Newsroom

Newsroom

Λαϊκισμός, Δημοκρατία και Αριστερά: «Δυνατά» ονόματα στην παρουσίαση του βιβλίου του Σεραφείμ Σεφεριάδη

Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 19.00 το απόγευμα, στο cafe του Αρχαιολογικού Μουσείου στη λεωφόρο Πατησίων 44

281762737 5133513676715251 8807195881559370652 n 0

Με ομιλίες του Γιάνη Βαρουφάκη, του Θανάση Καμπαγιάννη, του Σταύρου Τομπάζου και της Φιλίππας Παπασταύρου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη η παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Σεραφείμ Σεφεριάδη με τίτλο «Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερα: Η πρόκληση της Μεθόδου».

Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 19.00 το απόγευμα, στο cafe του Αρχαιολογικού Μουσείου στη λεωφόρο Πατησίων 44.

Σε ανάρτησή του με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, ο καθηγητής Σεραφείμ Σεφεριάδης αναφέρει: 

Η πλημμυρίδα των «λαϊκιστικών σπουδών» που ενέσκηψε τα τελευταία χρόνια δεν είναι αθώα.

Έννοια χαρακτηριστικά αόριστη, που στην υποδήλωσή της στοιβάζονται οντότητες και φαινόμενα εξαιρετικά ανόμοια (μια ψευδοκατηγορία-χοάνη), ο «λαϊκισμός» απειλεί όχι μόνο τη Συγκρουσιακή Πολιτική, αλλά και την ίδια την Πολιτική Επιστήμη. Το γεγονός όμως ότι παρότι τόσο ακατάλληλος για τη διεξαγωγή σοβαρής έρευνας επιβιώνει, προκαλεί ένα ερώτημα: Γιατί;

Η απάντηση είναι εξόχως κανονιστική. Διότι σε αμφότερες τις κυρίαρχες εκδοχές του (μια νεοσυντηρητική και μια κατ’ όνομα αριστερόστροφη) αποτελεί άριστο ιμάντας μεταβίβασης ιδεολογικών πεποιθήσεων και θέσεων που, αν και πιστοποιημένα αποτυχημένες και αδιέξοδες, εξακολουθούν ‒ως ιδεολογίες των κυρίαρχων‒ να παρουσιάζονται ως και να ήταν κραταιές: είτε την υπεράσπιση του δόγματος ΤΙΝΑ, είτε την άποψη πως η μόνη δυνατή απάντηση των κοινωνιών στη μεταδημοκρατική δυστοπία είναι οι ατελέσφορες δοξασίες του νέου ρεφορμισμού. Με βασικό όπλο αρχές της κλασικής μεθοδολογίας, το βιβλίο Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά: η πρόκληση της μεθόδου (Αθήνα: Τόπος 2021) επιχειρεί να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη γνωστική δυστοκία που επέφερε η «λαϊκιστική» βιομηχανία, αξιοποιεί την εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αναδείξει τη σημασία των περιεχομένων πολιτικής στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κρίση των κομμάτων, και καταθέτει επιχειρησιακά προσανατολισμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της γραφειοκρατικοποίησης, καθώς και προβληματισμούς αναφορικά με την πρόκληση της δημοκρατικής επέκτασης και εμβάθυνσης.

Για το βιβλίο που παρουσιάζεται την Πέμπτη 19 Μαΐου στο καφέ «Κήπος του Μουσείου», Πατησίων 44 (ώρα έναρξης 19.00), μιλούν: Γιάνης Βαρουφάκης (καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γραμματέας του ΜέΡΑ 25, συνιδρυτής του κινήματος DiEM25 και βουλευτής Θεσσαλονίκης) – Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την Εναλλακτική, Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής) – Σταύρος Τομπάζος (καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου) – Φιλίππα Χατζησταύρου (επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, μέλος του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), καθώς και ο συγγραφέας Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης. Συντονίζει η Ντίνα Δασκαλοπούλου (δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών). Δείτε εδώ τη σελίδα του βιβλίου στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Συγκρουσιακής Πολιτικής – https://bit.ly/3Pa0t0m, και εδώ το σχετικό event Facebook: https://bit.ly/3L3xlVe.

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…