La Casa de Mizen: Novartis, Siemens, εξοπλιστικά και εκατομμύρια στα μουλωχτά

Novartis, Siemens, εξοπλιστικά προγράμματα. Τρεις διαφορετικές υποθέσεις μεταξύ τους αλλά με ίδιο σενάριο και πρωταγωνιστές. Μίζες εκατομμυρίων, ζημία του Δημοσίου και πολιτικά πρόσωπα που δεν γνώριζαν, δεν άκουσαν, συκοφαντήθηκαν ή ακόμη χειρότερα «τα πήραν» για το ταμείο του κόμματος.

διαπλοκήη

Η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σκεπαρνιά στην υπόθεση Siemens ανέφερε σήμερα ότι οι μίζες για την υπόθεση άγγιξαν συνολικά τα 94 εκατομμύρια μάρκα. Ειδικότερα για τη σύμβαση 8002 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ διατέθηκαν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της επίμαχης σύμβασης το 2001 διατέθηκαν ακόμα 19 εκατομμύρια μάρκα. Πρόκειται για ποσά τα οποία αντιστοιχούσαν στο 8% η αρχική και στο 8,5% η επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου. Από τις μίζες, όπως ανέφερε η εισαγγελέας το Δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε κατά 69 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που κλήθηκε να καταβάλλει από την τσέπη του ο έλληνας φορολογούμενος. Μίζες όμως είχαν καταβληθεί και για το σύστημα προμήθειας του αμαρτωλού C4I. Αυτό είχε επιβεβαιώσει άλλωστε ο ίδιος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος με πέντε καταθέσεις του ενώπιον του δικαστηρίου του Μονάχου, όπως αναφέρεται στην υπ’ αρ. F.092.22/4880 απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου, με την οποία ο κ. Χριστοφοράκος καταδικάστηκε σε ένα ποινή φυλάκισης ενός χρόνου με αναστολή. Οι χρηματισμοί αφορούσαν τα μέλη των επιτροπών που σχετίζονταν με την προμήθεια και τον έλεγχο του συστήματος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ο Κώστας Γείτονας από το ΠΑΣΟΚ και ο αποβιώσας Γιάννης Βαρθολομαίος από τη ΝΔ ήταν οι πολιτικοί που συμφώνησαν για τις κομματικές μίζες με τον Χριστοφοράκο.

Αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου: «Προωθούσατε συγκαλυμμένα τα ανωτέρω χρήματα (2%) αποκλειστικά στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και ΠΑΣΟΚ. Σε ξεχωριστές συζητήσεις που είχατε (σ.σ.: για το σύστημα C4I) το αργότερο στα τέλη του 2003 με τους ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα, τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μέσω του κόμματος επηρέαζε τις υφιστάμενες αρχές, και τον κ. Βαρθολομαίο της ΝΔ, συμφωνήσατε ώστε να δοθούν από εσάς στα κόμματα που αυτοί εκπροσωπούσαν χρήματα της τάξεως συνολικά τουλάχιστον διψήφιου ποσού εκατομμυρίων (ευρώ). Τα χρήματα θα πήγαιναν ισομερώς στα ταμεία των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και από εκεί θα διανέμονταν περαιτέρω. Προς τον σκοπό αυτό οι δύο ταμίες των κομμάτων, όπως είχε συμφωνηθεί από εσάς από κοινού με αυτούς, θα ασκούσαν μέσω του κόμματος την απαραίτητη πίεση στους δημόσιους υπαλλήλους που ανήκαν στο κόμμα τους υπέρ της εταιρείας Siemens».

Εξοπλιστικά

Μίζες όμως είχαν δοθεί και σε ακόμη μία περίπτωση στην οποία εμπλέκονταν κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικά πρόσωπα. Πρόκειται για την περιβόητη προμήθεια των υποβρυχίων και την αγορά των TOR M1. Ήδη τόσο ο Άκης Τσοχατζόπουλος όσο και οι υπόλοιποι 15 συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν ένοχοι το 2017 πρωτόδικά από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η απόφαση για την ενοχή ήταν ομόφωνη. Το μόνο διαφορετικό σημείο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου σε σχέση με το πρώτο ήταν το ποσό που φέρεται να δόθηκε ως  «μίζα» για την επίμαχη αγορά. Το ποσό προσδιορίστηκε σε συνολικά 10 εκατ. ευρώ τα οποία φέρονται σύμφωνα με το δικαστήριο να κατευθύνθηκαν στον ‘Ακη Τσοχατζόπουλο και τον άλλοτε συνεργάτη του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας Γιάννη Σμπώκο έναντι των 40 εκατ. ευρώ, που είχε δεχθεί με την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο πανίσχυρος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ωστόσο ο οποίος μάλιστα είχε προφυλακιστεί για αυτή την υπόθεση ουδέποτε παραδέχτηκε ότι έλαβε χρήματα κάτω από το τραπέζι, αλλά απέδιδε τις κατηγορίες σε βάρος του σε πολιτικές διώξεις και σκευωρία.

Novartis

Η υπόθεση Novartis εμφανίζει επίσης πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές με τις δύο παραπάνω πολιτικές και δικαστικές υποθέσεις. Εκατομμύρια ευρώ φέρονται να δόθηκαν σε χρηματισμούς προκειμένου η Novartis να ευνοηθεί από υπουργικές αποφάσεις. Στην ογκωδέστατη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο του αιτήματος των εισαγγελικών αρχών για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου περιλαμβάνονται πάνω από 20 μαρτυρίες αναφορικά με την υπόθεση. Μαρτυρίες κρατικών λειτουργών, αλλά και πρώην συνεργατών υπουργών και προσώπων που σχετίζονταν με το φάρμακο, καθώς επίσης και τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Την καταβολή μιζών, σε κυβερνητικούς αξιωματούχος αλλά και υπουργό, παραδέχεται σε έγγραφο που απέστειλε στην ελληνική Δικαιοσύνη και το FBΙ το 2017.

«Οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προιόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο γραφείο του… Η θέση της εταιρεία ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χανόντουσαν ) για την Novartis. O Φρουζής έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια…..»., αναφέρονταν στο έγγραφο του FBI, όπως επίσης και στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Αμέσως ξεκίνησε η επικοινωνιακή αντεπίθεση των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων με αβάντες από τα φίλα προσκείμενα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ΜΜΕ. Με συνταγή «Τσοχατζόπουλου» επιχείρησαν να βαφτίσουν το σκάνδαλο Novartis ως «σκευωρία» και πολιτική δίωξη από την πλευρά της κυβέρνησης, με σκοπό την αποκόμιση πολιτικών ωφελημάτων. Μια επαναλαμβανόμενη δικαιολογία κάθε φορά που κάποιο πολιτικό πρόσωπο νιώθει ότι «απειλείται» ή ότι κινδυνεύει να μπει στη φυλακή. Προφανώς και νομικά σε όλα αυτά υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα ή μη. Όπως τεκμήριο αθωότητας υπήρχε και για τον Άκη, το Σμπώκο, το Μαντέλη κτλ. Κανείς δεν είπε ότι ο Άνδρέας Λοβέρδος ή ο Άδωνις Γεωργιάδης συγκεκριμένα έχουν πάρει χρήματα κάτω από τον τραπέζι. Τον αν πήραν ή όχι θα το δείξει η σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα και τα ντοκουμέντα που πιθανώς τη συνοδεύουν ή όχι. Είναι όμως άλλο το τεκμήριο της αθωότητας και άλλο να μην θες να ελεγχθείς ως πολίτικό πρόσωπο και να οχυρώνεσαι πίσω από μία θεσμοθετημένη δε αλλά ηθικά κολάσιμη για πολιτικό πρόσωπο παραγραφή. Για να το πούμε πιο απλά παραγραφή δεν σημαίνει αθώωση. Άλλωστε για την υπόθεση διεξάγεται ανεξάρτητη έρευνα και από τις αμερικανικές αρχές. Οι ίδιες αρχές που κατά το παρελθόν επέβαλλαν πρόστιμα εκατομμυρίων στην Novartis για αθέμιτες πρακτικές. Φανταστείτε δηλαδή να έχει παραγραφεί η υπόθεση στην Ελλάδα και η αμερικανική Δικαιοσύνη να επιβάλλει πρόστιμο εκατομμυρίων στην εταιρεία. Θα πρόκειται για μία ακόμη κατάρρευση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος της χώρας στα μάτια των πολιτών. Η εταιρεία δηλαδή να βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο, αλλά κανένα πολιτικό πρόσωπο να μην έχει κριθεί ένοχο. Ούτε οι κομματικοί τους στρατοί δεν θα πεισθούν.

Ζητούμενο η ζημία του Δημοσίου

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο για τις εισαγγελικές αρχές είναι το κατά πόσο τελικά ωφελήθηκε ή όχι η Novartis από τα πολιτικά πρόσωπα που κυβερνούσαν τότε τη χώρα αλλά και τους συνεργάτες τους. Εάν δηλαδή την περίοδο που περικόπτονταν μισθοί και συντάξεις και επιβάλλονταν εισιτήριο ως προαπαιτούμενο για να μπει κανείς σε δημόσιο νοσοκομείο, η εταιρεία κέρδισε εκατομμύρια, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο, ενώ παράλληλα κάποιοι από αυτούς αύξησαν τις περιουσίες τους με παράνομο τρόπο. Μέχρι τότε καλό θα είναι όσοι δηλώνουν αθώοι και θύματα σκευωρίας να συνεργαστούν οι ίδιοι με τις εισαγγελικές αρχές. Να ζητήσουν δηλαδή να παραιτηθούν από την ασυλία τους και να ελεγχθούν δίχως τα ευεργετήματα της νομοθεσίας, που οι ίδιοι χορήγησαν στους εαυτούς τους στο παρελθόν. Άλλωστε η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται.

Κάνει τα πάντα ο Ανδρουλάκης για να αλλάξει την πτωτική πορεία του ΠΑΣΟΚ: Eυθεία επίθεση κατά Κασσελάκη (video)

androulakis kasselakis

Κάνει τα πάντα ο Ανδρουλάκης για να αλλάξει την πτωτική πορεία του ΠΑΣΟΚ: Eυθεία επίθεση κατά Κασσελάκη (video)

Η σύγκρουση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παίρνει φωτιά καθώς η δεύτερη θέση μοιάζει σαν…