Newsroom

Newsroom

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται "κούρεμα"

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντησή της με την Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, διευκρινίζοντας ότι δεν χρειάζεται «κούρεμα» αλλά μείωση επιτοκίων. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά πριν παρουσιαστεί ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο δ.σ. του Ταμείου.

58add79a1dc524743d8b45e1

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους, πρέπει να κοιτάξουμε τα επιτόκια και τις ωριμάνσεις των δανείων», εκτίμησε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά τη συνάντησή της με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως μετέδιδε η Deutsche Welle, από τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, δεν αναμενόταν να προκύψει κάποια νέα ρύθμιση, πέραν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η Λαγκάρντ είπε ότι συζήτησαν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε πως το Ταμείο έχει ζητήσει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό οι οποίες επικεντρώνονται σε δυο σημεία – κλειδιά, ενώ τόνισε πως υπάρχουν καλές προοπτικές.

«Έχουμε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές προς την κατεύθυνση των θεσμικών οργάνων ώστε να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας για τη συμμετοχή μας στο ελληνικό πρόγραμμα«, είπε η Λαγκάρντ μετά τις συνομιλίες με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Επιπλέον, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο που απαιτούνται από το ΔΝΤ, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Σχετικά με το χρέος, η κα Λαγκάρντ είπε πως δεν χρειάζεται κούρεμα αλλά μείωση των επιτοκίων όπως και αναθεώρηση των ωριμάνσεων. Επιπλέον, είπε πως η Ελλάδα υπέστη υπερβολική λιτότητα ενώ υποστήριξε πως οι μεταρρυθμίσεις θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί μόνη της. Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά πριν παρουσιάσει ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Παράλληλα, ζήτησε από τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν ενιαία στάση σχετικά με το θέμα της Ελλάδας.

«Προφανώς, το δεύτερο σκέλος πρόκειται να είναι το επίπεδο του χρέους και ότι το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί κατάλληλα ενώ ο όγκος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί σαφώς σε σχέση με τη μεταρρύθμιση, με τη πρόοδο του προγράμματος και το πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία είναι στο τέλος του προγράμματος», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Αυτό θα πρέπει να λάβει χώρα στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα.

Αναφερόμενη στη διοίκηση Τραμπ, η κα. Λαγκάρντ είπε πως είχε θετικές συνομιλίες με το Ταμείο ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουσίν τη διαβεβαίωσε πως είναι προς το συμφέρον όλων (και των ΗΠΑ) να υπάρξει οικονομική σταθερότητα.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…