Η εθνικιστική προκλητικότητα του ναζιστή Λαγού στην ευρωβουλή και τα τουρκικά χαμόγελα

Το ευρωπαϊκό happening του ναζιστή Λαγού κάνει την Άγκυρα να (ξανα)χαμογελάει και τη «μήτρα» της Χρυσής Αυγής να φαντάζει ως η καλύτερη σύμμαχος της Τουρκίας στην Ελλάδα

4938116 0

Μια τουρκική σημαία έσκισε επιδεικτικά στο Ευρωκοινοβούλιο ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός που είχε ψηφιστεί με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Ο Λαγός, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το προσφυγικό, προχώρησε στο γνωστό ρατσιστικό του παραλήρημα και σε μια στιγμή έντονης θεατρικής έξαρσης, σήκωσε ένα χαρτί που είχε τυπωμένη την τουρκική σημαία και το έσκισε επιδεικτικά λέγοντας: «Χαϊδεύετε την Τουρκία. Τους αφήνετε να κάνουν ό,τι πραγματικά θέλουν, γεμίζουν με λαθρομετανάστες την πατρίδα μου και την Ευρώπη Και τουρκική σημαία, είναι μια αιματοβαμμένη σημαία που της αξίζει είναι το σκίσιμο. Τίποτε άλλο. Έξω οι Τούρκοι».

Η κίνηση του Γιάννη Λαγού φυσικά δεν έρχεται σε μια οποιαδήποτε χρονική στιγμή, αφού οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται σε ένα από τα χειρότερα σημεία των τελευταίων δεκαετιών. Την ίδια ώρα, οι διπλωματικές σχέσεις της ίδιας της Τουρκίας με άλλες χώρες διέρχονται μια επίσης κρίσιμη περίοδο με αφορμή την εμπλοκή της στον πόλεμο της Συρίας, αλλά και στην κρίση της Λιβύης. 

Μέσα σε αυτό το περίπλοκο πλαίσιο, ο Γιάννης Λαγός, σκίζοντας τη σημαία της Τουρκίας έδωσε πάτημα στην τουρκική πλευρά να «βγει από πάνω» και να εγείρει απαιτήσεις προς την ΕΕ. Οι τούρκοι διπλωμάτες φυσικά δεν είχαν κανέναν λόγο να αφήσουν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και με ανάρτησή του, ο υπουργός Εξωτερικών της τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαιτεί από την ΕΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον του «κλόουν» Λαγού, επανερχόμενη στα υπαρκτά βεβαίως θέματα του ρατσισμού και του αντιισλαμισμού στην Ευρώπη.

«Αυτά τα ρατσιστικά μυαλά γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πώς συνθλίβουμε και πετάμε στη θάλασσα αυτούς που τολμούν να επιτίθενται στην ένδοξη σημαία μας. Τα κακομαθημένα παιδιά και οι ρατσιστές της Ευρώπης θα πρέπει να μάθουν ποια είναι η θέση τους. Η Ευρώπη πρέπει να βάλει ένα τέλος στον ρατσισμό και την εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ. Κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει ότι η σημαία μας θα συνεχίσει να κυματίζει για πάντα με υπερηφάνεια. Αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πάρει μέτρα εναντίον αυτού του κλόουν».

Αντίδραση και από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Άμεση ήταν η αντίδραση και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που δεν καλύπτει σε κανένα σημείο τον ναζιστή Λαγό, καταδικάζοντας κατηγορηματικά την ενέργειά του, τονίζοντας ότι «οι νεοναζιστές εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: 

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου και εν προκειμένω του εθνικού συμβόλου της Τουρκίας. 

Οι απαράδεκτες ενέργειες των εκπροσώπων του νεοναζισμού εκφεύγουν από την ελληνική και ευρωπαϊκή παράδοση και αποτελούν προσπάθειες αυτοδιαφήμισης του υποδίκου μορφώματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο η ελληνική κοινωνία έθεσε με τη ψήφο της εκτός κοινοβουλίου». 

Οι νεοναζιστές εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους». 

Ναζιστική «χείρα βοηθείας» στην Άγκυρα;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Λαγός ψηφίστηκε με το (κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του) ψηφοδέλτιο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, όμως λίγο μετά την εκλογή του αποχώρησε από το κόμμα κρατώντας όμως την έδρα στην ευρωβουλή, ενώ ίδρυσε το ακροδεξιό μόρφωμα ΕΛΑΣΥΝ.

Ο Λαγός, αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής που θα ολοκληρωθεί φέτος και αναμένεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την ιδιότητα του ευρωβουλευτή με όποιον τρόπο μπορεί.

Ο Γιάννης Λαγός πάντως, που σήμερα με την κίνησή του έκανε σίγουρα πολλούς διπλωμάτες της Άγκυρας να χαμογελάσουν, ήταν μέλος της ΚΟ της Χρυσής Αυγής όταν το 2018 ο έτερος βουλευτής του ναζιστικού μορφώματος Ηλίας Κασιδιάρης έκανε μια άλλη… «χάρη» στην Άγκυρα με τις «ευλογίες» ολόκληρου του κόμματος. 

Τον Μάρτιο του 2018, ο Ηλίας Κασιδιάρης προκάλεσε επεισόδιο στο ελληνικό κοινοβούλιο απαιτώντας την απομάκρυνση του μειονοτικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά από μια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αποκαλώντας τον βουλευτή «τούρκο».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης προκάλεσε μεγάλη ένταση αποκαλώντας τον Μουσταφά Μουσταφά «πράκτορα» και απαιτώντας «να βγει έξω ο πράκτορας, να αποχωρήσει ο Τούρκος».

Επρόκειτο για μια πρωτοφανή και επικίνδυνη επί της ουσίας συμπόρευση της δήθεν πατριωτικής Χρυσής Αυγής με την επίσημη τουρκική επιχειρηματολογία ότι η μειονότητα της Θράκης δεν είναι θρησκευτική, αλλά εθνική. Μάλιστα, την κίνηση αυτή είχε υιοθετήσει και καλύψει απόλυτα ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, επεκτείνοντας μάλιστα την κατηγορία σε όλους τους μειονοτικούς βουλευτές αφού ζήτησε να δηλώσουν οι μουσουλμάνοι βουλευτές «ποια είναι η πατρίδα τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, το σημερινό δώρο του Γιάννη Λαγού στην Άγκυρα μπορεί να είναι… εντυπωσιακό, αλλά σίγουρα δεν είναι πρωτοφανές.

Πάντως η Άγκυρα δεν έχει άδικο σε όλα. Για παράδειγμα με τον χαρακτηρισμό «κλόουν» προς τον Γιάννη Λαγό, δε θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε εύκολα…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

5367790

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…