Newsroom

Newsroom

Λαφαζάνης: Ληστρικό υπερκέρδος 900 εκατ. για την ΕΚΤ από το ομόλογο των 3,2 δις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, με ερώτηση του στη Βουλή, καταγγέλλει ότι εν μέσω κρίσης η ΕΚΤ κερδοσκοπεί με…

lafa

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, με ερώτηση του στη Βουλή, καταγγέλλει ότι εν μέσω κρίσης η ΕΚΤ κερδοσκοπεί με το ομόλογο των 3,2 δις αποκομίζοντας «ληστρικό υπερκέρδος» 900 εκατ. ευρώ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Ο κ. Λαφαζάνης επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση πλήρωσε στην ονομαστική του αξία το ομόλογο των 3,2 δισ. που έληξε, και το οποίο η ΕΚΤ είχε αγοράσει το καλοκαίρι του 2010 από τη δευτερογενή αγορά περίπου στο 70% της ονομαστικής του αξίας ενώ αυθαίρετα εξαιρέθηκε (όπως και όλα τα ομόλογα που είχε στην κατοχή του η ΕΚΤ) από τη διαδικασία του κουρέματος στα πλαίσια του PSI+.

Το αποτέλεσμα θα είναι η ΕΚΤ να βγάλει κέρδος 900 εκατ. ευρώ και όπως τονίζει ο κ. Λαφαζάνης «όχι μόνο η ΕΚΤ αισχροκέρδησε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, εκμεταλλευόμενη την ελληνική κρίση αλλά και ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε διπλά, αφού για να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ προσέφυγε σε δανεισμό εντόκων γραμματίων με πανύψηλα επιτόκια (πάνω από 4%), από τα οποία επωφελήθηκαν οι τράπεζες, τις οποίες δάνεισε, προκειμένου να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, με 0,75%, η ΕΚΤ».


Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Screenshot 2024 05 04 184604

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή…

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

androulakis

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα…