Newsroom

Συραγώ Λιάτσικου, Αντρέας Βάγιας

Με σπασμένα δόντια και μώλωπες στο λαιμό επειδή κατέβηκε από το σπίτι του – Μαρτυρίες στο koutipandoras.gr από τη «νέα κυψέλη ανομίας»

Αυτόπτεις μάρτυρες περιγράφουν στο Κουτί της Πανδώρας τις σκηνές αστυνομικής βίας που έλαβαν χώρα στους δρόμους της Κυψέλης τα ξημερώματα του Σαββάτου. Κάτοικοι με σπασμένα δόντια, χτυπημένοι στο κεφάλι και το λαιμό και ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της περιοχής, είναι μερικές από τις εικόνες του απολογισμού της κατασταλτικής επιχείρησης.

5032316

Με ξύλο, δακρυγόνα, ανθρωποκυνηγητό, συλλήψεις και πίστη στο δόγμα νόμος και τάξη η ελληνική αστυνομία προχώρησε σε κατασταλτική επιχείρηση τα ξημερώματα του Σαββάτου στη νέα «κυψέλη ανομίας» που εντόπισε.

Μετά την πλατεία της Αγίας Παρασκευής όπου από την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού η κυβέρνηση και η αστυνομία χρησιμοποιούν ως παράδειγμα το οποίο υποτίθεται ότι προκαλεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, το νέο περιστατικό κρατικής καταστολής έλαβε χώρα στην περιοχή της Κυψέλης.

«Εχθές το βράδυ ήμαστε μαζεμένος κόσμος στην πλατεία Αγίου Γεωργίου όπου απλώς καθόμασταν, χωρίς να κάνουμε κάτι παραπάνω και χωρίς να προκαλούμε οποιαδήποτε όχληση στους κατοίκους», αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας* στο koutipandoras.gr. «Φυσικά και δεν ήμασταν 300 άτομα όπως αναφέρουν κάποια ΜΜΕ. Τόσα άτομα δεν χωράνε καν στην πλατεία», επισημαίνει. 

«Κάποια στιγμή γύρω στις 2 τα ξημερώματα και χωρίς  να έχει προηγηθεί καμία απολύτως προειδοποίηση ή σύσταση από τη μεριά των δυνάμεων καταστολής, εισέβαλαν στην πλατεία ρίχνοντας κρότου – λάμψης και δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας τυφλή βία», περιγράφει. 

Όπως αναφέρει στο Κουτί της Πανδώρας, «στη συνέχεια υπήρξε ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους όπου συνέλαβαν κόσμο αδιακρίτως, καθώς και κατοίκους οι οποίοι κατέβηκαν από τα σπίτια τους για να δουν τι συμβαίνει». Μάλιστα επισημαίνει ότι η αστυνομία χτύπησε κόσμο, επισημαίνοντας ότι «είναι χαρακτηριστικό ότι και οι πέντε συλληφθέντες είναι τραυματισμένοι».

Την ίδια ώρα τονίζει ότι «πριν ξεκινήσει η εισβολή, έσβησαν όλα τα φώτα στην πλατεία, πράγμα το οποίο δημιουργεί ερωτηματικά για την εμπλοκή του δήμου σε αυτή την επιχείρηση».

Κατά την επιχείρηση της η αστυνομία προχώρησε σε 37 προσαγωγές και 5 συλλήψεις, απαγγέλοντας κατηγορίες για βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εξύβριση, και απείθια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα σημείο του κατηγοροτηρίου δεν αναφέρεται κάτι σχετικό με τη δημόσια υγεία. 

Το χρονικό της αστυνομικής κατασταλτικής επιχείρησης περιγράφει επίσης στο koutipandoras.gr, φίλη* ενός εκ των πέντε συλληφθέντων και κατοίκου στην περιοχή. 

«Γύρω στις 2 τα ξημερώματα βρισκόμαστε στο σπίτι στη συμβολή Παξών και Σπετσών, όπου ακούσαμε από κάτω φωνές και φασαρία και μηχανάκια να περνάνε. Εγώ με έναν φίλο βγήκαμε στο μπαλκόνι ενώ ο φίλος μου κατέβηκε κάτω για να δει τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν τον είδαμε να διασχίζει το δρόμο και μετά από μισή ώρα κατάφερε να μας πάρει τηλέφωνο και να μας πει ότι τον πιάσανε μαζί με κάποια άλλα άτομα. Είδαμε να έχουν πιάσει αρκετά άτομα στην οδό Κυψέλης λίγο πιο πάνω από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου και λίγο μετά ενημερωθήκαμε ότι βρίσκεται στο Α.Τ. Κυψέλης. Τον είδαμε το πρωί να είναι τραυματισμένος στο κεφάλι, να έχει μώλωπες λαιμό και σπασμένα 2 – 3 δόντια.» 

Όπως δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας*, «το κρεσέντο καταστολής δεν ολοκληρώθηκε εκεί καθώς γύρω στις 4 τα ξημερώματα μαζευτήκαμε αλληλέγγυοι απέναντι από τη ΓΑΔΑ όπου μια διμοιρία ΜΑΤ άρχισε να μας σπρώχνει με τις ασπίδες, χωρίς καμία απολύτως πρόκληση από τους παρευρισκομένους. Ήμαστε λιγότεροι από 30 άνθρωποι και στη συνέχεια ανέβηκαν τη λεωφόρο Αλεξάνδρας άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ με μηχανές οι οποίοι κινήθηκαν προς το μέρος μας αρχικά προκλητικά, επιδεικνύοντας τα γκλομπ τους, κάνοντας άσεμνες κινήσεις και εν συνεχεία μαρσάρανε με τις μηχανές τους προς το μέρος μας, προκειμένου να μας τρομοκρατήσουν. Αναγκαστήκαμε να κατέβουμε όλη τη Σούτσου και να φτάσουμε μέχρι την πλατεία Μαβίλη, όπου και έπεσε μια κρότου λάμψης».

«Ψάχνουν να βγάλουν “λαβράκι” σε κάτι που πριν δεν έδιναν καμία σημασία»

Τη διαφορετική στάση της αστυνομίας πριν και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στηλιτεύει αναγνώστρια* στο Κουτί της Πανδώρας η οποία αναφέρει συγκεκριμένο περιστατικό από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου καταγγέλοντας ότι επιχειρείται η δημιουργία εντυπώσεων.

Κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, τη νύχτα της 30ης Απριλίου κι ενώ τα μέτρα είναι σε ισχύ η ίδια βρέθηκε στην πλατεία έχοντας βγει από το σπίτι της για σωματική άσκηση με το ποδήλατό της.

«Και πριν τη λήξη της καραντίνας υπήρχε κόσμος στην πλατεία αλλά δεν έδιναν καμία σημασία. Τι άλλαξε τώρα», αναφέρει. 

Όπως περιγράφει, το συγκεκριμένο βράδυ, ενώ βρισκόταν στο σημείο, από την πλατεία πέρασαν άνδρες της αστυνομίας με μηχανές και οι οποίοι δεν έδωσαν καμία σημασία στο κόσμο που καθόταν εκεί, αποχωρώντας.

«Η αστυνομία τότε, λόγω και των περιοριστικών μέτρων, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος πως υποτίθεται ότι όφειλε να κάνει έλεγχο», αναφέρει και εξηγεί: «Μετά την καραντίνα η αστυνομία χρησιμοποιεί αυτό τον έλεγχο κάτι το οποίο δεν έκανε όσο ήταν τα μέτρα σε ισχύ προκειμένου να υποστηρίξει μια συγκεκριμένη γραμμή εναντίον των πλατειών και της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών. Τους ενοχλεί ότι μαζεύεται ο κόσμος ενώ κατά τη διάρκεια της καραντίνας, δεν ενοχλούσαν; Όλο αυτό γίνεται για να δημιουργήσουν και πάλι το αφήγημα για ένα καινούριο άβατο, υποστηρίζει και καταλήγει επισημαίνοντας: «Ψάχνουν να βγάλουν “λαβράκι” σε κάτι που πριν δεν έδιναν καμία σημασία ».

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση επιλέγει για ακόμα μία φορά τη σκληρή κατασταλτική πολιτική της και το δόγμα «νόμος και τάξη», χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν τη δημόσια υγεία με στόχο να διατηρήσει μόνιμα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το #Μένουμε Σπίτι μετατρέπεται σε #Μένουμε Ασφαλείς υπό τον όρο αυτό να συμβεί για να κινηθεί η οικονομία και η κατανάλωση. Για την περίπτωση της συνάντησης σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, το κράτος εφευρίσκει τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και η απάντησή του είναι η ωμή αστυνομική βία.

* Tα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του koutipandoras.gr 

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…