Κυρώσεις κατά Ισπανίας & Πορτογαλίας για τα ελλείμματα – Διαχώρισε την θέση της η Αθήνα

Στη διαπίστωση πως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, κινώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος, τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος δύο χωρών.

572090001dc524e30a8b4992 2

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Ecofin, εντός των επόμενων 20 ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο το ύψος των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι κυρώσεις αυτές δε θα ξεπερνούν το 0,2% του ΑΕΠ των χωρών αυτών. Η Ισπανία και η Πορτογαλία καλούνται να απαντήσουν στην Επιτροπή μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι μετά την οικονομική κρίση η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διανύσει πολύ δρόμο και σήμερα οι οικονομίες τους έχουν ανακάμψει μέσα από διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τις προσπάθειες των δύο χωρών να εξέλθουν από την κρίση. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι και οι δύο χώρες παρεξέκλιναν από το στόχο τους να μειώσουν, εντός των προθεσμιών, τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Ο Β. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τις επόμενες δέκα μέρες η Επιτροπή θα αναμείνει τα επιχειρήματα και τις δεσμεύσεις που προτίθενται να αναλάβουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους και δεν έκρυψε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.

Κυβερνητικες πηγές

Κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, ανέφεραν ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τόνισε ότι κατά την ελληνική άποψη δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, στον βαθμό που κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.

Με την άποψη αυτή, συνέκλιναν, στην συνέχεια, η Γαλλία και η Ιταλία, αν και δεν εξέφρασαν ευθεία διαφωνία με την έναρξη της διαδικασίας.