Κυριάκο, ρίχτο!

Ο Άρης Πορτοσάλτε και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, δεν ονειρεύονται απλά ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών. Θέλουν ο Κυριάκος να τις κατεδαφίσει. Στην κυριολεξία. Σαν τον -σπαρακτικό- Γιώργο Αρμένη, στον επίλογο της ταινίας "Όλα είναι δρόμος", του Παντελή Βούλγαρη, που φωνάζει, λουσμένος με αλκοόλ, "Ηλία ρίχτο", στον οδηγό του εκσκαφέα που ετοιμάζεται να κατεδαφίσει το σκυλάδικο "Βιετνάμ".

babisaris old photo

Λαγός” στη δημοσιογραφική διάλεκτο λέγεται αυτός που δημοσιοποιεί μια φαινομενικά ακραία πρόταση ώστε να αξιολογηθούν  οι γενικές αντιδράσεις από κοινωνία, φορείς και κόμματα, οι οποίες αν είναι έντονες, οδηγούν στην απόσυρση της πρότασης, νομοσχεδίου, τροπολογίας κ.λπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίζει το τελευταίο διάστημα ακριβώς αυτό το ρόλο. Του “λαγού” των ιδιωτικών συμφερόντων.

Δεν είναι μόνο η σοκαριστική του αναφορά στην 7ήμερη εργασία και η απαξίωση της 13ης σύνταξης ή των επιδομάτων που λαμβάνουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η πρότασή του σε συνέντευξη στον Άρη Πορτοσάλτε και τον Παύλο Τσίμα, πριν λίγες μέρες, όπου και πρότεινε τα δημόσια νοσοκομεία να μην αγοράζουν τομογράφους, αλλά να δίνουν αυτές τις υπηρεσίες αποκλειστικά σε ιδιώτες, χαρακτηριστική των προθέσεων. Το κράτος μάλιστα, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, θα πρέπει να δίνει στους ιδιώτες και το εργατικό δυναμικό, δηλαδή δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι αν είναι αποδοτικοί θα μπορούν ίσως να παίρνουν και ένα μπόνους από τους ιδιώτες.

Χθες (15/05) το πρωί, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Άρης Πορτοσάλτε, προχώρησαν τη συζήτηση για τις… εμβληματικές ιδέες του προέδρου της ΝΔ, λίγο παραπέρα.

Όταν λέμε παραπέρα, εννοούμε ένα βήμα ακόμα και πέφτεις στο γκρεμό.

Η απομαγνητοφωνημένη συνομιλία που ακολουθεί είναι πραγματική. Παρακαλώ απομακρύνετε τα παιδιά από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό.

ΜΠΑΜΠΗΣ. Π.: «Οι καλές ιδέες (του Μητσοτάκη) στα έξυπνα κράτη δεν έχουν από πίσω μια ιδεολογία να σέρνεται»

ΜΗΝΥΜΑ ΑΚΡΟΑΤΗ: «Έχετε δει το Κρατικό Νίκαιας;»

ΜΠΑΜΠΗΣ Π.: «Εγώ έχω ακούσει ως ιδέα, ότι ενδεχομένως από τα κρατικά νοσοκομεία τα μισά τουλάχιστον πρέπει να κλείσουν. Γιατί είναι φορείς ασθενειών, γιατί έχουν πρόβλημα … ».
ΑΡΗΣ Π.: (διακόπτει τον Μπάμπη Π.): «Πρέπει να γκρεμιστούν κιόλας, όχι να κλείσουν».
ΜΠΑΜΠΗΣ Π.: «Ναι, να γκρεμιστούν. Μπορεί να συζητηθεί αυτό; Μόνο αν υπάρξει ηρεμία. Αν όμως έχεις τον Τσίπρα ως Πρωθυπουργό (που τώρα είναι στο μπάι-μπάι βεβαίως) και λέει αυτά που λέει, δεν μπορείς να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση».

ΑΡΗΣ Π.: (ξαναδιακόπτει) «Σκέψου να είναι και στο πεζοδρόμιο μετά» (ως αντιπολίτευση).

Προσοχή. Δε θέλουν να απλά να γκρεμίσουν, μεταφορικά, τη δημόσια υγεία. Έχουν φτάσει στο σημείο να συζητάνε δημόσια για πραγματική κατεδάφιση δημόσιων νοσοκομείων τα οποία και τα χαρακτηρίζουν ως υγειονομική απειλή.

Πριν λίγο καιρό, ο Κ. Μπογδάνος είχε “επιβεβαιώσει” στο twitter πως αν βγει η ΝΔ θα μπουν τα τανκς στην ΕΡΤ, ενώ διάφοροι άλλοι παρανοϊκοί νεοφιλελεύθεροι είχαν προτείνει την ανατίναξη της δημόσιας τηλεόρασης. Τώρα ο Άρης και ο Μπάμπης, λιγουρεύονται, όπως θα έλεγε και ο Άδωνις, κατεδαφίσεις των μισών δημόσιων νοσοκομείων.

Ποιος ξέρει, ίσως μέχρι τις εκλογές να συζητάμε για την αναγκαία κατεδάφιση και των δημόσιων σχολείων. Και αν δεν φτάνουν οι μπουλντόζες, υπάρχουν και τα τανκς.

Πάμε όμως πάλι πίσω στον “λαγό”.

Όποιος νομίζει πως οι ακραίες -στα όρια του μεσαιωνικού- αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εργασιακά, ειδικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, του ξεφεύγουν ή είναι γκάφες, πλανάται πλάνην οικτράν. 

Και τις συντάξεις θέλει να κόψει, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στη Σία Κοσιώνη αμέσως μετά την εκλογή του ως πρόεδρος της ΝΔ.

Και τα επιδόματα σε θύματα της κρίσης θέλει να κόψει.

Και ατομικές συμβάσεις εργασίας θέλει συνολικά να εφαρμόσει.

Και την 7ήμερη εργασία έβαλε στο τραπέζι.

Και τις προτάσεις του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών για ασφαλιστικό Πινοσέτ και ομαδικές απολύσεις οικειοποιείται.

Και τους νεοναζί εθνικιστές χαϊδεύει με τη ρητορική του πάνω στο Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μία από τις πολλές κοινές συνισταμένες που έχουν η ακροδεξιά και ο φασισμός με το νεοφιλελευθερισμό, είναι ότι εξοντώνουν πρώτα τους αδύναμους.

To επίδικο λοιπόν σε αυτές τις ευρωεκλογές, δεν είναι μόνο να διαλυθεί το μαύρο σύννεφο της ακροδεξιάς που καλύπτει με τη μισαλλόδοξη σκιά του την Ευρώπη.

Είναι και το ποιος θα δώσει τη χαριστική βολή. Οι νεοφιλελεύθεροι στο κοινωνικό κράτος ή η κοινωνία στους νεοφιλελεύθερους;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr