Κύριε Συρίγο η ιστορία δεν είναι βιτρίνα που την αλλάζουμε για να ταιριάζει στο ιδεολογικό μας πρεταπορτέ

Μια απάντηση στον αναθεωρητισμό του υφυπουργού Παιδείας από έναν επίκουρο καθηγητή

ΕΚ συριγος

Δεν ξέρω αν ο κ. Συρίγος με τις απαράδεκτες σημερινές αναφορές του στον “μύθο του Πολυτεχνείου” προσπάθησε να θωπεύσει το ακροδεξιό ακροατήριο της ΝΔ.

Ίσως να ήταν και αυτός ένας λόγος. Άλλωστε το συγκεκριμένο ακροατήριο της ΝΔ εκτός από εκλογικός στυλοβάτης είναι και ιδεολογικός εταίρος της μεταδημοκρατικής ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η σημερινή του ομιλία στη Βουλή επισφράγισε τον ίδιο αναθεωρητισμό που εμπνέει το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ. Όταν κάποιος θεωρεί μύθο το Πολυτεχνείο και την αντίσταση στη Χούντα αναπόφευκτα υποβαθμίζει και τη σημασία της Μεταπολίτευσης: από τομή την μετατρέπει σε συνέχεια, από ανατροπή την κάνει να μοιάζει με διαδοχή.

Ό,τι δηλαδή προσπάθησε να κάνει ο δικτάτορας Παπαδόπουλος με το πείραμα Μαρκεζίνη. Το οποίο όμως απέτυχε επειδή δεν το επέτρεψε το τότε φοιτητικό κίνημα. Επίσης, ήταν κάτι που πιθανότατα δεν το ήθελε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αλλά σήμερα είναι κάτι που πολύ θα προτιμούσε να έχει συμβεί ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Συρίγος.

Όμως η ιστορία δεν είναι βιτρίνα που την αλλάζουμε κάθε τόσο ανάλογα με το τι ταιριάζει στο ιδεολογικό μας πρεταπορτέ. Για το λόγο αυτό νομίζω πως ο κ. Συρίγος με τη σημερινή του απαράδεκτη ομιλία αποσκοπούσε πρωτίστως να φτιάξει μια μαρκεζινίστικη εκδοχή της μεταπολίτευσης για να μπορέσει να υπερασπιστεί το ανυπεράσπιστο: το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως που θα άρμοζε μεν σε μια μαρκεζινικού τύπου μετάβαση αλλά είναι εντελώς ακατάλληλο για το τεσσαρακοστό όγδοο έτος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αυτή η απόπειρα αναθεώρησης με την οποία η ΝΔ θέλει να αναγκάσει την ιστορία να εκδικηθεί τον εαυτό της για εκείνο που έπρεπε να κάνει αλλά δεν έκανε είναι ενέργεια αποδημοκρατισμού και πράξη “εκτσογλανισμού” της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

*  Ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook του επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλία Γεωργαντά

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

nosokomeio agia olga giatros giatroi 2

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

Οι πρώτες πληροφορίες για τον άτυχο ασθενή στο Αγρίνιο - Οι αρχές ερευνούν τα αίτια…