ΗΖ

Ηλέκτρα Ζαργάνη

Λαγούμι… αντίστασης στην Ηλιούπολη

Μια πρωτοβουλία που πάει κόντρα στην κρίση και προτάσσει την αλληλεγγύη. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι άνθρωποι του δικτύου πραγματοποιούν δράσεις έξω από τα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές της Ηλιούπολης, εξασφαλίζοντας τροφή για αυτούς που έχουν ανάγκη.

λαγουμι

Το Λαγούμι ξεκίνησε ως προσπάθεια κάποιων ανήσυχων κατοίκων της γειτονιάς προκειμένου να εξασφαλίσουν βασικά είδη διατροφής για αυτούς που τα είχαν ανάγκη, γρήγορα όμως επέκτεινε τις δραστηριότητές του και σε άλλους τομείς. «Το σκεπτικό μας ήταν ότι δεν αρκούν το ψωμί και οι φακές αλλά ότι χρειάζεται και άλλου είδους στήριξη, η οποία πολλές φορές σχετίζεται με τη συναισθηματική υγεία. Αυτό προκύπτει από μια διάθεση αντίστασης στην κακοκεφιά της κρίσης. Πέρα από τις δράσεις που αφορούν τη σίτιση, διοργανώνουμε μπαζάρ, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές» εξηγεί η Μαρίνα Ευαγγέλου, από τα δραστήρια μέλη αυτής της πρωτοβουλίας.

Η ονομασία τους προέκυψε από αυτήν ακριβώς τη διάθεση. Ενα λαγούμι εξόδου από την κρίση, αλλά και από τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει. Η γειτονιά αγκάλιασε την προσπάθεια και δημιούργησε γύρω της ένα πολύτιμο δίκτυο στήριξης. «Η τοπική κοινωνία βρίσκεται πολύ κοντά μας. Βασική μας δράση είναι τα συνεργεία που βρίσκονται έξω από τα σουπερμάρκετ, στα οποία προσφέρουν πράγματα οι κάτοικοι της γειτονιάς. Πρόκειται για μια διαρκή και διαρκώς εξελισσόμενη σχέση. Κάθε εβδομάδα επισκεπτόμαστε και τη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων. Δίνουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας αλλά και ψάρια από τα ιχθυοπωλεία της γειτονιάς, ψωμί από τον κοντινό φούρνο και τυρόπιτες για το κολατσιό στο σχολείο. Υπάρχουν οικογένειες που ακόμη δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους».

Το πρόταγμα της συλλογικότητας δεν είναι ο εθελοντισμός αλλά οι δράσεις αλληλεγγύης. «Ενας γείτονάς μας που ενδιαφέρεται να κάνει μαθήματα σε παιδάκια θα έχει από εμάς στήριξη σε κάτι άλλο, για παράδειγμα στις ηλεκτρολογικές του εργασίες. Το σημαντικό είναι η ισότιμη συμμετοχή στις δράσεις και τις αποφάσεις. Ο γείτονας που μας δίνει πράγματα, θέλουμε να παίρνει κιόλας. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε ζωντανή τη λογική της οριζοντιότητας».

Μεταξύ τους δραστηριοποιούνται άνθρωποι κάθε ηλικίας. Οι συνταξιούχοι έχουν παραπάνω χρόνο στη διάθεσή τους, ανάμεσά τους όμως υπάρχουν ακόμη και φοιτητές, μετανάστες, πρόσφυγες. «Οποιος προσεγγίζει το δίκτυο μαθαίνει πώς λειτουργούμε και συνήθως εμπλέκεται αβίαστα σε όλες τις δράσεις μας. Δεν είναι απαράβατος όρος, υπάρχει όμως πάρα πολλή δουλειά για να οργανωθούν όλες οι δραστηριότητες. Ο καθένας βοηθάει ανάλογα με τις δυνατότητές του».

Τα μέλη που έχουν περάσει από τη συλλογικότητα είναι αρκετά. «Κάποιες φορές οι μετανάστες μπορεί να φύγουν από τη χώρα. Αλλοι μπορεί να βρουν δουλειά και να αισθάνονται άσχημα να στερήσουν τρόφιμα από κάποιον άλλον. Μια οικογένεια από τη Συρία, για παράδειγμα, πρόσφατα μου είπε ότι εξασφάλισε μια μικρή σύνταξη και πλέον μπορεί να τα φέρνει βόλτα λίγο καλύτερα».

Η σκέψη τους είναι ότι τα δίκτυα αλληλεγγύης πρέπει να κρατηθούν ζωντανά. «Σίγουρα χρειάζεται στήριξη από την πολιτεία, αλλά ανάγκες θα υπάρχουν πάντα, ακόμη κι αν αύριο ξυπνήσουμε σε άλλη χώρα. Ακριβώς επειδή δεν είναι φιλανθρωπία αλλά αλληλεγγύη, πρόκειται για τον πιο υγιή τρόπο δραστηριοποίησης και στήριξης».

INFO

Σελίδα στο Facebook: Το λαγούμι Δίκτυο Αλληλεγγύης, Ηλιούπολη

– Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…