Κύρτσος: Το αιχμηρό σχόλιο για Τσίπρα – «Ενδιαφέρουσες οι προτάσεις του αλλά…»

Για τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα πήρε θέση ο Γιώργος Κύρτσος

κύρτσος

Με ανάρτηση στο Twitter ο Γιώργος Κύρτσος σχολίασε τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από την 1η Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζάεφ.

Ο πρώην ευρωβουλευτής εκφράζει πως οι διεργασίες της διάσκεψης επί της αρχής έχουν θετικό αντίκτυπο, ωστόσο στη συνέχεια διατυπώνει το δικό του… «αλλά». Ειδικότερα ο Γ. Κύρτσος εντοπίζει απόσταση ανάμεσα στο νέο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα και τις προτάσεις του για την κεντροαριστερά και στις επιλογές που έκανε ως πρωθυπουργός.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Γ. Κύρτσος

«Ενδιαφέρουσες οι προτάσεις Τσίπρα για ενότητα κεντροαριστεράς,Αριστεράς,Πρασίνων σε ΕΕ και Ελλάδα αλλά οι επιλογές του,
όταν είχε την πολιτική ισχύ,
ήταν σε άλλη κατεύθυνση.

Η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική αν είχε επιλέξει τη συνεργασία με δυνάμεις της κεντροαριστεράς αντί με τον..Καμμένο.

Θα ήταν επίσης καλύτερα τα πράγματα εάν είχε αξιοποιήσει τη γέφυρα προς τους Ευρωσοσιαλιστές που είχε στήσει με επιτυχία ο Παπαδημούλης αντί να δίνει εξετάσεις στον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ που τελικά στράφηκε εναντίον του».

Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Τσίπρα

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα των Metron Analysis και Choose Strategic Communications Partner για την Κεντροαριστερά παρουσιάστηκε το μεσημέρι της δεύτερης μέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνει το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα.

Στη θεματική «Ευρώπη και η άνοδος ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων. Ποιες πολιτικές μπορούν να τις αντιμετωπίσουν;» οι Στράτος Φαναράς και Γιάννης Μπαλαμπανίδης αποκάλυψαν πως το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απαντούν θετικά στο ερώτημα αν «θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε ένα ενιαίο σχήμα».

δ1

Στο σύνολο της κοινωνίας, θετικά τάσσεται το 69% των ερωτηθέντων. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι θετική ανταπόκριση σε ένα τέτοιο σενάριο έχει και το 75% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 54% των ψηφοφόρων της ΝΔ!

Η ακροδεξιά

Σύμφωνα με την ακτινογραφία των ευρωεκλογών ενισχύθηκαν σε σχέση με το απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο το ΕΛΚ, και οι δύο ευρωομάδες της Ακροδεξιάς, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η «Ταυτότητα και Δημοκρατικά» (ID) στην οποία συγκαταλέγεται το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

«Ο φόβος ότι δεν θα υπάρχει λειτουργικός συνασπισμός δεν επιβεβαιώθηκε: το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και το κεντρώο Renew διατηρούν την πλειοψηφία με 406 έδρες σε σύνολο 720. Όμως αυτό δεν σημαίνει, ότι το βάρος και η επίδραση της ακροδεξιάς είναι αμελητέα» σημείωσε ο κ. Μπαλαμπανίδης και συμπλήρωσε:

«Ένα μέρος της επιτυχίας της ακροδεξιάς είναι ότι καταφέρνει να επιβάλει την ατζέντα της, που σημαίνει ότι σε ένα περιβάλλον επισφάλειας, των πολλαπλών κρίσεων που συσσωρεύονται στην εποχή μας, καταφέρνει αυτούς τους φόβους και τις επισφάλειες να τους μετατοπίσει -ας πούμε- στην απειλή του άλλου, το μεταναστευτικό, ή στην απειλή της πράσινης ατζέντας της Ευρώπη.

Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα, ανεξάρτητα από το ότι έπεσαν κατά τι έξω οι προβλέψεις, όχι μόνο επειδή έχει σπάσει αυτόν τον κλοιό που την εμπόδιζε από την κυβερνησιμότητα, όχι μόνο επειδή προκαλεί πολιτικά γεγονότα, αλλά επειδή λίγο-λίγο εγκαθιδρύεται στην καρδιά της Ευρώπης…»

Πώς ψήφισαν οι Έλληνες

Ο Στράτος Φαναράς μίλησε για το πώς ψήφισε η Ελλάδα στις πρόσφατες ευρωεκλογές: «Είναι γνωστό ότι αυτή τη φορά είχαμε το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, που περιορίστηκε μόλις στο 41%. Βέβαια παίρνουμε υπόψη ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είναι καθαρισμένοι και ότι αρκετοί ψηφοφόροι που έχουν δικαίωμα ψήφου δεν ζουν στην Ελλάδα» σημείωσε.

δ3

Παράλληλα, τόνισε ότι από τα ευρήματα της έρευνας ουσιαστικά προκύπτει ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται κανείς στην Αριστερά τόσο πιο άσχημα θεωρεί τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ενώ αντιθέτως όσο πιο κοντά στα Δεξιά βρίσκεται κάποιος, τόσο πιο καλά θεωρεί τα αποτελέσματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Την προσωρινή κράτηση του Απόστολου Λύτρα ζητά Θέμης Σοφός

Κουτσελίνη: Όταν σπούδαζα, δεν είχα χάμπουργκερ να φάω – Στην Ελλάδα τότε υπήρχε μόνο μπομπότα, απαντά ο Αλμπάνης

Αναζητείται από την ΕΛΑΣ ο Απόστολος Λύτρας – Γιατί τον μηνύει η σύζυγός του

Κούγιας σε Αναστασοπούλου: «Δεν έχετε το ειδικό βάρος να με ειρωνευτείτε» – Έντονος καυγάς για Λύτρα (video)

Πάτρα: Ο καύσωνας στράβωσε τις γραμμές του προαστιακού – Ποια δρομολόγια ακυρώνονται

Πάτρα 1

Πάτρα: Ο καύσωνας στράβωσε τις γραμμές του προαστιακού – Ποια δρομολόγια ακυρώνονται

Οι υψηλές θερμοκρασίες ήταν η αφορμή για να δούμε αυτές τις εικόνες στις σιδηροδρομικές γραμμές

Βραζιλία εναντίον Νετανιάχου: «Δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί μπροστά σ’ αυτή τη σφαγή χωρίς τέλος»

AP22304019993432

Βραζιλία εναντίον Νετανιάχου: «Δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί μπροστά σ’ αυτή τη σφαγή χωρίς τέλος»

"Είναι φρικτό το ότι συνεχίζεται η συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού", διαμηνύει ο Λουίς Ινάσιο…