Newsroom

Newsroom

Κύπρος: Πέθανε η 29χρονη Έλενα Φραντζή την οποία κακοποιούσε σεξουαλικά ο ιερέας πατριός της

Σε ηλικία 29 ετών η Έλενα Φραντζή έφυγε από τη ζωή. Η άτυχη κοπέλα με τον αιφνίδιο θάνατό της έφερε στη δημοσιότητα το βάρος που κουβαλούσε για χρόνια, από την ηλικία των 4 ετών, έχοντας κακοποιηθεί σεξουαλικά και σωματικά από την ανάδοχη οικογένεια στην οποία δόθηκε από το Γραφείο Ευημερίας.

5aba28351dc524c71f8b45a4

Το κορίτσι εξακολούθησε να ζει στο κακοποιητικό περιβάλλον και έπειτα από 6 χρόνια ξαναμίλησε για τη σωματική και σεξουαλική κακοποίησή της. Τελικά, στα 20 της χρόνια, η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, όπου η κοπέλα έζησε μια ακόμη μορφή κακοποίησης: λοιδωρήθηκε, κατηγορήθηκε ότι «το κάνει για να πάρει λεφτά», ότι «έχει ψυχολογικά προβλήματα», ότι «είναι ναρκομανής».

Το δικαστήριο καταδίκασε τον ιερέα σε δύο χρόνια φυλάκιση και όταν αποφυλακίστηκε επέστρεψε κανονικά στα ιερατικά του καθήκοντα.

Μάλιστα, ο ιερέας το 2015, θέλοντας να ενημερώσει τους διαδικτυακούς του φίλους πως επέστρεψε στα καθήκοντά του, ανέβασε φωτογραφία στο Facebook περιτριγυρισμένος από παιδιά.


Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, η Ελένη έχασε τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου δυστυχώς οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο της.

Η ειδική σύμβουλος της Ad Hoc επιτροπής για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, Αναστασία Παπαδοπούλου, ανάρτησε στο FB την ιστορία της ζητώντας ταυτόχρονα συγνώμη από την Έλενα για τα όσα τραγικά της συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της, χωρίς ουσιαστικά να επιβληθεί τιμωρία στους ενόχους λέγοντας επί λέξη «εμείς σε οδηγήσαμε στον τάφο σου».

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας απάλλαξε τον ιερέα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews.com, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας απέσυρε από την Ιερά Σύνοδο τις κατηγορίες εναντίον του κληρικού ο οποίος καταδικάστηκε για άσεμνη επίθεση εναντίον της 29χρονης Ελένης.

Μέλος της Ιερέας Συνόδου με το οποίο επικοινώνησε «Ο Φιλελεύθερος» αρχικά ανέφερε ότι αγνοούσε ότι η κοπέλα που έχασε τη ζωή της ήταν η ίδια με το κοριτσάκι που κακοποιήθηκε σε ηλικία τεσσάρων ετών από τον κληρικό.

Ο ίδιος Συνοδικός ανέφερε, ότι σε όλες τις περιπτώσεις που απασχολούν την Ιερά Σύνοδο για αδικήματα κληρικών, ο οικείος Μητροπολίτης ή Επίσκοπος, αναλόγως, καταθέτει ενώπιον της Συνόδου της καταγγελίες τις οποίες καλείται η Σύνοδος να εξετάσει. Αυτό συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις κατηγοριών εναντίον ιερέων και γενικά αυτή είναι η τακτική που εφαρμόζεται, αφού θεωρείται πως ο οικείος ιεράρχης είναι κατά κάποιον τρόπο κυρίαρχος στην περιφέρεια του και γι’ αυτό δεν επεμβαίνουν οι υπόλοιποι Συνοδικοί.

Το μέλος της Ιεράς Συνόδου με το οποίο επικοινώνησε ο «Φ» ανέφερε, πως στην προκειμένη περίπτωση και αφού οι Συνοδικοί είχαν ενημερωθεί σε αδρές γραμμές και σχημάτισαν εικόνα για τα περιστατικά, ξαφνικά ο Ταμασού Ησαϊας ενημέρωσε τη Σύνοδο ότι αποσύρει τις κατηγορίες, οπόταν δεν υπήρχε θέμα προς εξέταση από την Ιερά Σύνοδο.

Αυτό δεν αποτελεί άλλοθι αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, είπε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το ίδιο μέλος της Ιεράς Συνόδου ανέφερε πως ο Μητροπολίτης Ταμασού ουδεμία εξήγηση έδωσε για την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του ιερέα της περιφέρειας του.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας μιλώντας στον Active 29χρονης, είχε δηλώσει συγκλονισμένος από τον αδόκητο χαμό της. Περιορίστηκε να αναφέρει πως η κοπέλα βρισκόταν τα τρία τελευταία χρόνια υπό τη φροντίδα της Μητρόπολης τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, αφού στελέχη και ψυχολόγοι ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την περίπτωση της 365 ημέρες το χρόνο. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά αλλά και τα στελέχη είναι εμπλεκόμενοι και ένα παιδί τους έφυγε μέσα από τα χέρια.

Η υπόθεση σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, έφθασε στα δικαστήρια με την κατηγορία άσεμνης επίθεσης κατά γυναικός από συγκεκριμένο ιερέα και εκδικάστηκε με συγκεκριμένες ποινές, γεγονός που δεσμεύει τα χέρια για περισσότερες ποινές. Παρ’ όλες τις ποινές που επιβλήθηκαν στον ιερέα, ο ίδιος υποστήριξε ότι από πλευράς Μητρόπολης υπερέβησαν κανονισμούς και πρωτόκολλα θέτοντας σε 3ετή αργία τον ιερέα, αφαιρώντας του τα ενοριακά του καθήκοντα και δραστηριότητες που αφορούσαν παιδιά. Ο ιερέας, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, απομονώθηκε σε μοναστήρι της περιοχής όπου του επιβλήθηκε πνευματικό πρόγραμμα προσευχής. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι αυτές οι ποινές για έναν ιερωμένο θεωρούνται μεγάλη τιμωρία.

Παπαδιά: Ο πάτερ είναι αθώος – καταδικάστηκε αδίκως

Όπως γράφει ο Πολίτης, η σύζυγος του παπά που καταδικάστηκε, έκανε παρέμβαση στην μεσημβρινή εκπομπή του Σίγμα.

Η παπαδιά κληθείσα να σχολιάσει την καταδίκη, ισχυρίστηκε ότι «καταδικάστηκε ένας αθώος και επέμεινε ότι ο άντρας της καταδικάστηκε αδίκως αφού όσα του καταλόγισαν τότε στο δικαστήριο δεν ευσταθούν.

Αναφερόμενη στους ισχυρισμούς της 29χρονης ότι η πρεσβυτέρα της ασκούσε βία, δήλωσε ότι «Με ρωτήσατε πόσες φορές ερχόταν η μητέρα της και την έπιανε και έτρεμε ολόκληρη; Ο πάτερ Στυλιανός ζητούσε από τη βιολογική της μητέρα να την φέρουν πίσω στο σπίτι για να την προστατεύσουν. Είχα και τις δυο κόρες στο σπίτι στον Φαρμακά. Αδίκως καταδικάστηκε ο πάτερ».

Τέλος τόνισε ότι η 29χρονη δέχθηκε πλύση εγκεφάλου σημειώνοντας ότι η ίδια και ο άντρας της τράβηξαν και συνεχίζουν να τραβούν τον σταυρό τους.

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.