La Casa de Vaggel: Ξετυλίγοντας το κουβάρι της επίθεσης στον διαιτητή Τζήλο

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας «αφηγούνται» το χρονικό της επίθεσης

Το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου 2018 κάτοικοι και περαστικοί στη συμβολή των οδών Θυμάτων Κατοχής και Δήλου στη Λάρισα ακούν τις κραυγές ενός 35άχρονου άντρα. 

Τρεις γεροδεμένοι άντρες τον έχουν ρίξει κάτω και τον χτυπούν ανελέητα. Λίγο νωρίτερα είχαν σπάσει με σφυρί το τζάμι της πόρτας του οδηγού και τον είχαν τραβήξει έξω διά της βίας. Ο άντρας, που δεν είναι άλλος από τον διαιτητή Θανάση Τζήλο, ουρλιάζει. Οι δράστες ωστόσο δεν σταματούν. Απτόητοι του καταφέρουν πολλαπλά χτυπήματα με τα χέρια αλλά και με το σφυρί, όπως αναφέρεται στα στοιχεία της δικογραφίας, σε όλο του το σώμα, το κεφάλι και το δεξί γόνατο. Κάτοικοι της περιοχής τρέχουν στο σημείο για να δουν τι έχει συμβεί. Οι δράστες εγκαταλείπουν τον Θ. Τζήλο και τρέπονται σε φυγή. Ο διεθνής διαιτητής μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και νοσηλεύεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Η επίθεση σε βάρος του διαιτητή δεν ήταν τυχαία, αλλά καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών. Οι δράστες φέρεται να πραγματοποίησαν δύο επισκέψεις στη Λάρισα. Η πρώτη, στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσουν την επίθεση σε βάρος του Τζήλου, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί. Σε αυτή φέρεται να ήταν μόνο ο Δημήτρης Μαντατάς, ο οποίος φέρεται να κινήθηκε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Λαμίας – Λάρισας. Ο συγκατηγορούμενός του Χρήστος Πρωτογεράκης στην απολογία του επιβεβαιώνει ότι ταξίδεψε μαζί με τον Μαντατά μέχρι τη Λαμία, όπου ο ίδιος παρέμεινε για προσωπική υπόθεση, και επέστρεψαν μαζί στην Αθήνα, αφού πρώτα ο Μαντατάς πήγε στη βόρεια Ελλάδα για δικές του δουλειές. Στο πλαίσιο της αιματηρής επίθεσης εντάσσεται και η ενοικίαση αυτοκινήτου εκ μέρους του Δ. Μαντατά.

 

Η επίθεση στον Θανάση Τζήλο όπως καταγράφηκε από ερασιτεχνικό βίντεο. Οι σκούρες φιγούρες στο βάθος είναι οι δράστες.

Η επίθεση στον Θανάση Τζήλο όπως καταγράφηκε από ερασιτεχνικό βίντεο. Οι σκούρες φιγούρες στο βάθος είναι οι δράστες.

Η επίθεση στον Θανάση Τζήλο όπως καταγράφηκε από ερασιτεχνικό βίντεο. Οι σκούρες φιγούρες στο βάθος είναι οι δράστες.

Η επίθεση στον Θανάση Τζήλο όπως καταγράφηκε από ερασιτεχνικό βίντεο. Οι σκούρες φιγούρες στο βάθος είναι οι δράστες.

Τα ίχνη της επίθεσης: το σπασμένο με σφυρί παράθυρο του αυτοκινήτου και κηλίδες αίματος στην άσφαλτο

Τα ίχνη της επίθεσης: το σπασμένο με σφυρί παράθυρο του αυτοκινήτου και κηλίδες αίματος στην άσφαλτο

Η ημέρα του ξυλοδαρμού

Στις 18 Δεκεμβρίου 2018 ο Δ. Μαντατάς εμφανίζεται σε βίντεο που βρίσκεται στη διάθεση των αστυνομικών αρχών να εισέρχεται σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Εκεί ο δράστης της επίθεσης προχωρά στην ενοικίαση ενός λευκού VW Polo με πινακίδα κυκλοφορίας ΖΧΧ 6340.

Το αυτοκίνητο φέρεται να ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, αυτό που χρησιμοποιήθηκε για τη μετάβαση των δραστών από την Αθήνα στη Λάρισα και στην επιστροφή τους. Η μετάβαση αλλά και η επιστροφή έχουν καταγραφεί καρέ καρέ από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων αλλά και από άλλες που βρίσκονται στην εθνική οδό. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική δικογραφία, στις 3.11 τα ξημερώματα το αυτοκίνητο διήλθε από τον σταθμό των διοδίων των Αφιδνών προς Λαμία και στις 3.42 από τον σταθμό των διοδίων των Θηβών προς Λαμία. Στις 4.04 το λευκό Polo πέρασε από τον σταθμό των διοδίων της Τραγάνας και στις 4.51 από τον σταθμό διοδίων της Αγίας Τριάδας προς Λαμία.

Το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου, λίγα λεπτά πριν από τις 9, το λευκό Polo εμφανίζεται επί της οδού Θυμάτων Κατοχής, και συγκεκριμένα στον αριθμό 45. Στις 9 πραγματοποιείται η επίθεση στον διαιτητή, στη συμβολή των οδών Θυμάτων Κατοχής και Δήλου. Σε βίντεο που τραβά αυτόπτης μάρτυρας διακρίνεται ένα λευκό Polo το οποίο αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό στρίβει στην οδό Δήλου με κατεύθυνση την οδό Καρδίτσας. Στις 9.05 το αυτοκίνητο εντοπίζεται στη συμβολή των οδών Καρδίτσης και Μήλου στη Λάρισα, σε βίντεο που καταγράφει κάμερα από φούρνο της περιοχής. Στις 9.08 το όχημα εντοπίζεται να περνά μπροστά από καφετέρια στη Λάρισα επί της οδού Καρδίτσης 98, δίχως όμως να φέρει την πινακίδα κυκλοφορίας στο μπροστινό μέρος. Στις 9.17 περνά μπροστά από τυπογραφείο στην οδό Φαρσάλων και στις 9.50 βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Φαρσάλων – Λάρισας.

Λίγα λεπτά μετά, συγκεκριμένα στις 10.20, το λευκό όχημα περνά μπροστά από κρεοπωλείο στον Δομοκό Φθιώτιδας επί της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Λαμίας. Στις 10.32 εντοπίζεται πάλι, αυτήν τη φορά στο 12ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού. Στις 10.58 το λευκό Polo περνά από τον σταθμό των διοδίων της Αγίας Τριάδας προς Αθήνα και στις 11.34 από τα διόδια της Τραγάνας. Στις 11.57 περνά από τα διόδια των Θηβών και στις 12.27 από τα διόδια των Αφιδνών προς Αθήνα.

Μία ημέρα μετά, στις 20 Δεκεμβρίου 2018, ο Δ. Μαντατάς εμφανίζεται να επιστρέφει το αυτοκίνητο στην εταιρεία από την οποία το είχε νοικιάσει. Η διαδρομή του ξυλοδαρμού έχει λάβει τέλος, όχι όμως και η έρευνα των αρχών που μόλις έχει ξεκινήσει.

Οι επικοινωνίες με «ghost card»

Οπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, ο Μαντατάς είχε χρησιμοποιήσει για τις επικοινωνίες του κάρτα τηλεφώνου «του κιλού» ή «ghost card». Μια σύνδεση την οποία, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, χρησιμοποιούν όσοι σκοπεύουν να αναπτύξουν εγκληματική δραστηριότητα και να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις αστυνομικές αρχές. Από την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου και την καταγραμμένη τηλεφωνική ακολουθία προέκυψε ότι ο κάτοχος της συγκεκριμένης τηλεφωνικής σύνδεσης, δηλαδή ο Μαντατάς, είχε μετακινηθεί οδικώς από την περιοχή του Νέου Φαλήρου στις 12 Δεκεμβρίου 2018 ως τη Λάρισα, όπου και παρέμεινε για μία ώρα. Μετακίνηση δηλαδή μία εβδομάδα πριν από την επίθεση στον διαιτητή Τζήλο. Στη συνέχεια ο Μαντατάς αναχώρησε για την Αθήνα όπου έφτασε το απόγευμα.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποίησε διαδοχικά κεραίες που βρίσκονται στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, στη συνέχεια στη Λάρισα και μετά στη Φθιώτιδα κατά την επιστροφή. Μάλιστα ο Μαντατάς μία ημέρα πριν και ανήμερα της επίθεσης στον διεθνή διαιτητή δεν χρησιμοποίησε καθόλου τη συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση, κάτι που χαρακτηρίζεται «ασυνήθιστο» από τους αστυνομικούς σε σχέση με τα υπόλοιπα δεδομένα των κλήσεων.

Αντίστοιχα, στις 12 Δεκεμβρίου το κινητό του Χρ. Πρωτογεράκη ενεργοποίησε κεραίες στην περιοχή της Λαμίας, ενώ στις 19 Δεκεμβρίου επίσης κεραίες κοντά στη Λαμία. Η φυσική παρουσία μάλιστα του Πρωτογεράκη στην περιοχή του Μώλου Φθιώτιδας ταυτίζεται χρονικά και με τη διέλευση του λευκού Polo που είχε μισθώσει ο Μαντατάς από τον σταθμό διοδίων της Αγίας Τριάδας.

Τους… τσάκωσαν οι κεραίες

Τη μετάβαση και τη φυσική παρουσία του Δημήτρη Μαντατά στη Λάρισα στις 12 Δεκεμβρίου 2018… πρόδωσε η ενεργοποίηση κεραιών της τηλεφωνικής σύνδεσης την οποία χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, η συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση τις πρώτες πρωινές ώρες της 12.12.2018, έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, αποδεικνύει την παρουσία του Μαντατά στην πόλη της Λάρισας. Συγκεκριμένα, το τηλέφωνο που είχε στη διάθεσή του ενεργοποιεί κεραίες τηλεφωνικής επικοινωνίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του από το Νέο Φάληρο έως και την πόλη της Λάρισας. Χαρακτηριστικά, στη 1.45 μ.μ. ενεργοποιείται η κεραία Neo Faliro, στις 2.07 μ.μ. η Neo Faliro Vodafone, στις 5.39 μ.μ. η Larissa, στις 6.33 μ.μ. η κεραία με την ονομασία Larissa South, στις 10.07 μ.μ. και 10:08 μ.μ. οι κεραίες Lamia VIPE Vodafone και Lamia Hill Vodafone.

Συνεπώς, από την καταγραμμένη χρονική ακολουθία ενεργοποίησης κεραιών της ίδιας τηλεφωνικής σύνδεσης «προκύπτει σαφώς η αναχώρησή του τις πρώτες πρωινές ώρες της 12/12/2018 από την περιοχή του Νέου Φαλήρου, η μετάβασή του έως την πόλη της Λάρισας και η παραμονή του σε αυτήν για τουλάχιστον μία ώρα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, «η συγκεκριμένη μετάβασή του στην πόλη της Λάρισας μάλιστα πρώτες πρωινές ώρες της 12/12/2018 και η αυθημερόν επιστροφή του εκτιμάται βάσιμα ότι αποτελεί ενέργεια που σχετίζεται με την επίθεση που έλαβε χώρα τις επόμενες ημέρες σε βάρος του Τζήλου».

Οι κεραίες όμως δεν ανακάλυψαν μόνο το κινητό που χρησιμοποιούσε ο Μαντατάς, αλλά και την τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιούσε ο άλλος κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός του ξυλοδαρμού του Τζήλου, Χρήστος Πρωτογεράκης. Διαφαίνεται δηλαδή, σύμφωνα πάντα με την ενεργοποίηση των κεραιών, «η παράλληλη γεωγραφική μετακίνησή τους από τη Λαμία προς την περιοχή της Αττικής, όπου και οι δύο κατέληξαν αργότερα την ίδια ημέρα».

Το τηλέφωνο του Μαντατά δεν δέχτηκε ούτε πραγματοποίησε κλήσεις από τις 10 το βράδυ στις 18 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 4 το απόγευμα της επομένης, κάτι που σύμφωνα με τη δικογραφία χαρακτηρίζεται «ασυνήθιστο συγκριτικά με τον υπόλοιπο χρόνο της άρσης. Επιπλέον, από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και τις 16.12 η τηλεφωνική του σύνδεση δεν έχει ενεργοποιήσει κεραίες». Ωστόσο στοιχεία της δικογραφίας παρουσιάζουν τον Μαντατά ως τον άνθρωπο που «απολύτως σίγουρα» ήταν αυτός που «παρέλαβε και επέστρεψε το όχημα που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες στην υπό έρευνα υπόθεση». Κι αυτό επειδή στις 18 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19.09 αλλά και στις 20 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 12.28 μ.μ., δηλαδή κατά την παραλαβή και επιστροφή του μισθωμένου αυτοκινήτου που χρησιμοποίησαν για να πάνε στη Λάρισα, η κεραία που είχε ενεργοποιήσει το κινητό του είναι η Stiles Olympioy Dios. Πρόκειται δηλαδή για την κεραία «που εξυπηρετεί και το σημείο που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων με την επωνυμία “Προπορεία Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ε.Π.Ε.”», από την οποία μισθώθηκε το επίμαχο όχημα.

Πηγή: Documentonews.gr

Αύγουστος Κορτώ για Pride: «Ελπίζω να μην ανακαλύψουν ποτέ οι γονείς μου ότι είμαι στρέιτ»

Αύγουστος Κορτώ για Pride: «Ελπίζω να μην ανακαλύψουν ποτέ οι γονείς μου ότι είμαι στρέιτ»

Ο γνωστός συγγραφέας κατέγραψε κάποια εσωτερικά ερωτήματα που ταλανίζουν πολλά από τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αντιστρέφοντας,…

Γυναικοκτονία στο Ηράκλειο: Σε ψυχιατρική κλινική ο 36χρονος που μαχαίρωσε τη σύντροφό του

Γυναικοκτονία στο Ηράκλειο: Σε ψυχιατρική κλινική ο 36χρονος που μαχαίρωσε τη σύντροφό του

Η απολογία του σύμφωνα με το συνήγορο του, ήταν «μια παραληρηματική απολογία» κατά την οποία…