Κύριε Πέτσα, ανοίξτε το Κουτί της Πανδώρας 

Η προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης να υποτιμηθεί η συνεπής δουλειά δεκάδων δημοσιογράφων, είναι συστηματική. Κατανοητό, εφόσον αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιπαρατεθούν τα κυβερνητικά στελέχη στις αποκαλύψεις και την εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική κριτική που τους ασκείται.

NewsRoom 11/06/2020 | 16:19

Το koutipandoras.gr ως όφειλε, καλύπτει όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό. Από την εμφάνιση του νέου ιού στην Κίνα έως και σήμερα το ΚτΠ παρέχει καθημερινά έγκυρη ενημέρωση στους αναγνώστες του. 

Μάλιστα, με στόχο την πληρέστερη κάλυψη του θέματος δημιουργήσαμε από τις αρχές Μαρτίου, ειδική ενότητα στην οποία οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο σχετικά με τον κορονοϊό. 

Ειδικά θέματα, πρωτογενή ρεπορτάζ, πρωτότυπη αρθρογραφία, ειδησεογραφία απ’ όλο τον κόσμο αποτελούν καθημερινή συνήθεια για τους αναγνώστες του koutipandoras.gr.

Κάτι το οποίο φαίνεται να μη συμβαίνει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις για το μοίρασμα κρατικού χρήματος στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού για τον κορονοϊό ακόμη και σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες ή σε άλλες που μοιάζουν να δημιουργήθηκαν απλώς για να δικαιολογήσουν τα ποσά που έλαβαν.

Έτσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να λοιδορήσει τη δημοσιογραφική εγκυρότητα της εφημερίδας Documento αλλά και του documentonews.gr και του koutipandoras.gr αναφέροντας, όπως υποστήριξε, ότι πρόκειται για ΜΜΕ, τα οποία δεν έχουν αντίληψη για το ότι υπάρχει απειλή από τον κορονοϊό.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «[..]Αλλά θα ρωτήσω: μπορεί να συμμετέχει σε μία καμπάνια που έχει ως βασικό της σύνθημα το «Μένουμε Σπίτι» μία εφημερίδα ή ένα Μέσο που χαρακτηρίζει αυτό το σλόγκαν ως «Μένουμε Ταπί»; Δεύτερον, μπορεί να συμμετέχει στην ίδια καμπάνια που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την απειλή που δέχεται από τον κορονοϊό ένα μέσο το οποίο χαρακτηρίζει τον κορονοϊό ως ‘’κοροϊδοϊό’’; Είναι προφανές ότι όταν δεν υπάρχει η αντίληψη στο Μέσο αυτό ότι υπάρχει απειλή από τον κορονοϊό, όταν δε θεωρεί ότι είναι σοβαρό το μήνυμα ‘’Μένουμε Σπίτι’’ ή ‘’Μένουμε Ασφαλείς’’, τότε δεν μπορεί αυτό το Μέσο να συμμετέχει σ’ αυτή την καμπάνια και προκαλεί κατάπληξη το πώς ζητάει εκ των υστέρων για κάποια θέματα που δε θεωρούσε απειλή, να συμμετάσχει σε μια τέτοια καμπάνια».

Ωστόσο, προς ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το koutipandoras.gr αποτελεί ένα site του οποίου οι δημοσιογράφοι, ακολουθώντας τις αρχές δεοντολογίας, ενημερώνουν τους αναγνώστες για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και ταυτόχρονα ασκούν μέσω της δουλειάς τους κριτική στην εξουσία για τη διαχείριση της κρίσης. 

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το koutipandoras.gr δεν απέκρυψε πότε από τους αναγνώστες τους ποιες πολιτικές εφαρμόζονται την ώρα που καλούμαστε να #Μένουμε_Σπίτι και να #Μένουμε_Ασφαλείς, αποκαλύπτοντας τα δεκάδες παραδείγματα όπου η πανδημία έγινε από την κυβέρνηση, ευκαιρία σκανδάλων. 

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι το ΚτΠ δεν απέκρυψε πότε το σκάνδαλο τηλεκατάρτισης και τα voucher. Όπως επίσης, όταν μετά το φιάσκο του #Σκοιλ_Ελικικου η κυβέρνηση αναγκάστηκε κακήν κακώς να το πάρει πίσω, δεν έγραψε, όπως πολλά φιλικά σε αυτήν ΜΜΕ, ότι το θέμα έχει λήξει κατόπιν της παρέμβασης του πρωθυπουργού. 

Αλαζονικοί κυβερνητικοί εκπρόσωποι έχουν υπάρξει και στο παρελθόν. Όμως η ευθεία υποτίμηση της λογικής και η πλήρης παραποίηση της πραγματικότητας είναι ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει προσφέρει τόσο απλόχερα μόνο ο κ. Πέτσας.

Η προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης να υποτιμηθεί η συνεπής δουλειά δεκάδων δημοσιογράφων, είναι συστηματική. Κατανοητό, εφόσον αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιπαρατεθούν τα κυβερνητικά στελέχη στις αποκαλύψεις και την εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική κριτική που τους ασκείται.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Όσο ο κ. Πέτσας μένει στη θέση του, και εφόσον του το επιτρέψουν οι συνθήκες θα το ξανακάνει. Όχι μόνο επειδή έχει εμμονή με το Documento και το Κουτί της Πανδώρας, αλλά επειδή αυτή είναι προφανώς και η βαθιά επιθυμία του πολιτικού του προϊσταμένου. 

Ωστόσο, όταν βλέπεις ότι μια ολόκληρη κυβέρνηση σε έχει βάλει στο μάτι με τόση θέρμη και είναι διατεθειμένη να παίξει ακόμα με τα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας για να σε φιμώσει, τότε αποδεικνύεται ότι κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Για αυτό το τελευταίο -και μόνο για αυτό-, μάλλον οφείλουμε ένα ευχαριστώ στον κ. Πέτσα.