Kυριακάτικη εργασία στο εμπόριο με τη χρήση του click away

Με διαδικασίες fast track σε ένα πολυνομοσχέδιο 160 άρθρων με «κατεπείγουσες διατάξεις» λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση καταργεί την κυριακάτικη αργία για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και τις φαρμακαποθήκες

5205277 3

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 72 που εντάσσεται στις «επείγουσες διατάξεις» του υπουργείου Ανάπτυξης, στις κατηγορίες όπου επιτρέπεται η κυριακάτικη εργασία εντάσσονται πλέον και οι εργαζόμενοι σε φαρμακαποθήκες και «κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεων». Μάλιστα, όπως εξηγείται στη συνέχεια, λόγω της κατάστασης με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσω του click away, ως «κέντρο διανομής» θεωρείται οποιοδήποτε κατάστημα λιανικής πώλησης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί που έχουν παραγγελθεί εξ¨αποστάσεως τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής και οι αποθήκες του»

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, αποφασίστηκε να ψηφιστεί ως «κατεπείγον» εν μέσω έντασης και αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα.

Tη μεθόδευση αυτή σχολίασαν σε ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. «Η κατάθεση απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ ενός κατεπείγοντος νομοσχεδίου, με πλήθος αντιλαϊκών ρυθμίσεων, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί ύπουλα και προσχηματικά την πανδημία, προκειμένου να ικανοποιήσει τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου εις βάρος των εργαζομένων, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο την Κυριακάτικη Αργία» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Οι ανάγκες αντιμετώπισης του κορονοϊού και οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, καμία σχέση δεν έχουν με την παγίωση της κυριακάτικης εργασίας στο εμπόριο, στις φαρμακαποθήκες και αλλού. Αντίθετα, αποτελεί πάγια επιδίωξη των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων, με αβάσταχτες συνέπειες στη ζωή των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων μικροεπαγγελματιών, που οδηγούνται βήμα το βήμα στη φυσική και οικονομική εξόντωση για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, όχι μόνο δεν πρέπει να παραχωρήσουν αμαχητί αυτή τη μεγάλη κατάκτηση, που θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους, αντίθετα θα πρέπει να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα τους για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας.»

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 σχολιάζει ότι «η Κυβέρνηση λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές, έφερε χθες τα μεσάνυχτα ένα πολυνομοσχέδιο που άπτεται τουλάχιστον 10 Υπουργείων, με την μορφή του κατεπείγοντος και με τον μανδύα της επίλυσης ζητημάτων του Υπουργείου Υγείας. Φυσικά αυτός ο άθλιος, όχι απλά πρόχειρος, τρόπος νομοθέτησης, δεν μας ξαφνιάζει πια, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι μπορεί να καταργήσει στην πράξη κάθε διάταξη του νόμου για την καλή νομοθέτηση που θέσπισε η Κυβέρνηση του».

Και σχετικά με την «κατάργηση ουσιαστικά» της κυριακάτικης αργίας, προσθέτει: «Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο έκτρωμα ακόμα πιο εξοργιστικό, είναι ότι προσπαθεί να περάσει στα ψιλά, διάφορα ζητήματα που διαρκώς η ολιγαρχία επιθυμούσε και έρχεται τώρα η Κυβέρνηση να τα εισάγει από το παράθυρο. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτών, είναι η μεθόδευση για κατάργηση ουσιαστικά της Κυριακάτικης αργίας, μιας κατάκτησης του κόσμου της εργασίας που αποτελεί διαχρονικά στόχο της τρόικας και των εγχώριων και όχι μόνο, εντολέων της. Αν η Κυβέρνηση νομίζει ότι οι εργαζόμενοι έστω και σε αναστολή ή αναγκαστική ανεργία, θα της επιτρέψουν κάτι τέτοιο, κάνει μεγάλο λάθος».

Πηγή: thepressproject.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…