Το φετινό ελληνικό καλοκαίρι φαίνεται πως «απειλεί» ο λαγοκέφαλος καθώς ένα δάγκωμα από το επικίνδυνο αυτό ψάρι μπορεί να προκαλέσει από δηλητηρίαση μέχρι και ακρωτηριασμό.
Ειδικά φέτος ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση λαγοκέφαλων κυρίως σε Δωδεκάνησα και Κρήτη, με την αύξηση του πληθυσμού τους να προκαλεί κινδύνους τόσο για την αλιεία όσο και για τους τουρίστες.
Μάλιστα επιστήμονες και ψαράδες έχουν επισημάνει επανειλημμένα τους κινδύνους καθώς πρόκειται για ένα ψάρι πολύ επιθετικό που μετανάστευσε πριν από χρόνια στα μέρη μας από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω Διώρυγας του Σουέζ, ωστόσο ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
«Ο λαγοκέφαλος, είναι ίσως το πιο διαβόητο ψάρι που έχει έρθει από την Ερυθρά Θάλασσα. Γενικά έχουμε καταγράψει επιθέσεις . Τώρα αν κάποιος κούναγε το χέρι του για να τον προσελκύσει στο νερό, είναι πολύ πιθανό ο λαγοκέφαλος να του επιτέθηκε επειδή το , δάχτυλο μοιάζει με κάποιο θήραμα.
Σε όλες τις μαρτυρίες πάντως, οι λουόμενοι μας λένε ότι κινήθηκαν προς τα έξω. Νομίζω ότι είναι η πιο εύλογη αντίδραση. Αν κάποιος συναντήσει ένα τέτοιο ψάρι, καλό θα είναι να κολυμπήσει γρήγορα προς τα έξω γιατί το δάγκωμα θα προκαλέσει ενδεχομένως κάποιον ακρωτηριασμό ή κάποια πληγή, η οποία αντιμετωπίζεται όπως και οποιαδήποτε άλλη πληγή από ζώο ή αντικείμενο.
Στα μέρη μας βρίσκεται από το 2005 και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς. Περιμέναμε -επειδή καταγράφουμε συνεχώς το φαινόμενο αυτό- ότι οι αριθμοί του θα ισορροπούσαν, όμως δεν έχει δείξει ακόμα κάποια τέτοια τάση. Αν μιλήσουμε για τη Ρόδο είναι γύρω από το νησί. Ίσως κάποιες περιοχές να έχουν λίγο πιο έντονη την παρουσία τους, αλλά είναι παντού.
Τα βρίσκουμε στην Κρήτη και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στην Πελοπόννησο. Αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει μέχρι την Λευκάδα», εξηγεί στο neakriti.gr ο πρόεδρος των ψαράδων Ηρακλείου Γιάννης Ανδρουλάκης.
Μάστιγα ο λαγοκέφαλος για τις ελληνικές θάλασσες
Το ψάρι λαγοκέφαλος έχει τα εξής χαρακτηριστικά: α) Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες, β) Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού -από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του, γ) Έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται.
Αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους ψαράδες, καθώς τους έχει κυριολεκτικά καταστρέψει και καλούν το κράτος και την Περιφέρεια Κρήτης να ενημερώσουν τους λουόμενους, προκειμένου να προσέχουν και παράλληλα να χρηματοδοτήσουν τον “ανένδοτο” εναντίον του, γιατί εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές των ίδιων, είναι ήδη τεράστιες οι ζημιές και σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος!
Σε αντίθεση με το λεοντόψαρο, που δεν προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον και είναι και ένα είδος που τρώγεται και είναι μάλιστα και πάρα πολύ νόστιμος ως μεζές, ο λαγοκέφαλος μόνο καταστροφές μπορεί να επιφέρει τόσο στη θάλασσα όσο και στους επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά αγανακτήσει.
Ειδήσεις σήμερα:Παναγοπούλου: Η «αντικειμενική» περιγραφή της κόντρας Πολάκη και Άδωνι που προκάλεσε σχόλια (video)
Έπαθε το σοκ της ζωής της: 30χρονη ανακάλυψε πως ο σύντροφός της ήταν ο βιολογικός της αδελφός
Η επιστολή της Καρυστιανού σε Μητσοτάκη και Αδειλίνη που προέβλεψε τι θα γίνει με τις υποκλοπές