες και τουιτάρουν συνέχεια μεταφέροντας τον παλμό και την ατμόσφαιρα των μαζικών κινητοποιήσεων.

Στο ίδιο πνεύμα έμπρακτης υποστήριξης των διαδηλωτών και των αιτημάτων τους, άλλοι επώνυμοι μάζεψαν χρήματα για τα δικαστικά έξοδα των συλληφθέντων από την αστυνομία. Οι διάσημοι ηθοποιοί Steve Carell και Seth Rogen, ο κωμικός Patton Οswalt αλλά και πολλοί άλλοι έχουν συνεισφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά στο ταμείο αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες (The Minnesota Freedom Fund).

Στο κίνημα του «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» αρκετοί σταρς, σελέμπριτις, ευκατάστατοι και βολεμένοι, ξεκουνήθηκαν ξεβολεύτηκαν και έδωσαν πολύτιμες «ανάσες» στους καταπιεσμένους. Το ερώτημα είναι τι θα πράξει το δικό μας «star system» στη αναπόφευκτη κοινωνική σύγκρουση που βρίσκεται «προ των πυλών» στη χώρα μας.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…