Οι πρωτοβουλίες του Κ. Μπακογιάννη συσπειρώνουν τους Κυψελιώτες – Νέα κινητοποίηση για το πάρκο Φαέθοντος-Κρίσσης

Σήμερα, τα ΜΑΤ από τις 6 το πρωί άρχισαν να περικυκλώνουν με κλούβες το τετράγωνο για «τυχόν επεισόδια», φράσσοντας την όποια πρόσβαση στο πάρκο. 

221409050 360676058914378 3190688816534486964 n

Παρά τις χθεσινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων της γειτονιάς της Κυψέλης, τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων προχώρησαν και σήμερα τα σχέδια για την αποψίλωση δέντρων και την τσιμέντωση περιορισμένης πράσινης έκτασης που βρίσκεται επί της διασταύρωσης των οδών Φαέθοντος και Κρίσσης. 

Στόχος του δήμου είναι η τοπόθετηση έξι κοντέινερ (προκατ τσίγκινων οικίσκων), διαδικασία που «προϋποθέτει» να κοπούν περίπου 24 δέντρα για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης που πρόκειται να ξεκινήσει από τον επόμενο Σεπτέμβρη. Τα κοντέινερ προορίζονται να στεγάσουν 138 παιδιά.

Τα έργα στο χώρο ξεκίνησαν από χθες Πέμπτη (23/07) πρωί, ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες που είχαν εφαρμοστεί μόλις λίγο καιρό πριν και στο πάρκο Ιακωβάτων στα Πατήσια, μια κίνηση-πρωτοβουλία της παράταξης του Κώστα Μπακογιάννη. Παράλληλα, δεν έλλειπε από τα συνεργεία του δήμου και η συνοδεία δημοτικής αστυνομίας καθώς και ισχυρή παρουσία ΜΑΤ. 

Μάλιστα χθες κάτοικοι της γειτονιάς, με τη στήριξη αλληλέγγυων ομάδων και ατόμων προχώρησαν στην κατάληψη του πάρκου προκειμένου να εμποδίσουν την κοπή των δέντρων – τελικά τα συνεργεία έκοψαν τρία μικρά δέντρα. Για την ώρα δεν έχουν κοπεί περισσότερα αν και ακούγεται πως πρόκειται να προχωρήσουν σύντομα σε περαιτέρω αποψίλωση.

Σήμερα, τα ΜΑΤ από από τις 6 π.μ. το πρωί άρχισαν να περικυκλώνουν με κλούβες το τετράγωνο για «τυχόν επεισόδια», φράσσοντας την όποια πρόσβαση στο πάρκο. 

Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκονται επίσης ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, η δημοτική σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Δέσποινα Αλεβιζάκη, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Αγγελική Αδαμοπούλου και κοινοτικοί σύμβουλοι.

Ο αγώνας των κατοίκων που διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής συνεχίζεται

«Ο Μπακογιάννης έχει να σπαταλάει λεφτά για τον Μεγάλο Περίπατο αλλά όχι για την στέγαση της προσχολικής αγωγής σε κατάλληλες κτηριακές υποδομές που να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις. Η παντελής απουσία μέριμνας των δημοτικών αρχών Καμίνη και Μπακογιάννη για την προσχολική αγωγή δεν καλύπτεται κόβοντας δέντρα του πάρκου μας. Ζούμε σε μια υπέρμετρα επιβαρυμένη αστική περιοχή και έχουμε ανάγκη το κάθε δέντρο», δηλώνει η Επιτροπή κατοίκων για το πάρκο Φαέθοντος και Κρίσσης. 

 

Νάσος Ηλιόπουλος: «Τεράστιο εγκληματικό λάθος»

Βασικά αίτηματα των κατοίκων είναι να παραμείνει ελεύθερος o χώρος πρασίνου, να αποτραπεί η αποψίλωση των δέντρων και να μην επιτραπεί σε κανένα παιδί ή εργαζόμενο να βρεθούν σε υποβαθμισμένες δομές προσχολικής αγωγής. 

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και εκπρόσωπος της Ανοιχτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε στο Κουτί της Πανδώρας, «Εδώ δυστυχώς βλέπουμε ένα από τα τεράστια εγκληματικά λάθη που έκανε η Δημοτική Αρχή σχετικά με την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Για εμάς η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την πόλη γιατί είναι ένα δικαίωμα για όλα τα παιδιά. Δυστυχώς όμως ο δήμος Αθηναίων δεν είχε σχέδιο για να εφαρμοστεί, κι έτσι έχουμε φτάσει σήμερα αυτοί να εφαρμόζονται με λάθος χωροθέτηση και με λάθος υποδομές. Λάθος υποδομές γιατί αντί να φτιαχτούνε έστω βαριές προκάτ κατασκευές, τα παιδιά θα μπούνε σε κοντέινερ και λάθος χωροθέτηση γιατί χάνει ο δήμος λίγους απ’ τους κρίσιμους χώρους που έχει».

Το οικόπεδο θεωρείται ακατάλληλο προς τέτοια χρήση καθώς βρίσκεται πάνω στο ρέμα της Κυψέλης που διασχίζει την περιοχή και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για τέτοιο σκοπό. Τέλος, υπάρχουν ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες μια τέτοιας «κίνησης», νομιμοποιώντας την εξουδετέρωση πράσινων χώρων στις γειτονιές, προς όφελος άλλων διασικασιών, όπως τη δημιουργία πάρκινγκ αυτοκινήτων – κάτι που είχε επιχειρηθεί να επιβληθεί επί Ν. Κακλαμάνη το 2009 και τελικά απέτυχε, στον απόηχο ισχυρών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών του κόσμου.

Υποστηρίζεται επίσης ότι το οικόπεδο «παραχωρήθηκε με διαθήκη στον Δήμο Αθηναίων, ώστε να το διαχειρίζεται και να το συντηρεί, υπό την προϋπόθεση να μην προβεί ποτέ στην ανοικοδόμηση οποιουδήποτε κτίσματος εντός των ορίων του, αφού επιθυμία του πρώην ιδιοκτήτη του ήταν αυτό να παραμείνει ελεύθερο για χρήση από τα παιδιά της περιοχής». 

«Ειδικά τώρα, στην περιοχή που βρισκόμαστε στην Κυψέλη, υπάρχει άλλο ένα παραπάνω έγκλημα το οποίο είναι το ίδιο το οποίο έγινε στο πάρκο Ιακωβάτων στα Πατήσια, ότι κόβονται δέντρα για να μπούνε μέσα κοντέινερ και μάλιστα μιλάμε για δύο χώρους που εδώ και πάρα πολλά έχουν τη λειτουργία του χώρου πρασίνου και αναψυχής για τη γειτονία, είναι πολεοδομικά αρρύθμιστη, είναι πολεοδομικά αδόμητη. Εμείς διεκδικούμε να μην τοποθετηθούνε τα κοντέινερ εδώ, διεκδικούμε τα παιδιά να μπούνε στην προσχολική αγωγή σε κανονικές κατασκευές και όχι σε κοντέινερ και αυτοί οι χώροι να μείνουν ελεύθεροι και να κατοχυρωθούν πολεοδομικά ως χώροι πρασίνου και αναψυχής έτσι ώστε να μην μπορεί να πειραχτεί στο μέλλον η χρήση τους και να’ ναι αυτή που αρμόζει για τις ανάγκες των κατοίκων», δηλώνει ο Ν. Ηλιόπουλος.

Είναι η τρίτη φορά που κάτοικοι γειτονιάς αντιδρούν σε ανάλογο σχέδιο του δήμου Αθηναίων, και βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ:

Πρώτα, ήταν οι γονείς των μαθητών του 24ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών στο Πολύγωνο όταν διαμαρτυρήθηκαν για την τοποθέτηση κοντέινερ σε οικόπεδο το οποίο προορίζεται για ανέγερση σχολείου από τη δεκαετία του ’90. Ακολούθησε έπειτα η κινητοποίηση των κατοίκων της οδού Ιακωβάτων (πάρκο Μηναΐδη-Φωτιάδη) στα Κάτω Πατήσια, των οποίων οι πρόσφατες αντιδράσεις «απαντήθηκαν» με απρόκλητη βία. Και φτάνουμε στα επεισόδια που σημειώνονται από χθες με κατοίκους της Κυψέλης. 

ΜέΡΑ 25: «O μόνος αδόμητος χώρος πρασίνου σε μια γειτονιά με πυκνές πολυκατοικίες»

Το ΜέΡΑ 25 με ανακοίνωσή του «απαιτεί να ανασταλεί άμεσα κάθε εργασία κατεδάφισης, τοποθέτησης κοντέινερ και αποψίλωσης», στην Κυψέλη και ταυτόχρονα, «καταγγέλλει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Δημοτικής Αρχής του κ. Μπακογιάννη». Δηλώνει ότι στέκεται «στο πλευρό των κατοίκων της Κυψέλης και των κατοίκων σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και της χώρας όπου μεθοδεύονται τέτοιου είδους αθλιότητες».

Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει ότι σύμφωνα με καταγγελίες της Επιτροπής Κατοίκων Κυψέλης, ο δήμος Αθηναίων σχεδίαζε κρυφά, με αδιαφάνεια και χωρίς να ενημερώσει και να διαβουλευτεί όπως οφείλει με τους περίοικους, να τοποθετήσει τσίγκινα κοντέινερ στο καταπράσινο χώρο που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Φαέθοντος και Κρίσσης στην Κυψέλη, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως σημείο συνάντησης των προσκόπων, σε ένα χώρο δηλαδή που σύμφωνα με τους κατοίκους είναι ο μόνος αδόμητος πράσινος χώρος για τη γειτονιά ανάμεσα σε πυκνές πολυκατοικίες.

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ 25, ο Συνήγορος του Πολίτη μάλιστα με σχετική επιστολή του για αντίστοιχες αρκετές πλέον περιπτώσεις, σημειώνει πέρα από την ακαταλληλότητα και την προχειρότητα της στέγασης σε τέτοιες μονάδες, ότι οι προσωρινές κατασκευές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις μόνιμες κτιριακές υποδομές. Εκτός αυτού, καταλήγει το ΜέΡΑ 25 στην ανακοίνωσή του, «δεν είναι δόκιμο ο κτιριακός προγραμματισμός για τα σχολεία να επηρεάζεται και να διαμορφώνεται από την εξεύρεση βραχέων λύσεων, υπό την χρονική πίεση άμεσης δημιουργίας επιπλέον χώρων».

Η Επιτροπή κατοίκων για το πάρκο Φαέθοντος και Κρίσσης καλεί σε συγκέντρωση-διαμαρτυρία, την Τρίτη 27/07 και ώρα 7μμ στο χώρο Φαέθοντος και Κρίσσης.

Επίσης την Τετάρτη 28/07 πραγματοποιείται κάλεσμα για «Εργατική εναλλακτική στον πράσινο καπιταλισμό» από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…