Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη αυτοεξαπατούνται προς όφελός τους

Η ελληνική Δικαιοσύνη ας εννοήσει ότι εδώ και τρία χρόνια κατάντησε να αποτελεί συντελεστή της αδικίας κι αυτό οι πολίτες το νιώθουν

XJg4wdl

Ορισμένες αντιδράσεις της κοινωνίας υπενθυμίζουν, άλλες ευαισθητοποιούν και άλλες προφητεύουν. Αν δεν μπορούν κάποιοι να τις αναγνώσουν και ευχαριστιούνται να τις θεωρούν υποκινούμενες, κακό του κεφαλιού τους.

Ας εννοήσουν λοιπόν κυβέρνηση και δικαιοσύνη ότι είτε τους αρέσει είτε όχι, στις αστικές δημοκρατίες οι θεσμοί κι οι εξουσίες ελέγχονται και λογοδοτούν. Και οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται, αξιολογούνται κι αν βρεθούν ελλιπείς αμφισβητούνται. Αλλιώς για ποιο λόγο διαθέτει συνείδηση ο κάθε άνθρωπος;

Ο δε βαθμός των κοινωνικών αντιδράσεων εκφράζεται από το βαθμό ποινής που επιβάλλεται στους αλαζόνες που παραβαίνει τα ηθικά όρια και τους ηθικούς νόμους. Και στην υπόθεση Λιγνάδη διασαλεύτηκαν πολλά περισσότερα.

Το κύμα οργής του κοινού λοιπόν, που συνεχίζεται να εκφράζεται εναντίον της ιδιαίτερης φροντίδας με την οποία η κυβερνητική, δικαστική και δημοσιογραφική εξουσία «διαχειρίστηκαν» τον βιαστή Λιγνάδη, σε όλα τα στάδια της υπόθεσής του, -από τη σύλληψη, την έρευνα, την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο έως την καταδίκη και αποφυλάκισή του-, είναι αποτέλεσμα της καθοριστικής εκείνης σταγόνας που ξεχειλίζει το ποτήρι της κοινωνικής αγανάκτησης.
Όσο για τον κύριο Πέτσα που αναγνωρίζει ότι η θέση του Λιγνάδη είναι η φυλακή για να εκτίσει την ποινή του αλλά δεν επιθυμεί τα πανό στις παραστάσεις, ας μελετήσει και διαβάσει ότι «το Θέατρο ανέκαθεν ήταν λαϊκό δικαστήριο, το κατεξοχήν. Εκεί δικαζόταν η ύβρις και η αλαζονεία, εκεί δικάζονται οι βασιλιάδες και οι πρίγκηπες που διαταράσσουν την τάξη δικαίου».

Η ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και τρία χρόνια κατάντησε να αποτελεί συντελεστή της αδικίας κι αυτό οι πολίτες το νιώθουν. Έδωσε κατ΄ επανάληψη δείγματα ότι «δικάζει με ιδεολογική κριτήρια, συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση και τον πολιτικό και κομματικό της χώρο και αφήνει υποψίες ότι λειτουργεί σε μια σειρά από υποθέσεις, αν όχι κατ’ εντολή του τότε κάτω από την πίεση ή την επιρροή του». Είναι συγκεκριμένες οι λαμπρές εξαιρέσεις δικαστών και εισαγγελέων που λειτούργησαν με το γράμμα του νόμου και θεμελίωσαν εκ νέου στην κοινωνία την αξιοπιστία της δικαιοσύνης.

Κατέχοντας απλώς σημαντικό μέρος της εξουσίας δεν μπορείς να κερδίσεις και να επιβάλεις τον σεβασμό προς το πρόσωπό σου. Πρέπει να διαθέτεις και τη βούληση. Κι αυτή η βούληση να τεκμηριώνεται μέσα στα γεγονότα με ισότιμο τρόπο κι όχι να δικάζουν, να αθωώνουν και να αποφυλακίζουν ανθρώπους κατά περίπτωση και κατά το «άνωθεν» δοκούν.
Η κοινωνία πλέον γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη, αντάμα με την κυβέρνηση, κακοποιεί συστηματικά και στοχευμένα το δίκαιο και την κοινή λογική όποτε αυτή την θίγει. Και καταπατά την υποχρέωσή της να δικάζει δίκαια και ανεξάρτητα από εξουσίες και από συναισθήματα. Γιατί οι νόμοι εκφράζουν την κοσμοθεωρία της κοινωνίας.

Υστερόγραφο: Είναι δύσκολο να εννοήσουμε γιατί τόσο η υπουργός Πολιτισμού όσο και οι υπηρέτες της κυβέρνησης Μητσοτάκης επιλέγουν να χρεωθούν τη μοίρα ενός καταδικασθέντος βιαστή. Έλλειμα ηθικής; Αλαζονεία; Ή ίσως Αριστεία…;

«Πέρασαν δεκαεπτά μήνες από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, δεκαεπτά μήνες που ο Λιγνάδης τους πέρασε στη φυλακή. Περάστε δεκαεπτά λεπτά μέσα σε μια φυλακή και μετά ελάτε να μιλήσουμε». Εφημερίδα Καθημερινή, δια χειρός Ηλία Μαγκλίνη.

Αχ κατακαημένε, απεργέ πείνας, Γιάννη Μιχαηλίδη… Δεν έχεις ίχνος δύναμης και τροφής στο στομάχι για να ξεράσεις με όσα λένε και γράφουνε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…