«Λάδι» οι αστυνομικοί για το φιάσκο με την εισβολή στην οικία Ινδαρέ

«Στα πλαίσια των υπηρεσιακών τους καθηκόντων» ενήργησαν κατά την εισαγγελέα εφετών Δέσποινα Σιδηροπούλου οι αστυνομικοί στην ταράτσα του σπιτιού του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ τον Δεκέμβριο του 2019 στο Κουκάκι, ενώ με ένα πρωτοφανές νομικό σκεπτικό υποστηρίζει ότι ναι μεν οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία, αλλά όχι μεγαλύτερη από την «ευλόγως αναγκαία»!

600d76ff825e6361b9641ba2

Η εισαγγελέας εφετών με διάταξή της απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει η οικογένεια Ινδαρέ κατά της απορριπτικής διάταξης της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών. Με αυτή είχε κριθεί ως αβάσιμη η έγκληση της οικογένειας Ινδαρέ κατά των αστυνομικών για το αδίκημα της σωματικής βλάβης, ενώ είχε τεθεί στο αρχείο το σκέλος που αφορούσε τα αδικήματα της απειλής και της εξύβρισης. Η Δικαιοσύνη στα καλύτερά της.

«Εχετε έγγραφο εισαγγελικό ένταλμα;»

18 Δεκεμβρίου 2019 ώρα 6.30 το πρωί. Αστυνομικοί πραγματοποιούν επιχείρηση εκκένωσης σε κτίριο ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, το οποίο τα τελευταία χρόνια τελεί υπό κατάληψη. Ενώ επιχειρούν να μπουν δέχονται επίθεση από τους καταληψίες. Τούβλα, μάρμαρα, ξύλα, σίδερα και μπογιές εκτοξεύονται εναντίον τους. Επί 40 λεπτά το σημείο θυμίζει πεδίο μάχης.

Ενας αστυνομικός χτυπά το κουδούνι της οικίας της οικογένειας του σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ επί της οδού Ματρόζου. Το σπίτι είναι μεσοτοιχία με το υπό κατάληψη κτίριο. Ο αστυνομικός ρωτά τον σκηνοθέτη, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος, εάν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σπίτι. Ο Δ. Ινδαρές ρωτά εάν έχει «έγγραφο εισαγγελικό ένταλμα». Για την εισαγγελέα εφετών Δ. Σιδηροπούλου δεν είναι απαραίτητο καθώς «δεν προβλέπεται τέτοιου είδους έγγραφο από τον ΚΠΔ για τις πάσης φύσεως κατ’ οίκον έρευνες». Ο αστυνομικός απαντά αρνητικά και φεύγει.

Μερικά λεπτά αργότερα η οικογένεια Ινδαρέ, όπως καταγγέλλει, ακούει ποδοβολητά στην ταράτσα. Ανεβαίνουν να δουν τι συμβαίνει. Κατά τον σκηνοθέτη οι αστυνομικοί ζητούν πάλι να χρησιμοποιήσουν το σπίτι του. Αυτός αρνείται και αρχίζει να διαμαρτύρεται. Τότε αρχίζει το μαρτύριο της οικογένειας. Τους ρίχνουν κάτω, τους βρίζουν και τους περνούν χειροπέδες, ενώ παράλληλα κάνουν χρήση βίας. Οι αστυνομικοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι γιοι της οικογένειας Ινδαρέ ήταν μες στο κτίριο της κατάληψης και από εκεί πήδηξαν στην ταράτσα του σπιτιού τους – βέβαια κατά την εξέταση του υπό κατάληψη χώρου ουδέποτε βρέθηκε DNA των αδερφών Ινδαρέ. Η εισαγγελέας εφετών Δ. Σιδηροπούλου όμως, όπως και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε την υπόθεση, υιοθετούν όσα λένε οι αστυνομικοί. Παρά το γεγονός ότι μαρτυρίες γειτόνων επιβεβαίωναν ότι οι γιοι του σκηνοθέτη ήταν στο μπαλκόνι μαζί με τους γονείς τους όση ώρα εξελισσόταν η επιχείρηση εκκένωσης.

Για τις σωματικές βλάβες φταίει η οικογένεια

Κατά την εισαγγελέα εφετών ο σκηνοθέτης Ινδαρές και οι δύο γιοι του «δημιούργησαν αδικαιολόγητο κλίμα έντασης» και γι’ αυτό τον λόγο «η υποψία των αστυνομικών ότι ήταν μεταξύ των δραστών (της κατάληψης) έγινε βεβαιότητα», με αποτέλεσμα να προβούν σε συλλήψεις. Το γεγονός αυτό κατά την εισαγγελέα εφετών προκάλεσε «την έντονη αντίδρασή τους», «με συνέπεια οι αστυνομικοί να καταφέρουν να τους ακινητοποιήσουν με λαβές ακινητοποίησης που έχουν διδαχτεί κατά την εκπαίδευσή τους». Μάλιστα, η «έντονη αντίσταση» της οικογένειας Ινδαρέ είχε αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσουν «σωματική βία» οι αστυνομικοί «προκειμένου να τους ακινητοποιήσουν και έτσι «προκλήθηκαν οι σωματικές βλάβες στο πρόσωπο και στα χέρια των μελών της οικογένειας Ινδαρέ». Σωματικές βλάβες οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις του ιατροδικαστή Νικόλαου Καλογρηά.

Οπως αναφέρεται στην απορριπτική διάταξη, «οι αστυνομικοί ενήργησαν στα πλαίσια των υπηρεσιακών τους καθηκόντων» και όταν επιχείρησαν να συλλάβουν την οικογένεια Ινδαρέ «επειδή αυτοί αντιστάθηκαν χρησιμοποίησαν όλα τα αναγκαία μέσα προς επίτευξη αυτής κάνοντας χρήση βίας όχι όμως μεγαλύτερης από αυτή που ήταν αναγκαία για τη σύλληψη, γεγονός που αβίαστα προκύπτει και από την επέκταση των διαπιστωθεισών σωματικών βλαβών».

Εντυπωσιακά είναι και όσα αναφέρει στην απορριπτική της διάταξη η εισαγγελέας εφετών αναφορικά με το οπτικοακουστικό υλικό που προσκόμισε η οικογένεια Ινδαρέ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απορριπτική διάταξη, το υλικό αυτό «ουδεμία μορφή αστυνομικής βίας δεν αποτυπώνει» σε βάρος της οικογένειας Ινδαρέ. Μάλιστα η εισαγγελέας εφετών επισημαίνει στη διάταξή της, η οποία είχε κατατεθεί μέσω του δικηγόρου της οικογένειας Θεόδωρου Μαντά, ότι «η πλήρη απραξία των αστυνομικών έγινε αντιληπτή από ακροατές και δημοσιογράφους των δελτίων ειδήσεων…».

Ο μόνος που βρίζει ο… Ινδαρές

Το εντυπωσιακό νομικό σκεπτικό έχει όμως και συνέχεια. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απορριπτική διάταξη, ο μόνος που ακούγεται να εξυβρίζει δεν είναι άλλος από τον σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ! «Σε τελική ανάλυση ο μόνος που ακούγεται στο dvd να εξυβρίζει… είναι ο πρώτος των προσφευγόντων (Δημήτρης Ινδαρές) που αποκάλεσε τους αστυνομικούς “αναρχικούς κλέφτες – ηθοποιούς που παίζουν ρόλους σε παιδικές παραστάσεις – εμφυλιοπολεμικούς βασανιστές – παράλογους”». Μάλλον κατά την εισαγγελέα Δ. Σιδηροπούλου ο σκηνοθέτης Δ. Ινδαρές θα έπρεπε να ζητήσει… και συγγνώμη από τους αστυνομικούς.

Να σημειωθεί ότι με τη διάταξη η δικογραφία που έχει σχηματιστεί επαναφέρεται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών για το σκέλος που αφορά τα αδικήματα της παραβίασης οικιακού ασύλου, παράνομης βίας και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας προκειμένου να αποφανθεί.

Σε ότι αφορά τις διαμαρτυρίες της οικογένειας Ινδαρέ για τη σύνδεση στο εξώφυλλο της εφημερίδας Documento με την περίπτωση του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, είναι προφανές ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις, γεγονός που το γνωρίζει η κοινωνία, καθώς τα όσα άκρως προκλητικά και εξόφθαλμα παράνομα σημειώθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής στην οικία τους έγιναν γνωστά από τα ΜΜΕ. Η σύνδεση δεν αφορούσε τα πρόσωπα και τις ανόμοιες καταστάσεις αλλά τον «κοινό παρονομαστή» που είναι η κραυγαλέα αντιδημοκρατική και πέρα ακόμη από τους ίδιους τους ισχύοντες νόμους αντιμετώπιση, από μια πολιτεία που θέλει να λέγεται ευνομούμενη.  

Πηγή:Documento

Λαζόπουλος για Κουτσελίνη: «Εάν ήσουν γυναίκα, σπούδαζες και δεν είχες χάμπουργκερ, πάθαινες παρένθετη παραίσθηση» (video)

Λαζόπουλος

Λαζόπουλος για Κουτσελίνη: «Εάν ήσουν γυναίκα, σπούδαζες και δεν είχες χάμπουργκερ, πάθαινες παρένθετη παραίσθηση» (video)

Τα όσα ανέφερε η Ζήνα Κουτσελίνη για τον Απόστολο Λύτρα σχολίασε ο Λάκης Λαζόπουλος

Ύδρα: Οι δηλώσεις του καπετάνιου που οδηγούσε το πλοίο που έβαλε τη φωτιά – «Ήμουν στην καμπίνα, δεν έχουμε κάνει τίποτα» (video)

ydra fwtia 1

Ύδρα: Οι δηλώσεις του καπετάνιου που οδηγούσε το πλοίο που έβαλε τη φωτιά – «Ήμουν στην καμπίνα, δεν έχουμε κάνει τίποτα» (video)

Σύμφωνα με τον καπετάνιο του πλοίου ο ίδιος εκείνη την ώρα ήταν στην καμπίνα, τονίζοντας…

«Κόλαση» ο φετινός Ιούνιος: Ο θερμότερος που έχει καταγραφεί – Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

καιρός 1

«Κόλαση» ο φετινός Ιούνιος: Ο θερμότερος που έχει καταγραφεί – Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Ιστορικό ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών είχε ο φετινός Ιούνιος σύμφωνα με τους ειδικούς

Ξέσπασε ο Γιώργος Νταλάρας: «Προσπάθησαν να με γελοιοποιήσουν και να με λοιδορήσουν» (video)

νταλαρας5

Ξέσπασε ο Γιώργος Νταλάρας: «Προσπάθησαν να με γελοιοποιήσουν και να με λοιδορήσουν» (video)

«Ο χρόνος τους βάζει ένα φερμουάρ στο στόμα», ανέφερε σε συνέντευξη του ο Γιώργος Νταλάρας