Newsroom

Newsroom

Κυβερνητική υποχώρηση: Μετά τον σάλο ο Βορίδης αποσύρει το απειλητικό άρθρο κατά ΑΔΑΕ

Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την κατακραυγή

rammos

Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την κατακραυγή για το άρθρο 43 του πολυνομοσχεδίου – σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο σκοπό είχε να επιβάλλει προεκλογική ομερτά στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το εν λόγω άρθρο δεν υπήρχε στο στάδιο της διαβούλευσης και φέρεται να «φυτεύτηκε» από το Μέγαρο Μαξίμου και τα πυρά πηγών του Μεγάρου Μαξίμου να στρέφονται κατά του προσώπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου.

Ειδικότερα, το άρθρο όριζε ότι τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών θα αντιμετωπίζουν ευθύνες σε περίπτωση «παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Όπως είναι προφανές, επρόκειτο για μία σχεδόν φωτογραφική διάταξη, που απειλούσε ευθέως τον επικεφαλής των δύο ανεξάρτητων αρχών που έχουν βρεθεί στο προσκήνιο κατά τη διερεύνηση των υποκλοπών, της ΑΔΑΕ και της ΑΠΔΠΧ, βάζοντας στο στόχαστρο τους επικεφαλής τους, Χρήστο Ράμμο και Κώστα Μενουδάκο, όπως και τα μέλη των αρχών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ρύθμιση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς νωπές είναι οι μνήμες από την κυβερνητική στοχοποίηση του Χρήστου Ράμμου και τις αντιθεσμικές πρωτοβουλίες του Ισιδώρου Ντογιάκου. «Προσπαθούν να τους τιμωρήσουν και να τους φοβίσουν, επειδή λειτούργησαν σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή» επιτέθηκε στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ και το ΠΑΣΟΚ την κατηγόρησε πως «στοχοποιεί και πάλι τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών», διά στόματος Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Απ’ ο,τι φαίνεται, ο Μ. Βορίδης δεν ήταν διατεθειμένος να δεχτεί τα αντιπολιτευτικά πυρά. Αποτέλεσμα, το απόγευμα της Τετάρτης το επίμαχο άρθρο να αποσύρεται, με τις κυβερνητικές πηγές να δείχνουν ως υπαίτιο της συμπερίληψής του τον αντιπρόεδρο Πικραμμένο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αφαίρεση του άρθρου θα γίνει αύριο διά χειρός υπουργού Εσωτερικών, μέσω νομοτεχνικής βελτίωσης.