Κύπρος: Συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις με βάση το ΑΕΠ

Υπογράφηκε σήμερα 4 Ιανουαρίου 2017 μεταξύ του κ. Χάρη Γεωργιάδη, Υπουργού Οικονομικών, εκ μέρους της Κυβέρνησης, και των Γενικών Γραμματέων της ΣΕΚ και ΠΕΟ, κ. Αντρέα Μάτσα και Πάμπη Κυρίτση αντίστοιχα, η συμφωνία πλαίσιο για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στα ΝΠΔΔ, για τα έτη 2015-2018.

NewsRoom 04/01/2017 | 17:33

Η εν λόγω συμφωνία συνομολογήθηκε αρχικά τον Αύγουστο του 2015, για τη μεταρρύθμιση του κρατικού μισθολογίου στη Δημόσια Υπηρεσία λαμβανομένου υπόψη του ξεχωριστού συστήματος εργασιακών σχέσεων για τα ΝΠΔΔ, το οποίο βασίζεται στον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Η συμφωνία αυτή θα αποτελεί το πλαίσιο για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων για την περίοδο 2015-2018, στο πλαίσιο του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Βάσει της συμφωνίας, οι γενικές αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων και στις συντάξεις των συνταξιούχων για τα έτη 2015 και 2016 θα είναι μηδενικές. Για το δε μισθολόγιο των ετών 2017 και 2018, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εισαγωγή μηχανισμού, με τη συμμετοχή των συμβαλλόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέσα από τον οποίο η ποσοστιαία αύξηση στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

Αιτήματα για παραχώρηση αυξήσεων θα συζητούνται στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου διαλόγου και εφόσον το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ υπερκαλύπτει την παραχώρηση τιμαριθμικής αύξησης και προσαυξήσεων.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως μέχρι το τέλος Μαΐου 2017, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα των Ταμείων Προνοίας, συζητηθεί και συμφωνηθεί η εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά από τον Οκτώβριο του 2011, ρύθμιση η οποία θα αφορά και άλλους εργαζομένους, όπως οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι.

Τυχόν άλλα πρόσθετα θέματα προκύπτουν, θα επιλύονται στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και της ΜΕΕ για το ΩΚΠ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.